abonneren

Acer maakt premium Windows 10-telefoon van externe partij

Als je Windows Mobile wilde proberen, had je nooit zo heel veel keus in hardware. De Lumia's waren er in alle soorten en maten, maar uiteindelijk bleven het dat wel: Lumia's. Maar met de komst van Windows 10 lijkt het tij te keren, want de eerste fabrikanten lijken nu hun premium-telefoons met Windows 10 te brengen. De eer is aan Acer, die de Jade Primo uitbrengt met het mobiele besturingssysteem.
De Jade Primo is niet nieuw: Acer introduceerde het vlaggenschiptoestel al in september tijdens de IFA-conferentie in Berlijn. Destijds keken we niet erg op van het toestel, al had het degelijke speciificaties voor € 569,-.

One of a kind

Maar als je Windows op een telefoon zet kijken we ineens heel anders naar het toestel. Dan is de Jade Primo namelijk in één klap het enige premium-toestel dat niet van Microsoft zelf komt. Op dit moment is Windows 10 alleen nog te krijgen op de Lumia 950 (en grotere broer, de 950 XL), maar er zijn nog geen premium-telefoons van andere fabrikanten.

Lijdend OS

Dat de Jade Primo nu al wordt gelanceerd is wellicht goed nieuws voor het lijdende besturingssysteem. Windows 10 is pas een maand oud, maar moet dé nieuwe concurrent worden van Android en iOS - geen gemakkelijke taak. Microsoft heeft de achterkant van het OS dusdanig aangepast dat het voor ontwikkelaars heel simpel moet worden om apps voor zowel de desktop als mobiele telefoons te maken, maar het bedrijf zal ook nieuwe vlaggenschip-telefoons nodig hebben om aan populariteit te winnen.

Premium specificaties

Dat kan misschien wel met de Jade Primo, wat in ieder geval op papier een erg goed toestel lijkt. Het apparaat heeft een 5,5"-scherm met full-hd amoled-display en een camera van 21 megapixels die 4K-video's kan schieten. Onder de motorkap heeft het apparaat een Snapdragon 808-chip en 3 GB aan RAM, en je kunt er 32 GB aan opslag op kwijt.

Dat lijkt ons een erg degelijk apparaat waar we snel mee aan de slag willen. In februari kan dat: Het toestel ligt dan voor € 659,- in de winkel.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: ces2016