© CIDimport

Accu's: origineel of kloon?

Geplaatst: 6 november 2009 - 14:11

Aangepast: 27 augustus 2022 - 13:51

Redactie ID.nl

Een gemiddelde werk- of reistas zit vol mobiele apparatuur, zoals een mobiele telefoon, notebook of digitale camera. Om zonder onderbrekingen te kunnen doorwerken, is een extra accu vaak handig. Maar wordt dat een goedkope kloon of duur origineel?

Een gemiddelde werk- of reistas zit vol mobiele apparatuur, zoals een mobiele telefoon, notebook of digitale camera. Om zonder onderbrekingen te kunnen doorwerken, is een extra accu vaak handig. Maar wordt dat een goedkope kloon of duur origineel? Oftewel: zijn de originele accu's hun geld waard ten opzichte van de veel goedkopere klonen?

Accu's: origineel of kloon?-15082296

© CIDimport

Het prijskaartje

Wie naar de prijslijsten van accu's kijkt, schrikt zich rot. Een originele accu van de fabrikant is meestal vrij kostbaar. Terwijl een originele accu bijvoorbeeld tussen de 70 euro en 100 euro kost, gaat een versie van een kloonmerk vaak voor de helft over de toonbank. Daarnaast wordt er via internet een groot scala merkloze batterijen aangeboden. En dan zijn er nog de zogenoemde neppers. Dat zijn merkloze accu's die verkocht worden als origineel, compleet met een bijna niet van echt te onderscheiden etiket en dito verpakking

Origineel

Wie denkt dat fabrikanten zelf hun mis. Ook grote merken als Canon, Samsung en Apple kopen hun oplaadbare accu's elders in. Maar voorafgaand aan dit proces stellen zij de eigenschappen van de accu en het product wel naadloos op elkaar af. Ook kopen zij in bij gerespecteerde accufabrikanten. En betrouwbaarheid heeft een prijskaartje. Mocht een batterij niet deugen, dan is dat bijzonder schadelijk voor een fabrikant - zowel financieel als voor diens reputatie. Logisch dus dat producenten niet graag experimenteren met minder betrouwbare leveranciers. Vandaar ook dat het prijsverschil met kloonaccu's zo groot is. Bekende bedrijven die naast hun core business ook accu's produceren zijn onder andere Hitachi Maxwell, LG, NEC en Panasonic, Sanyo en Sony. Daarnaast zijn er ook tientallen onbekende fabrikanten die zich specialiseren in het produceren van verschillende accu's en deze weer aan andere fabrikanten doorverkopen.

Kloon

Vanwege vrije marktwerking mag iedere fabrikant (al dan niet via een licentie) accu's voor producten van derden maken en verkopen. Sommige bedrijven specialiseren zich dan ook in alternatieve accu's voor allerlei producten, die ze onder hun eigen merknaam verkopen. Denk dan aan bijvoorbeeld Lenmar, Hahnel of Delkin. Minder bekende merken zijn Impact, CTA Digital, Targus en Jupio. Fabrikanten die onder hun eigen merknaam verkopen, bieden meestal ook bepaalde garanties. Bijvoorbeeld dat de accu volledig compatibel is, even lang (of langer) meegaat als het origineel en dat er een redelijke garantieregeling is. Dat laatste is belangrijk, want u kunt dan tenminste ergens verhaal halen er een accu niet werkt zoals hij hoort. Merkklonen kosten doorgaans iets meer dan de helft van de prijs van een origineel.

Merkloze kloon

Daarnaast zijn er ook merkloze accu's te koop, voornamelijk via internet (zoals eBay). Aangezien er geen merk op staat, is de herkomst onduidelijk. Soms plakt een lokale ondernemer er nog wel een merknaam op, maar aangezien daar geen concern achter staat heeft dat weinig waarde. Ondanks claims van de verkoper over compatibiliteit, betrouwbaarheid en garantie, hebt u weinig zekerheid. Daar staat tegenover dat de prijs vaak zo laag is, dat het risico van eventueel niet-functionerende accu's wel te overzien is. Defecte accu's terugsturen is vaak geen reële optie, omdat de verzendkosten hoger zijn dan de aanschafprijs. Het grootste gevaar van merkloze accu's is dat de compatibiliteit niet volledig gegarandeerd is. Er is niet alleen kans dat de accu stopt met functioneren, maar ook dat hij het product waarin hij zit beschadigt. En dergelijke schade valt buiten de garantie. Een merkloze kloonaccu kost doorgaans circa een tiende tot een kwart van een origineel.

Nepaccu's

Fabrikanten willen natuurlijk het liefst dat u een originele accu koopt, maar gedogen merkklonen meestal wel. Er wordt echter wel actief strijd gevoerd tegen imitatieaccu's. Dat zijn accu's waarbij de vorm, de kleur, het etiket en de verpakking tot in detail zijn nagemaakt. Het verschil is door een leek niet te zien. Op internet worden de verschillen wel uit de doeken gedaan, zodat consumenten kunnen onderzoeken of ze een echt of nepproduct hebben gekocht. De kleur van de verpakking wijkt soms iets af, de kwaliteit van het drukwerk is minder en de batterij is soms minder goed afgewerkt. Vaak ontbreken er ook symbolen of is de tekst net wat anders. Om zich te onderscheiden gebruiken fabrikanten steeds vaker holografi sche stickers die de echtheid moeten garanderen. Het probleem met imitatieaccu's is groot. De consument betaalt een relatief hoge prijs voor een kloon - met de overtuiging een origineel te kopen - en krijgt een inferieur product. Bij eventuele problemen, zoals een defecte of slecht presterende accu, krijgt de fabrikant de schuld. In uitzonderingsgevallen leidt het gebruik van imitatieaccu's tot fysieke schade, zij het aan het apparaat zelf of lichamelijk letsel aan personen. Er zijn wereldwijd al enkele doden gevallen doordat een nepbatterij in een mobieltje ontplofte. De consument is uiteindelijk de dupe van alles, want hij of zij koopt een te dure nepbatterij die minder goed functioneert en heeft bij problemen geen recht op garantie.

Compabiliteit

Terwijl een accu er van de buitenkant hetzelfde uitziet, kan de binnenkant anders zijn. De oplaadbare cellen vormen de basis van een accu, maar om goed en veilig te functioneren is er meer nodig. Tijdens het opladen of gebruik kan een accu warm worden. Wanneer deze te heet wordt, kan hij zichzelf en apparatuur in de buurt beschadigen. Ook kunnen zich gassen gaan vormen die door hitte gaan uitzetten, waardoor ontploffingsgevaar dreigt. Een goede oplaadbare accu is voorzien van een veiligheidscircuit. Een stukje elektronica dat het wel en wee van de accu in de gaten houdt en ingrijpt wanneer nodig. Bijvoorbeeld door de stroom te onderbreken wanneer hij opgeladen is, zodat er niet onnodig wordt doorgeladen. Of door zichzelf uit te schakelen wanneer hij te heet wordt. Daarnaast hoort er ergens een gasventiel te zitten, waar gas kan ontsnappen als de druk te hoog wordt (zodat de accu niet kan ontploffen). Goedkope (met name merkloze) batterijen hebben niet altijd dergelijke veiligheidsmechanismen.

Nieuw: de ID-chip

Een nieuwe ontwikkeling is een zogenoemde ID-chip in een accu. De accu heeft dan een eigen uniek nummer, waardoor het apparaat waarin hij gebruikt wordt hem kan herkennen. Hierdoor kan nauwkeuriger worden uitgelezen wat de resterende capaciteit is, hoe lang hij al in gebruik is en wat de algehele conditie van de accu is. Maar fabrikanten gebruiken deze truc ook ook om accu's van derden te weren. Ze functioneren dan niet (omdat ze geen ID-chip hebben) of worden niet goed herkend. Let bij aankoop altijd op het voltage en de capaciteit (mAh). Er zijn overigens ook kloonaccu's die meer capaciteit bieden dan een origineel (en dus langer meegaan). In dat geval bieden ze - naast de prijs - een duidelijke meerwaarde.

Gevaren

Het gebruik van niet-originele accu's levert een risico op. Wanneer ze niet voldoen aan de veiligheidsvoorschriften bestaat gevaar voor oververhitting, lekkage van giftige stoffen en ontploffing. Met name een aantal fabrieken in China leek het in het recente verleden niet zo nauw met de veiligheid te nemen. De accu's hadden geen goede veiligheidsvoorziening en werden via tussenhandelaren op de markt gebracht als origineel. Tientallen incidenten met ontploffende accu's waren het gevolg. We hebben een aantal fabrikanten van producten die accu's gebruiken en accumakers zelf benaderd om een uitspraak te doen over compatibiliteit, garanties en veiligheid, maar alleen Nokia was bereid tot een concrete uitspraak. "Nokia adviseert om altijd originele Nokiaaccu's te gebruiken, voor beste prestaties en optimale veiligheid. Een niet-originele accu kan leiden tot slechte prestaties en schade aan het product. De garantie kan hierdoor vervallen." Camerafabrikant Canon toonde op de PMA fotobeurs in Las Vegas eens een ontplofte imitatieaccu met de tekst dat ze "een risico vormen voor lekkage, ontploffing en brand". De nepaccu was opgeladen in de reguliere Canon lader en vervolgens ontploft. Ook Asus heeft recentelijk gewaarschuwd voor kloonaccu's voor haar Eee pc. Deze zouden meer capaciteit bieden (10.400 in plaats van 5.200 mAh), maar voldoen volgens Asus niet aan de veiligheidsvoorschriften.

Conclusie

Zijn klonen minder goed dan een originele accu? Een eenduidig antwoord is er niet. Feit is wel dat kloonaccu's beduidend minder geld kosten en daardoor een forse besparing opleveren. Kiest u voor een kloon die onder een merknaam wordt verkocht, dan biedt dat enige zekerheid wat betreft compatibiliteit en garantie. Wanneer u bereid bent wat risico te lopen bent u spekkoper via internet als het gaat om merkloze klonen. De prijs is een fractie van het origineel en vaak werken ze in de basis prima. Op het gebied van compatibiliteit en veiligheid loopt u dan echter wel een groter risico.
Dit artikel komt uit Computer Idee nummer 14, jaargang 2009

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten