abonneren

Aboutaleb bedreigd op Wikipedia

De toekomstige burgemeester van Rotterdam is met de dood bedreigd op internetencyclopedie Wikipedia. "Mocht deze Marokkaan ooit burgervader van Rotterdam worden, dan knallen wij hem voor de kop," schreef een anonieme persoon zondag, waarna hij ook alle Marokkanen in Nederland uitschold. De bedreiging bleef 13 minuten online.Als straf is het ip-adres van de gebruiker geblokkeerd. Het ip-adres kan een jaar lang geen veranderingen aanbrengen in Wikipedia. Omdat het ip-adres wordt gebruikt door een onderwijsinstelling, zijn ook vele onschuldigen gedupeerd.

Later op de dag werd de dreiging nogmaals op de site gezet, ditmaal onder de gebruikersnaam Killercookiemonster. Ditmaal bleef de tekst twee minuten staan.

De internetvandaal had het al eerder voorzien op personen die een rol spelen in het multiculturele debat. Op 2 oktober verving hij het lemma van de Amsterdamse burgemeester Job Cohen door het fout geschreven woord 'landverader'. Op 26 september veranderde hij het beroep van filmmaker Eddy Terstall in 'landverader'.

Mede door dit soort incidenten kent Wikipedia vele critici. Door de democratische structuur van de encyclopedie is de kwaliteit volgens een essayist als de Brit Andrew Keen bedroevend. Bovendien wordt Wikipedia vaak misbruikt voor politieke manipulatie of smakeloze grappen. Meer dan eens werd iemand doodverklaard, die nog tot de levenden behoorde. Zo kondigde de Spaanse editie van de internetencyclopedie onlangs de dood aan van de Franse auteur Jean-Marie Gustave Le Clezio. Le Clezio zou volgens Wikipedia zijn overleden aan een hartaanval toen hij hoorde dat hij de Nobelprijs had gewonnen. In werkelijkheid leeft Le Clezio nog.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie