abonneren

Aantal upgrade-mogelijkheden naar Windows 7 beperkt

Microsoft heeft op technet in een zogenaamd "Windows 7 upgrade chart" gepubliceerd, welke upgrade mogelijkheden er zijn om een bestaande Windows Installatie pijnloos op te waarderen naar het nieuwe Windows 7. Het aantal officiële upgrade mogelijkheden is zeer beperkt. Een groot aantal op deze kaart aangegeven overgangen zijn onzinnig of onmogelijk en maken de kaart nodeloos onoverzichtelijk.Wel duidelijk is dat er eigenlijk maar weinig upgradevarianten zijn die wel door de installatieprocedure worden ondersteund. Dat zijn de op deze upgrade chart in groen aangegeven vlakken.
Alle overige in blauw aangegeven combinaties worden aangeduid als "custom install", wat zoveel betekent als dat er een schone installatie moet worden gedaan.

Alleen bij de groen aangegeven "In place upgrade" wordt de nieuwe Windows over de bestaande installatie geïnstalleerd zodat, persoonlijke bestanden, instellingen en geïnstalleerde software behouden blijven.

Windows XP gebruikers zijn sowieso de pineut. Die moeten allemaal een schone installatie doen. Hoe moeilijk dat technisch wellicht ook is, deze uprgrade-mogelijkheid zou er gewoon moeten zijn, alleen al omdat die ongetwijfeld het meeste gebruikt zal worden. Alleen Vista-gebruikers die naar de vergelijkbare versie van Windows 7 overstappen, kunnen volstaan met de eenvoudige upgrade-procedure. De overgang van 32 bits naar 64 bits (of omgekeerd) vereist een schone installatie.

Zeker voor bezitters van een eenvoudige pc met maar één schijf of partitie wordt de "custom install" ofwel een schone installatie een hele opgave. Persoonlijke bestanden en gegevens moeten op een externe schijf worden opgeslagen. Vervolgens moet de systeemschijf worden geschoond en de nieuwe Windows geïnstalleerd. Daarna moeten de opgeslagen bestanden worden teruggezet. Dan komt de meest tijdrovende operatie: het opnieuw installeren van alle programma's, inclusief het eventueel noodzakelijke upgraden naar de laatste stand van zaken.

Er schijn wel een officieuze manier te zijn om een aantal van deze door Microsoft geblokkeerde upgradepaden toch uit te voeren maar of dat een verstandige keuze is?

Via Neowin

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: