abonneren

Aandachtsspiraal bepaalt populariteit YouTube-video's

Een Amerikaanse onderzoeker denkt het antwoord te hebben gevonden op de vraag, waarom sommige video's op YouTube een massale hit worden, terwijl andere nauwelijks aandacht krijgen.Riley Crane, een Amerikaanse onderzoeker die momenteel aan de universiteit van Zurich in Zwitserland werkt, denkt dat de populariteit is af te leiden uit een 'aandachtsspiraal'. Als die de natuurkundige wetten volgt, zal de video een hit worden.
De kijkcijfers van een video die na een periode van hevige populariteit weer uit de aandacht verdwijnt, kunnen volgens Crane worden voorspeld met wiskundige modellen die tot nu toe werden gebruikt om naschokken van aardbevingen te berekenen. Crane denkt dat sociale systemen op het web precies dezelfde wetten volgen als de natuurwetenschappen.

De onderzoeker analyseerde in acht maanden tijd ongeveer 5 miljoen YouTube-video's. Slechts 10 procent daarvan worden meer dan honderd keer per dag bekeken. Na uitvoerig onderzoek is Crane erachter gekomen dat immens populaire video's in drie groepen zijn in te delen: junk (rotzooi), viral (video's die dankzij mond-tot-mond-reclame in de aandacht komen) en quality (kwalitatief goede video's die niet zo snel de interesse van het publiek verliezen).

Bron: TechCrunch

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: