abonneren

95% van muziekdownloads is illegaal

Dat beweert tenminste de IFPI, de organisatie die de muziekindustrie in 72 landen vertegenwoordigt. In een nieuw rapport laat de organisatie haar licht schijnen over Digitale Muziek anno nu.Eerst maar even terugblikken: in 2008 steeg de verkoop van digitale muziek voor het zesde jaar op rij. Ten opzichte van 2007 werd 25% meer verkocht. Inmiddels is van alle verkochte muziek 20% digitaal; in 2007 was dat nog maar 15%. Ook diensten als Nokia Comes With Music en MySpace Music zijn sterk in opkomst.

Toch is de IFPI verre van blij. Volgens de organisatie loopt het namelijk met de piraterij de spuigaten uit. Alleen al in 2008 werden er 40 miljard tracks via p2p-sites uitgewisseld. Dat betekent volgens de IFPI dat 95% van alle muziekdownloads illegaal is.

Om die piraterij te bestrijden, lobbyt de IFPI bij regeringen wereldwijd - die op hun beurt weer regels zouden moeten opleggen aan providers. Wanneer internetters bij illegaal muziek downloaden een waarschuwing zouden ontvangen van hun provider, zou in Groot-Brittannië 72% stoppen met downloaden. In Frankrijk zijn ze al een stapje verder: daar worden mensen die via p2p downloaden twee keer gewaarschuwd. Gaan ze een derde keer in de fout, dan wordt hun internetverbinding voor een periode van één tot twaalf maanden afgesloten. 74% van de Fransen vindt dit overigens een betere straf dan het opleggen van een boete.

Geschreven door: Annemarie Korevaar op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie