abonneren

‘'Internetten is goed voor tieners''

Uit een nieuw onderzoek van de MacArthur Foundation blijkt dat de tijd die tieners op het internet doorbrengen goed voor ze is. Het beeld heerst bij veel ouders dat internetten een nutteloze vrijetijdsbesteding is.Volgens de auteur van het onderzoek, dokter Mimi Ito, leren tieners door te internetten nuttige technische vaardigheden en een betere taalbeheersing. Dit zijn essentiële vaardigheden die ze nodig hebben in de hedendaagse offline wereld.
Tieners leren hoe ze online moeten communiceren, hoe ze een publieke identiteit moeten creëren en onderhouden, hoe ze een homepage moeten bouwen en hoe ze links door kunnen sturen. Al deze vaardigheden werden tien jaar geleden nog gezien als specialistische kennis van computerexperts.

Volgens Ito zijn sociale netwerkdiensten voor tieners moderne hangplekken. Vroeger hingen tieners rond in winkelcentra, op straat en in stadsparken. Online zorgen tieners voor minder overlast en kunnen ze beter bepalen met wie ze willen "rondhangen". Het internet geeft tieners ook de kans om creatief te zijn en om zich goed te verdiepen in onderwerpen waarin ze zijn geïnteresseerd.

Veel ouders kunnen de snelheid waarmee de moderne technologie zich ontwikkelt niet bijbenen en dit maakt hen angstig en achterdochtig. Ouders moeten meer proberen om bij te blijven met de laatste ontwikkelingen zodat ze hun kinderen kunnen waarschuwen voor de gevaren die loeren op het internet. Ito vindt dat ouders meer betrokken moeten zijn bij het online leven van hun tiener. Tegelijk moeten ouders begrijpen dat tieners niet willen dat vader of moeder hun MySpace- of Facebook-pagina bezoeken en in de gaten houden. Tieners hebben online net zoveel recht op privacy als offline.

Meer dan 800 tieners en hun ouders deden mee aan het onderzoek. Het onderzoek was onderdeel van een groot project op het gebied van digitale media en educatie. Onderzoekers hebben de deelnemers drie jaar lang gevolgd.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: