abonneren

80 procent wil legale p2p-dienst

De organisatie British Music Rights (BMR) heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van p2p-diensten. De onderzoekers hebben goed en slecht nieuws voor de muziekindustrie. Het slechte nieuws is dat het delen van muziekbestanden op nog grotere schaal gebeurt dan uit voorgaande onderzoeken bleek. Het goede nieuws is dat mensen bereid zijn om voor legale p2p-bestanden te betalen.
Indien er een p2p-dienst is waar gebruikers legale muziekbestanden kunnen kopen dan vindt ongeveer de helft van de respondenten dat distributeurs - zoals telecombedrijven - de licentieopbrengsten moeten delen met de artiesten. Opmerkelijk is dat ongeveer eenderde van alle respondenten die p2p-diensten gebruiken om muziekbestanden te downloaden nog steeds fysieke CDs kopen.

Al jaren zijn er plannen om legale p2p-diensten te lanceren. De grote platenmaatschappijen houden deze ontwikkeling tegen omdat ze bang zijn voor inkomstenderving. Wanneer consumenten online goedkoop muziek kunnen kopen dan gaan ze niet meer naar de muziekwinkel. De marges op fysieke CDs zijn groter dan op digitale muziekbestanden. Uit het onderzoek van BMR blijkt echter dat deze angst ongegrond is.

Ongeveer 74 procent van de respondenten is geïnteresseerd in een legale p2p-dienst indien ze eigenaar worden van de gekochte muziekbestanden. Voor gebruikers die nu al actief p2p-diensten gebruiken, ligt het percentage rond de 80 procent. Respondenten waren wat minder enthousiast over het betalen voor streaming muziek. Van de respondenten was 64 procent niet geïnteresseerd in een streaming muziekdienst omdat ze dan geen permanente kopie krijgen van het muzieknummer. Ongeveer 62 procent van de respondenten blijft CDs kopen wanneer er een legale p2p-dienst zou zijn. Voor 73 procent van de respondenten is hun muziekcollectie hun kostbaarste bezit.

64 procent download muziek illegaal. De respondenten downloaden gemiddeld 53 muzieknummers per maand. Maar 10 procent deelt zijn muziekbestanden niet. De respondenten delen hun digitale muziekbestanden vooral uit altruïstische motieven. Men wil wat terugdoen voor de p2p-gemeenschap. Ongeveer 10 procent download muziek omdat CDs te duur zijn.


Bron: The Register

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: