abonneren

7 Tips om met de feestdagen veiliger online te shoppen

Shoppen op internet is gemakkelijk, bespaart geld en wordt almaar populairder. Met kerst draaien de webwinkels dan ook overuren. Het is niet alleen een drukke tijd voor de aanbieders, maar ook voor cybercriminelen.Cybercriminelengebruiken verschillende geavanceerde trucs, zoals het traditionele phishing met e-mails, drive-by infecties en met malware geïnfecteerde e-cards. Vooral deze laatste vorm is gevaarlijk, omdat criminelen het gebruiken om je systeem te infiltreren met een schadelijke code.
U kunt het beste alle kerst- en donatiemails van onbekende afzenders gelijk deleten. Een nog veel groter mogelijk gevaar schuilt in de Trojan horses, die tijdens het online shoppen inloggegevens opslaan en deze automatisch doorsturen naar cybercriminelen.

De overweldigende meerderheid van aanvallen komt van Trojan horses. Wanneer je computer wordt geïnfecteerd door middel van een e-mail bijlage, download, anonieme internetworm of via een website, kun je gemakkelijk duizenden euro's verliezen. Gespecialiseerde Trojans houden zich schuil op de achtergrond en wachten tot de gebruiker naar een online bank of webwinkel gaat. Zodra de inlogpagina bezocht wordt, wordt de software om de data te stelen geactiveerd en stuurt alle input naar de servers van datadieven. Met deze gestolen data kunnen de cybercriminelen op kosten van de gedupeerde gaan shoppen.

Internetbeveiligingsbedrijf G DATA geeft 7 tips om veiliger online te shoppen en de cybercriminelen te slim af te zijn:

1. Installeer voor en tijdens het online winkelen effectieve software voor internetbeveiliging met een geïntegreerde firewall die bescherming biedt tegen virussen, phishing en spam en verifieer continue al het HTTP verkeer voor schadelijke codes.

2. Zorg ervoor dat je Windows en virusbescherming beiden up-to-date zijn en installeer de Security Updates en Patches voor je belangrijkste applicaties.

3. Software hackers exploiteren momenteel ‘security loopholes', ofwel gaten in de beveiliging in WinZip, Acrobat Reader, Quicktime en Flash. Als je deze programma's gebruikt, update ze dan zo snel en zo vaak mogelijk.

4. Als je online aan het winkelen bent, let dan op de authenticiteit van de site waarop je surft. Normaal gezien begint de URL met https:// en is het eraan gekoppelde SSL certificaat te verifiëren.

5. Delete e-mails die schijnbaar van banken of webwinkels komen en waarin je gevraagd wordt je inloggegevens te geven. Bonafide websites sturen nooit dit soort vragen en al helemaal niet per e-mail.

6. Mocht je een e-card van een onbekende afzender ontvangen, gooi hem dan meteen in je prullenbak. Online criminelen gebruiken e-cards om schadelijke codes over te brengen, vooral tijdens de feestdagen. Hetzelfde geldt voor screensavers, filmpjes en andere Kerst-gimmicks.

7. Na het registreren bij een webwinkel moet je nooit vergeten uit te loggen! Anders blijven de cookies geldig en kan iedereen onder jouw naam winkelen of je privé-gegevens bekijken en gebruiken.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie