7 functies van DuckDuckGo die Google níét heeft

Met al die verzamelwoede van Google zijn er genoeg redenen om over te stappen naar een andere zoekmachine. Een kleine naam die altijd wat op de achtergrond is gebleven is DuckDuckGo, de 'privacyvriendelijke zoekmachine' die sinds een paar jaar waanzinnig populair is. Hoewel je moeilijk kunt opboksen tegen internetgigant Google, heeft DuckDuckGo een paar handige trucjes achter de hand. Dit zijn 7 dingen die DuckDuckGo wél kan, maar Google niet.

Social media-profielen opzoeken

Als je iemand opzoekt die goed vertegenwoordigd is op sociale media, dan kan DuckDuckGo je een extra stap besparen door je zijn of haar profiel direct in de zoekresultaten te laten zien. De bio van bijvoorbeeld een Twitter-account verschijnt daarom direct bovenaan de zoekresultaten.

 


 

Url-verkorters ontmaskeren

Url-verkorters kunnen handig zijn, maar ze worden ook vaak misbruikt om malware te verspreiden via kwaadaardige links. Die zie je toch niet terug achter een bit.ly-linkje - tenzij je DuckDuckGo gebruikt. Door namelijk te zoeken op "expand [VERKORTE URL]" laat de zoekmachine zien welke link er schuil gaat achter de verkorter. Handig als je niet helemaal vertrouwt waar de link vandaan komt.

 


 

Websitestatus bekijken

Er zijn genoeg diensten die checken of een website up of down is, maar downforeveryoneorjustme.com is toch een stuk vervelender in te typen dan 'is [WEBSITE] up/down'. Als je dat namelijk doet in DuckDuckGo krijg je meteen te zien of een website echt offline is, of dat dat gewoon aan jouw verbinding ligt.

 


 

Het ruimtestation vinden

DuckDuckGo is één van die zoekmachines die vooral door tech-savvy's wordt gebruikt, en die zijn waarschijnlijk meer geïnteresseerd in ruimtevaart dan het gemiddelde Google-publiek. Geen wonder ook dat je daarom de precieze locatie van het International Space Station kunt zien, door 'ISS Location' in te typen. Kaartje erbij, en voìla, je weet precies wanneer je naar de astronauten kunt zwaaien.

 


 

Lorum ipsum-tekst genereren

Niet altijd even nuttig, maar voor sommige ontwikkelaars is de Lorum Ipsum-functie een uitkomst. Door de eerste twee woorden van de broodtekst namelijk in de zoekmachine te zetten, krijg je de kant-en-klare dummytekst te zien.

 


 

Html-codes opzoeken

Ook handig voor ontwikkelaars die heel even een vlaag van verstandsverbijstering hebben: Je kunt met de zoekmachine html-commando's zoeken. Door te zoeken op 'html chars' krijg je een complete lijst te zien van html-codes. Zo hoef je nooit meer te vergeten wat ook alweer een horizontale lijn is in de taal.

 


 

Willekeurige wachtwoorden genereren

Een lang wachtwoord verzinnen is altijd een ramp, maar als je even snel een veilig wachtwoord moet hebben dat je snel weer kunt vergeten (bijvoorbeeld voor 10-minute-mail) dan kun je via DuckDuckGo een willekeurige string tekens bij elkaar genereren die je als wachtwoord kunt gebruiken. Je voert daarvoor 'Password [CIJFER]' in, waarbij het cijfer staat voor hoeveel tekens je wachtwoord moet zijn.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: zoekmachine, duckduckgo