6 tools om je privacy te beschermen

Als het op privacy aankomt vertrouwen we massaal op allerlei online diensten, maar je wilt soms je eigen gegevens nog steeds veilig houden. Daarom zette PCMweb 6 handige tools onder elkaar die je privacy goed waarborgen.

1. BitLocker (To Go)

Versleutel je harde schijf met BitLocker, zodat je bij verlies of diefstal voorkomt dat kwaadwillende toegang krijgen tot je gegevens. BitLocker wordt geleverd bij de Professional- en de Enterpriseversies van Windows Vista, 7 en 8. Naast je complete laptop of pc kun je met BitLocker To Go ook usb-sticks en andere stations versleutelen.

2. Tails OS

Tails OS (waar we laatst al uitgebreid over schreven) is een gratis besturingssysteem gebaseerd op Debian Linux. Het systeem kan worden gestart vanaf een DVD, USB-stick of geheugenkaart en heeft als doel je privacy en anonimiteit te waarborgen. Dit doet het onder andere door al het internetverkeer via het Tor-netwerk te laten lopen, en door alles te versleutelen wat je op de computer doet. Het systeem is er in twee verschillende smaken: de een ziet eruit als Windows XP en het andere uiterlijk als Debian (Linux).

3. Tor Browser

Via de Tor Browser surf je over een beveiligd netwerk. Het surfen via dit netwerk gaat niet snel, maar in ruil daarvoor doe je het wel anoniem. Tor wordt gebruikt door bijvoorbeeld journalisten in landen die geen persvrijheid kennen. Door informatie via Tor te versturen blijft hun identiteit verborgen en zijn ze veiliger tegen de overheidsinstanties.

4. OwnCloud

OwnCloud is een opensource website waarmee je je eigen online opslagdienst kunt opzetten. Zo kun je zelf kunt bepalen welke encryptie je op je server gebruikt en wie er toegang heeft tot de website. Door middel van apps kan de dienst verder worden uitgebreid met bijvoorbeeld extra encryptietoepassingen en een antivirusprogramma.

5. Boxcryptor

Als je geen eigen server hebt, dan is Boxcryptor een alternatief. Boxcryptor versleutelt alle gegevens voordat ze worden opgeslagen bij een online opslagdienst. Via een wizard word je stapsgewijs begeleid in het versleutelproces. Bestanden worden op een met wachtwoord beveiligd virtueel station opgeslagen en kunnen worden versleuteld voordat ze naar een clouddienst gaan.

6. Pidgin

Met Pidgin kun je verschillende chatdiensten vanuit een programma gebruiken. Het mooiste is dat Pidgin opensource is en het plug-ins ondersteund. Een van die plug-ins is Off-the-Record Messaging. Met deze plug-in versleutel je alle gesprekken, zodat zelfs Facebook niet kan zien wat je te vertellen hebt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten