6 redenen waarom het niet zo erg is dat de iPhone geen 3,5 mm heeft

De opvallendste vernieuwing aan de iPhone 7 is het ontbreken van de 3,5 mm-poort, en we hebben al genoeg gelezen over hoe vervelend en onpraktisch dat is. In dit artikel kijken we naar een aantal redenen waarom het weglaten van de audiopoort op de iPhone misschien toch niet zo erg is als gedacht. Hopelijk helpt het de keus voor het kopen van een iPhone 7 te relativeren.

Er zijn ook genoeg argumenten waarom het weglaten van de hoofdtelefoonaansluiting een heel slecht idee is. Lees hier ook: '6 redenen waarom het erg is dat de iPhone 7 geen hoofdtelefoonaansluiting heeft'.

 

1: Het kabeltje wordt gewoon meegeleverd

 

Apple en accessoires, dat is nooit een goede combinatie geweest. Veel kabeltjes en dongles en dergelijke zijn prijzig, maar je móét ze hebben om je iApparaat te gebruiken. Het is daarom extra opvallend én goed dat de iPhone geleverd wordt met een gratis verloopstukje - een unicum voor het bedrijf. Wie dus muziek wil luisteren met zijn koptelefoon hoeft dus niet persé een duur accessoire te kopen, maar kan dat gewoon out of the box.

Daar komt bij dat een extra dongletje slechts € 9,99 kost. Dat is een heel stuk minder duur dan een doorsnee accessoire van Apple. Mocht je dus een reserve-exemplaar willen hebben, dan kost het je de kop niet.
 

2: De oortjes zelf ook

Daarover gesproken: Je krijgt de standaard oordopjes gewoon bij je telefoon meegeleverd. Een groot deel van de iPhone-bezitters kan prima overweg met de dopjes van de iPhone, en heeft dus wel genoeg aan de meegeleverde koptelefoon.
 

3: Noice-cancelling hoofdtelefoons hoeven niet te worden opgeladen

Wéér een apparaat dat aan de oplader moet

3,5 mm is een prima standaard, maar ook een basale. Eén ding dat je er bijvoorbeeld niet mee kunt is opladen. Maar dat moet wel gebeuren met koptelefoons met noise-cancellation. Daar komen er steeds meer van, en die worden steeds beter, dus is het best een prettig idee dat je je hoofdtelefoon niet óók nog eens iedere nacht aan de oplader moet leggen. Daar is de Lightning-poort wel degelijk geschikt(er) voor.
 

4: Digitaal geluid is beter dan analoog

Geluid via de Lightning-poort maakt je signaal in één klap digitaal in plaats van analoog. Daardoor hoef je de ingebouwde DAC in je telefoon niet te gebruiken. De DAC in de telefoon is nog wel nodig voor de speakers, maar niet voor de headphones. Dat betekent dat fabrikanten van koptelefoons hun eigen custom DAC in kunnen bouwen, die een stuk beter kunnen zijn dan die in de iPhone zelf. Dat kan voor audiofielen goed nieuws zijn - mits ze een koptelefoon kopen met een goede DAC.
 

5: Met een digitale kabel kun je besturingsknoppen inbouwen

Digitale kabels bieden veel meer mogelijkheden dan analoge

Een digitale kabel via Lightning biedt veel meer mogelijkheden dan een analoge kabel via 3,5 mm. Het is dan namelijk veel makkelijker voor fabrikanten om een eigen besturingsknop in een adaptertje op de kabel te zetten, waarmee je in één keer naar een ander nummer kan, een nummer op pauze kunt zetten, of andere acties op je iPhone kunt uitvoeren. Dat biedt mogelijkheden die 3,5 mm niet biedt.
 

6: Kabels moeten weg

Weg met kabels, dat is al jaren onze droom. We zitten helaas nog steeds vast aan kabels hier en opladers daar, en met 3,5 mm blijft dat ook. Bluetooth is als draadloze technologie nog niet perfect (het pairen werkt bijvoorbeeld nog lang niet altijd even goed), maar met Apple voorop is er een grote kans dat hoofdtelefoonfabrikanten nieuwe technologieën of bluetooth beter gaan verwerken in hun apparaten. Je kunt veel van Apple zeggen, maar slechts weinig bedrijven zorgen dat andere fabrikanten zo veel randapparatuur maken voor telefoons en tablets.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten