abonneren

6 op de 10 downloaders Radiohead-cd betaalden niets

Begin oktober veroorzaakte de Britse band Radiohead nogal wat ophef in muziekland: ze bood haar nieuwe album In Rainbows ter download aan, waarbij fans zelf mochten bepalen wat ze ervoor wilden betalen. Inmiddels zijn er cijfers bekend, en daaruit blijkt dat maar liefst 62% van alle mensen die de plaat heeft binnengehaald, er geen (dollar)cent voor heeft afgerekend...Analysebedrijf ComScore heeft nog meer interessants op een rijtje gezet, en dan met name het verschil tussen Amerikaanse en niet-Amerikaanse downloaders.
Hoewel de percentages $ 0-betalers elkaar nauwelijks ontlopen (60% van de Amerikanen, 62% van de overige downloaders) blijken er wel grote verschillen te zijn in de groep wél-betalers.

De Amerikanen die wél betaalden voor In Rainbows gaven gemiddeld $ 8,05 uit. Bij niet-Amerikanen lag dat bedrag op $ 4,64. ComScore denkt dat de verklaring ligt in het feit dat p2p populairder is buiten dan in Amerika.

Tenslotte is er nog gekeken naar de hele groep downloaders. Zoals gezegd betaalde 62% niets. 17% telde maximaal 4 dollar neer, 6% betaalde een bedrag tussen de 4 en de 8 dolar, 12% was bereid tussen de 8 en de 12 dollar te betalen en 4% tenslotte had maximaal 20 dollar over voor de plaat.

 

Ondanks het hoge percentage freeloaders heeft Radiohead toch goed geboerd; ComScore heeft becijferd dat er uiteindelijk gemiddeld $ 2,26 per donload betaald is. Hoeveel keer het album gedownload is, wist ComScore helaas niet te melden.

Geschreven door: Annemarie Korevaar op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie