5 handige tips voor de aangifte omzetbelasting

Als ondernemer ben je in veel gevallen verplicht om aangifte omzetbelasting te doen. Je kunt je belastingaangifte uitbesteden of je kiest ervoor om dit zelf te doen. Ga je de omzetbelasting aangifte zelf doen, dan moet je rekening houden met geldende wet- en regelgeving. Wil je jezelf fiscaal niet te kort doen, dan is het van belang dat je op de hoogte blijft van alle veranderingen. Het zou toch jammer zijn als je, ondanks de tijd die je ermee kwijt bent, fouten maakt en fiscale kansen misloopt.

Slim btw aangifte doen
Onderstaande 5 tips kunnen je helpen bij een slimme aangifte omzetbelasting

1.    Administratie op orde
Je bent verplicht om periodiek je btw aangifte te doen. Het is daarom belangrijk om je administratie op orde te hebben. Zorg dat je een overzicht hebt van al je inkomsten en uitgaven met de daarbij verrekende btw. Als je administratie op orde is, hoeft de aangifte helemaal niet zoveel tijd te kosten. 

2.    Sms-alert
Het is belangrijk dat je aangifte omzetbelasting op tijd bij de Belastingdienst is ingediend. Houd hierbij ook rekening met de verwerkingstijd van de bank. Om ervoor te zorgen dat je de btw aangifte niet vergeet, heeft de Belastingdienst een handig hulpmiddel voor startende ondernemers: een sms-alert. Na registratie ontvang je enkele dagen voor het einde van de aangiftetermijn een sms-bericht. 

3.    Benut kleineondernemersregeling
De kleineondernemersregeling (KOR) zorgt ervoor, dat je in aanmerking komt voor belastingvermindering. In sommige gevallen hoef je zelfs helemaal geen btw te betalen. De KOR is bedoeld voor kleine of startende ondernemers die (nog) niet zoveel omzet draaien. Je kunt een beroep doen op de KOR als je per jaar minder dan € 1.883 aan btw zou moeten betalen. 

4.    Aangifte corrigeren via een suppletie
Heb je voorheen te veel of juist te weinig btw aangegeven? Je kunt dit dan corrigeren via een suppletie omzetbelasting. Je bent het als ondernemer verplicht om bij de Belastingdienst te melden als je in de afgelopen 5 jaar te veel of te weinig btw hebt aangegeven. Wanneer je geen suppletie omzetbelasting indient, kan de Belastingdienst je een boete opleggen. Voorkom een boete en meld het via het formulier suppletie omzetbelasting van de Belastingdienst (voor bedragen boven € 1.000). 

5.    Schakel een online boekhouder in 
Wil jij je echt geen zorgen meer maken over het indienen van de aangifte omzetbelasting en zeker weten dat je geen fiscale kansen mist? Dan kun je je belastingaangifte uitbesteden aan een administratiekantoor of online boekhouder. Zij geven je belastingadvies en zijn volledig op de hoogte van alle fiscale kansen voor jouw ondernemerssituatie. Op die manier ben je altijd op tijd en weet je zeker dat je zo min mogelijk belasting betaalt. 

Dit artikel is gepubliceerd in opdracht van Thinq. De redactie van PCM was niet betrokken bij de totstandkoming van dit artikel.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten