4 manieren om anoniem te blijven op internet

Het is vandaag de dag praktisch onmogelijk om jezelf te nog te verstoppen op internet. Van de geheime diensten, tot adverteerders en internetgiganten als Google en Facebook, je ontsnapt niet aan de dataverzamelwoede van veel, heel veel grote partijen. Gelukkig zijn wij van PCMweb er om je te een handje op weg te helpen. We zetten de 4 handigste tips onder elkaar om anoniem te blijven op internet.

1. Overweeg welke diensten je gebruikt

Laten we met de basis beginnen, en kijken naar welke online diensten je dagelijks gebruikt. Ga vervolgens na of je die wel echt nodig hebt. Google is inmiddels zo groot dat het voor veel mensen synoniem staat voor 'het internet', maar je hoeft Google niet perse te gebruiken om op internet te zoeken. Je kunt ook één van de vele alternatieven gebruiken die geen informatie over je opslaan. Denk bijvoorbeeld aan de privacyvriendelijke zoekmachine DuckDuckGo. Ook kun je gebruik maken van specialistische zoekmachines, zoals Wolfram Alpha, als je heel specifieke informatie nodig hebt.

Let ook op dat je voor veel dingen eigenlijk helemaal geen zoekmachine nodig hebt. Voor veel informatie kun je ook direct naar Wikipedia toe, waarbij je Google zo kunt overslaan. En zoek je bijvoorbeeld een nieuwsartikel op een bepaalde website, gebruik dan de zoekmachine van die nieuwssite zelf. Wat ook werkt: zoek een linkje op via Twitter. Veel mensen tweeten linkjes naar (recente) artikelen - al moet je er dan wel rekening mee houden dat Twitter ook bekijkt waarnaar je zoekt.

Wat betreft sociale netwerken zijn er genoeg alternatieven, zoals het privacyvriendelijke Ello. Dat is vooral bekend vanwege het feit dat het geen persoonlijke informatie van je verzamelt, bijvoorbeeld voor advertenties. Het nadeel is wel dat waarschijnlijk maar weinig van je vrienden op Ello (of DiaSpora) zitten - maar daar zul je een beetje overredingskracht voor nodig hebben.

Gebruik een proxy of VPN

Als je een proxy gebruikt, laat je je verkeer langs een andere server lopen. Daardoor is het niet direct te achterhalen op welk ip-adres je zet. Zo kun je overigens ook makkelijk doen alsof je in een ander land zit, en zo de Amerikaanse Netflix kijken.

Wil je het nog een stapje veiliger, gebruik dan een VPN (Virtual Private Network). Dat werkt op dezelfde manier, alleen is het grote verschil dat hiermee je gegevens ook nog worden versleuteld. Zo ben je nog moeilijker af te luisteren, omdat niemand kan zien wát je precies opzoekt of opschrijft. We hebben VPN's al eerder behandeld, waarbij we de beste voor je op een rijtje hebben gezet.

Ben je écht paranoïde dat 'ze' achter je aan zitten, of doe je zulke illegale dingen dat echt niemand ze mag zien, gebruik dan de Tor-browser. Dat ultieme digitale veiligheidsbastion zorgt ervoor dat je internetverkeer over niet minder dan 6 (!) proxy's loopt. Zo ben je in theorie onmogelijk te vinden. Toch is ook Tor geen waterdicht systeem, want de browser ligt tegenwoordig stevig onder vuur door de autoriteiten. Die proberen de browser van alle kanten te kraken, omdat er ooit iemand eens kinderporno mee gedownload had. Ook Tor is nooit 100% veilig - maar het komt wel het dichtst bij van alle maatregelen. Onze vrienden van Computer Idee schreven er ooit een handige handleiding voor.

3. Gebruik TAILS

Als je openbare computers werkt, dan kun je vaak geen programma's als Tor installeren. Of misschien heb je daar wel helemaal geen tijd voor en wil je "gewoon even online", maar dan veilig. Daarvoor kun je TAILS gebruiken. Dat is een mobiel besturingssysteem dat je direct vanaf een (bootable) usb kunt draaien. Dat betekent dat je alleen je usb-stick in de desbetreffende pc stopt, die opstart, en je veilig op het systeem komt. Tails laat geen sporen na, waardoor je gevoelige documenten en zoekgeschiedenis niet meer te vinden zijn voor de volgende gebruikers.

We schreven al eerder over TAILS, onder andere hoe je het moet gebruiken. Je leest er hier alles over.

4. Beveilig je browser met de juiste add-ons

Bijna alles van wat je op internet doet, gaat tegenwoordig via de browser, of er zijn web-apps beschikbaar (bijvoorbeeld Tweetdeck). Hoog tijd dus om die browser eens extra te beveiligen. Daarvoor zijn handige add-ons en extensies. Neem bijvoorbeeld Ghostery (voor Firefox of Chrome), één van onze favorieten. Met Ghostery kun je zien door wie of wat je allemaal wordt gevolgd als je op een website komt. Op een website als Nu.nl wordt je bijvoorbeeld 'gevolgd' door Google, dat met Analytics statistieken verzamelt over je bezoek. Ook Facebook en Twitter weten dat jij op die pagina bent geweest, door die kleine 'Like'- en 'Tweet'-knoppen op de site.

Het mooie van Ghostery is dat je niet alleen kunt zien wie jou tracken, maar dat je ook per website en per dienst de trackers kunt blokkeren. Ghostery werkt ook voor veel mobiele browsers, dus ben je ook daar relatief veilig van trackers.

Maar er zijn nog legio andere handige add-ons. Zo heb je HTTPS Everywhere. Daarmee wordt een groot deel van de populairste sites op het web automatisch versleuteld via https, wat betekent dat niemand jouw verkeer kan zien, ook niet als je internetverbinding wordt onderschept.

Een andere handige app is Privacy Badger, gemaakt door de Electronic Frontier Foundation, Privacy Badger doet in feite hetzelfde als Ghostery, maar probeert het proces makkelijker en toegankelijker te maken voor de doorsnee gebruiker. Je kunt ook Disconnect gebruiken voor het blokkeren van trackers, of AdBlock Plus voor het blokkeren van alle advertenties (let er wel op dat websites, waaronder ook PCMweb, grotendeels afhankelijk zijn van zulke advertenties om te overleven).

Wat je ook doet, het is tegenwoordig heel, heel, héél erg moeilijk om echt anoniem te blijven op internet. Ook bovenstaande tips zijn lang niet genoeg om je te beschermen als je écht niet gevonden wil worden. Maar als je niks illegaals doet helpt het je een eind op weg om je te beschermen tegen veel datagraaiers.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: internet, proxy, tor, tails, ghostery, adblockplus