abonneren

3X DVD: nieuw hd-dvd-formaat met lagere resolutie

Afgelopen weekend is de eerste 3X DVD-ROM van de persen gerold. De 3X DVD-ROM is een rode laser-schijf waar meer gegevens op passen dan een standaard dvd. Het schijfje is alleen op een hd-dvd-speler uit te lezen.Het 3X DVD-formaat wordt in de markt gezet als goedkoop alternatief voor het 'dure' hd-dvd en blu-ray.
Omdat 3X DVD gebruik maakt van de rode laser, net als de huidige cd en dvd, is het omschakelen van de productie naar dit formaat vrij goedkoop. De 3X DVD is alleen in hd-dvd-spelers uit te lezen, en geeft zo toch een boost aan dit formaat. 3X DVD maakt overigens gebruik van de vc-1- en avc-codecs op maximaal 720p. Echte videofielen zullen dit formaat aan zich voorbij laten gaan door het gebrek aan 1080p-ondersteuning.

Het is nog maar de vraag of filmstudio's staan te wachten op 3X DVD. Veel studio's kiezen inmiddels voor blu-ray, niet vanwege de kosten of de opslagcapaciteit maar puur vanwege de betere drm-mogelijkheden van dit formaat. Aangezien 3X DVD dezelfde drm biedt als hd-dvd lijkt hier voor de studio's weinig interesse voor te zijn weggelegd.

Ars Technica

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie