abonneren

3D-browsen met Google?

Computerspellen hebben de afgelopen 20 jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt van 2D naar 3D. Spellen benaderen inmiddels fotorealisme, maar de internetbrowser heeft nooit de stap gemaakt naar 3D. Met Flash worden heel leuke dingen gemaakt, maar de 3D-chip van je grafische kaart komt er niet aan te pas.Al sinds de jaren '90 wordt gesproken over VRML (Virtual Reality Markup Language), kortgezegd een 3D-variant HTML. Het internet zou hiermee veranderen in een omgeving waarin de gebruiker zich in drie dimensies door de informatie kan bewegen.
Van een echte doorbraak is het echter niet gekomen door het ontbreken van een marktbepalend product. Toch zijn er wel degelijk browsers op de markt die er in slagen webpagina's in een 3D-omgeving weer te geven, zoals 3B, Browse3D en SphereXPlorer. Die zijn echter overschaduwd door de strijd tussen traditionele browsers als Internet Explorer en Firefox. Daarbij kun je je ook afvragen hoeveel mensen echt behoefte hebben om hun computerprestaties deels op te offeren voor een 3D-weergave van hun webpagina's, terwijl de informatie op die sites gelijk blijft.

Iets grondiger dan de ontwikkeling van standalone 3D-browsers is de ontwikkeling van X3D. Dit is een programma-architectuur waar met behulp van XML 3D-scenes en objecten gedefinieerd kunnen worden voor het web. Op de site van het Web3D Consortium kun je meer lezen over de ontwikkelingen op dit gebied.

Er is duidelijk behoefte aan een groot bedrijf dat zich hard maakt voor 3D in browsers. En dat bedrijf blijkt nu het altijd experimenterende Google te zijn, dat onlangs O3D lanceerde. O3D is een browserplugin voor Firefox, Safari en Google Chrome, te gebruiken onder zowel Windows, Mac als Linux, waarmee door middel van Javascript direct met de grafische kaart gewerkt kan worden vanuit de browser. Dit biedt veel perspectieven voor zowel spellen als 3D-omgevingen op webpagina's. De plugin blijkt prima te werken en op de site van Google kan zelfs al met een paar demo's gespeeld worden. Zo kun je rondkijken op een onbewoond eiland met een gezonken schip en kun je een spelletje 3D PingPong spelen.

Het is een mooi initiatief van Google en het ziet er allemaal leuk uit, maar uiteindelijk is het wachten op sites die deze technieken ook daadwerkelijk gaan gebruiken. En niet alleen dat, het moet natuurlijk ook een functioneel voordeel bieden boven traditionele websites. Wel is duidelijk is dat de wereld van het casual gaming in de browser hiermee weer veel nieuwe mogelijkheden heeft gekregen. 

Onno Louwen

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie