abonneren

3d-beeldsensor moet einde aan cameraruis maken

Een nieuwe beeldsensor voor digitale camera's zou wel eens het einde kunnen betekenen voor digitale beeldruis. De beeldsensor kan, in tegenstelling tot de huidige sensoren, driedimensionele beelden zien. Dat leidt tot betere beelden, vooral op hoge iso-waarden waar ruis vaak een probleem is.De nieuwe beeldsensor is ontwikkeld aan de Universiteit van Stanford en telt op dit moment drie megapixels. In plaats van één grote sensor, bestaat de chip uit een aantal kleine subarrays van 16 bij 16 pixels.
Omdat deze subarrays net even anders gepositioneerd zijn ten opzichte van elkaar, kan de camera precies berekenen wat de afstand van de camera tot een object op de foto is, zoals een muur. Zo is nu ook diepteinformatie in foto's te vangen.

Er zijn uiteraard nog een aantal problemen met de nieuwe beeldsensor. Zo is de resolutie lager dan de huidige sensoren die we in camera's tegenkomen. Dit komt doordat de subarrays vaak een bepaalde overlap hebben om de berekeningen uit te kunnen voeren. Daarnaast moet de processor in de camera krachtiger zijn dan huidige processoren; dat leidt tot een kortere accuduur en een langere tijd tussen het maken van twee foto's. Ook kan de camera alleen diepte bepalen op oppervlakken met textuur en detail, niet op gladde oppervlakken.

DailyTech

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: