Bekijk een enorme bitcoinmijn in deze 360-graden-video

In theorie kan iedereen met een computer bitcoin mijnen, maar om dit efficiënt te doen heb je inmiddels een speciale mijncomputer nodig. In China zijn ze daar in gespecialiseerd en de BBC heeft een van deze bitcoinmines gefilmd in 360 graden.

In de video kun je zodoende rondkijken in één van loodsen waar honderden computers bitcoin aan het minen zijn.

Voor het verwerken van transacties moet het bitcoinnetwerk processorkracht hebben - heel veel processorkracht. De computers worden beschikbaar gesteld door miners. Zij laten hun computers op volle toeren draaien en als beloning krijgen ze van het netwerk nieuwe bitcoin. In het begin deden bitcoinminers dat op een zolderkamer, tegenwoordig zijn bedrijven zoals onderstaande gespecialiseerd in het minen van bitcoins.

China

De populariteit van bitcoin groeit en er moeten steeds meer meer transacties worden verwerkt. In China spelen ze in op deze behoefte door loodsen vol met computers te zetten en deze bitcoin te laten minen. 

De distopische loodsen staan vol met deze computers. Een man of zes beheert de duizenden pc’s, die 24 uur per dag en 7 dagen per week staan te draaien. Het resultaat is 50 bitcoins per dag. Dit lijkt weinig, maar met een huidige waarde van 400 euro per bitcoin zijn de energie en computerkosten snel terugverdiend.

Toekomst

Naarmate het aantal transacties toeneemt, zijn er meer miners nodig om het netwerk in stand te houden. Bij het ontwerpen van de bitcoin is daar rekening mee gehouden en wordt het bitcoin minen steeds moeilijker. Het probleem is dat alleen grote organisaties nog efficiënt kunnen minen en voornamelijk in China, omdat daar de kosten lager zijn. Pas als de waarde van de bitcoin stijgt is het weer voor meer mensen aantrekkelijk om te minen. 

Naar verwachting wordt inmiddels meer dan 70% van alle bitcointransacties verwerkt door Chineze miners. Het netwerk is op dit moment dus zeer afhankelijk van de Chinezen. Dit kan problematisch zijn wanneer de Chinese overheid besluit bitcoin te verbieden. Vooralsnog lijkt de overheid zich er echter niet mee te bemoeien.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten