abonneren

300 GB holografische drive volgende maand te koop

Holografische opslag wordt gezien als de volgende stap na optische opslag. De eerste producten zien inmiddels het levenslicht: met de de Tapestry HDS-300R wil Hitachi Maxell volgende maand de entertainmentindustrie bestormen.De Tapestry HDS-300R kan 300 GB opslaan op holografische schijfjes. De drive schrijft met een transferrate van 20 MB/s, wat betekent dat het 250 minuten duurt voordat één schijfje gevuld is.
De drives zullen de komende maand aan de entertainmentindustrie worden aangeboden, maar Hitachi Maxell wil vanaf begin volgend jaar de drive gewoon voor het grote publiek uitbrengen.

De drijvende kracht achter de techniek is InPhase Technologies. Zij hebben nog steeds geen prijsindicatie willen geven wat betreft de media, maar inmiddels worden de geruchten steeds sterker dat een 300 GB-schijfje tussen de $100 en $125 gaat kosten. Vergelijken met de prijs van een blu-ray-schijfje ($30 voor 25 GB) is dat vrij goedkoop. De drive zelf is vooralsnog erg prijzig: $15000.

Een aangepaste drive voor consumenten wordt binnen twee jaar verwacht, wanneer het holografische formaat gestandaardiseerd is. De techniek is dan verder uitgekristalliseerd. In 2008 wil InPhase de tweede generatie gereed hebben, met als grote verschil dat er zo'n 800 GB op één schijfje past en de datarate verhoogd is tot 80 MB/s. In 2010 moet de capaciteit nogmaals verdubbeld zijn tot 1,6 Terabyte.

Een nadeel van holografische opslag is dat het niet herschrijfbaar is. De techniek zal dus niet als vervanging dienen voor de tapes die door veel bedrijven als archiefmateriaal gebruikt worden.

Bron: CDFreaks

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: