abonneren

29 procent van software in Nederland illegaal

29 procent van de gebruikte pc-software in Nederland is illegaal. De Nederlandse software-industrie leed hierdoor in 2006 een omzetverlies van 334 miljoen euro.
Eén lichtpuntje: het jaar daarvoor was het piraterijpercentage in Nederland 30 procent en leed de software-industrie een schade van 475 miljoen euro.

De cijfers komen uit een wereldwijd (102 landen) onderzoek dat in opdracht van de Business Software Alliance (BSA) uitgevoerd is. Opvallend zijn de verschillen die er tussen verschillende regio's bestaan. Zo ligt globaal gezien het piraterijpercentage op 35%. In de Europese Unie is het 36%. Zowel naar boven als naar onder toe zijn er uitschieters. Armenië (95%), Moldavië (94%) en Azerbeidjaan (94%) spannen de kroon als het om illegale software gaat. In de Verenigde Staten (21%), Nieuw-Zeeland (22%) en Japan (25%) valt het juist mee wanneer je kijkt naar de rest van de wereld. Nederland staat overigens op de twaalfde plaats in deze ranglijst van landen met de laagste piraterijpercentages.


Ook binnen Europa zijn grote verschillen. Illegale software wordt veel gebruikt in Roemenië (69%), Bulgarije (69%) en Griekenland (61%). In Denemarken (25%), Oostenrijk (26%), Zweden (26%) en Zwitserland (26%) is ongeveer driekwart van alle gebruikte software juist legaal.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie