abonneren

‘2013 geen goed jaar voor pc-markt’

Marktkenner Gartner noemt het afgelopen jaar een rampjaar voor de internationale pc-markt. In het vierde kwartaal van 2013 werden er wereldwijd 82,6 miljoen pc’s geleverd en dit is bijna zeven procent minder dan in diezelfde periode in het jaar daarvoor. Over het hele jaar 2013 gold een afname van 10 procent en dit is de grootste krimp ooit van de pc-markt.

Gartner verzamelde verkoopcijfers van zowel desktopcomputers als laptops, maar vermeldt niets over de tabletindustrie. In totaal werden er in 2013 315,9 miljoen pc’s verkocht, een daling van tien procent ten opzichte van 2012, en dit is de grootste daling in de geschiedenis van de pc-verkoop.

Topverkoper van vorig jaar was computerbedrijf Lenovo, dat de titel stal van HP. Lenovo en HP bepaalden eind 2013 respectievelijk 18,1 en 16,4 procent van het marktaandeel. HP verkocht meer dan een miljoen pc’s minder dan in diezelfde periode in 2012 en Lenovo net iets minder dan een miljoen meer. Dell staat op plek drie met een marktaandeel van 11,8 procent, wat iets meer is dan in 2012.

Nederlandse pc-markt

Ook in Nederland werden er in 2013 minder desktop-pc’s verkocht. De markt zag in het vierde kwartaal van 2013 een krimp en dit is alweer voor de vijfde keer op rij. In de maanden juli, augustus en september werden er 587 duizend pc’s naar Nederlandse winkels verscheept en dit is een afname van ruim tien procent vergeleken met 2012.

Tablets gaan goed

Er worden steeds minder pc’s verkocht, omdat steeds meer mensen voor een tablet kiezen, beredeneert Gartner. Met name in opkomende markten kiest men eerder voor een tablet. Met name Android-tablets waren de afgelopen feestdagen erg populair, mede doordat deze steeds goedkoper werden. Gartner verwacht dat de pc-markt de komende jaren echter weer zal stabiliseren. 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: