abonneren

2003 - 2007: is internetten veiliger geworden?

XS4ALL heeft, net als in 2003, onderzoek gedaan naar de veiligheid op internet. Dat levert leuke cijfertjes op - over spam en internetbankieren bijvoorbeeld. Meer dan 80 procent van de internetters heeft last van een virus of spam. Hoewel spam sinds 2003 verboden is door EU-wetgeving, is het versturen van spam in de afgelopen 4 jaar naar schatting met 700 procent toegenomen. Het merendeel van de gebruikers ontvangt 3 spamberichten op 10 gewone berichten.
Opvallend is dat meer dan 80% van de internetgebruikers vindt dat het versturen van spam strafbaar moet zijn, terwijl maar 50% weet dat dit ook echt het geval is.

Virussen
Bijna 90 procent van de internetgebruikers heeft een virusscanner op zijn computer, maar slechts een kwart van hen gebruikt een hardware firewall die voor betere bescherming van de computer zorgt.

Top 3 aan acties tegen computervirussen is:
1. Virusscanner installeren (84,6%)
2. Zorgvuldiger omgaan met het openen van attachments (79,9%)
3. Zorgvuldiger zijn met het downloaden van bestanden (74,5%)

Informatie
Vier op de vijf internetters beschouwt het zoeken naar informatie op internet als veilig. Het uitwisselen van gevoelige informatie is een ander verhaal; slechts twintig procent van de Nederlanders acht internet daarvoor veilig genoeg. Opvallend is dat jongeren zich meer bewust lijken te zijn van de risico's van beschadiging aan hun computer en het kwijtraken van belangrijke informatie dan volwassenen en senioren.

Geld en internet
Internetbankieren en via internet producten kopen, raakt steeds meer ingeburgerd. Zes op de tien mensen koopt wel eens wat via internet en acht op de tien mensen bankiert elektronisch. Dat is een toename van 15% ten opzichte van 2003. De creditkaart wordt door opvallend weinig mensen als veilig beschouwd om aankopen te doen; iDeal wordt de meest veilige manier bevonden.

Liever internet dan water
Gemiddeld denkt de helft van alle internetgebruikers dat er meer paniek op het werk zou zijn als er geen toegang was tot internet dan wanneer het water was afgesloten. Een derde van de zakelijke gebruikers denkt zelfs niet meer te kunnen functioneren zonder toegang tot internet.

Geschreven door: Annemarie Korevaar op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie