abonneren

1,3 miljoen Nederlandse e-mailwachtwoorden gelekt

De wachtwoorden van ruim 1,3 miljoen Nederlandse e-mailadressen zijn uitgelekt. Bij een grootschalige inbraak in augustus blijken 5,600 Nederlandse websites te zijn getroffen waardoor de wachtwoorden van honderdduizenden e-mailadressen zijn uitgelekt. Omdat het niet zeker is welke adressen dat zijn, raden we je aan het wachtwoord voor je e-mailaccount zo snel mogelijk te wijzigen.

Het Nationaal Cyber Security Centrum meldt dat het een lijst in handen heeft met alle websites en emailadressen die zijn gehackt. Het gaat om websites die een .nl-extensie hebben.

Grootste hack aller tijden

De gegevens zijn in augustus gestolen. Toen kwam een grootschalige diefstal van gehackte wachtwoorden aan het licht, waarbij meer dan 1,2 miljard (!) gebruiksgegevens werden gestolen. Dat gebeurde door een Russische groep hackers. De hack wordt ook wel de 'grootste hack aller tijden' genoemd.

Het NCSC heeft de dataset met de 1,3 miljoen Nederlandse gegevens van Hold Security ontvangen. Dat beveiligingsbedrijf onthulde de hack in augustus.

Slachtoffers benaderd

Het NCSC zegt dat het de informatie over de gehackte websites deelt met de Stichting Internet Domeinregistratie. Die gaat alle getroffen slachtoffers benaderen over de inbraak, met de waarschuwing hun wachtwoorden te veranderen. Mogelijk zijn de gehackte websites nog steeds kwetsbaar.

Wijzig je wachtwoord!

Je kunt zelf ook al actie ondernemen, door je eigen wachtwoord te veranderen als je een .nl-domein hebt, of een e-mailadres bij een .nl-domein.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: