abonneren

$100-laptop kost uiteindelijk bijna $1000

De beroemruchte $100-laptop, oftewel de OLPC (One-Laptop-Per-Child), kan wel eens meer dan $900 kosten. De prijs van de laptop zou aanvankelijk $100 zijn, maar is volgens de organisatie achter het project opgelopen tot $140. Volgens analisten is dit bedrag veel te laag.Analisten zeggen dat er veel verborgen kosten zijn die níet in de hardware zijn meegenomen. Naast het produceren van de hardware is er namelijk nog het verpakken, verschepen en de rest van de logistiek.
Ook moeten er leraren opgeleid worden die kinderen kunnen vertellen hoe ze van de machine gebruik moeten maken; de OLPC XO-machine moet zijn weg immers naar klaslokalen vinden.

Nadat de machine in een klaslokaal staat, komen er nog eens extra kosten bovenop. Zo moet de machine onderhouden worden, gerepareerd bij defecten en verzekerd tegen diefstal. Ook is de kans groot dat er zo nu en dan upgrades uitkomen; zoals wij al eerder berichtten wil Microsoft per sé Windows op de machines krijgen en dat betekent dat er extra opslagcapaciteit nodig is.

Wat wel waar is, is dat de OLPC XO veel minder kost dan een traditionele laptop. Al deze extra kosten moeten ook meegeteld worden wanneer er voor een andere laptop gekozen wordt, en daarvan liggen de productiekosten over het algemeen al een stuk hoger.

DailyTech

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie