abonneren

10 procent van privé notebooks voor werk gebruikt

Volgens onderzoeksbureau Gartner worden in 2009 al 10% van de notebooks die in bezit zijn van werknemers als belangrijkste werk-pc gebruikt. Meer dan 40% van bedrijven hebben voorzieningen getroffen voor het gebruik van privé notebooks op het werk. Lang was het "not done"om een eigen notebook op of zelf maar voor het werk te gebruiken, maar was het juist andersom gebruikelijk om een door de baas betaald notebook ook privé te gebruiken. Daar lijkt nu verandering in gekomen.
Gartner deed zijn onderzoek in het tweede kwartaal van 2009 in de VS, Duitsland en het Verenigd Koningkrijk. Er wordt door bedrijven heel verschillend gedacht over deze materie. Bijna de helft verbied het gebruik van privé notebooks en 43 % heeft er juist speciale voorzieningen voor getroffen.

Nu bedrijven onderzoeken hoe ze kosten kunnen besparen en alternatieven zoeken voor het computergebruik komen ook pc-s in bezit van werknemers in beeld. Het komt er op neer dat dienstverlenende organisaties zoals verzekerings- en communicatie-bedrijven eerder overwegen om eigen-pc's toe te laten dan productiebedrijven of overheidsorganisaties. Ook is er verschil tussen de landen zo staan 60% van de Duitse bedrijven open voor privé notebooks en maar 30% van de bedrijven in de UK en VS.

Toch verwachten alle drie de onderzochte landen een toename van het gebruik van privé notebooks. Vooral in de Verenigde Staten wordt een groei van wel 60% verwacht in de komende jaren.

De grootste besparingen zitten in de beheerskosten. Een goed beheerde privé laptop waar voor het zakelijk gebruik een virtuele machine is ingericht kan de kosten van 10 tot 40% verminderen. De kosten voor de virtuele machine wegen daarbij ruimschoots op tegen een grotere tevredenheid en toegenomen productiviteit van de gebruikers.

Voor pc-fabrikanten biedt deze trend kansen die ze niet moeten negeren, aldus Gartner. Ze moeten met speciale aanbiedingen komen van hardware en software voor het gecombineerde gebruikt. Ook voorzieningen voor garantie en ondersteuning voor deze klanten moeten ze goed regelen.

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: