abonneren

Prestigo SRU9600

Tussen alle universele afstandsbedieningen is de Philips SRU9600 een opvallende verschijning. Dat komt voornamelijk door zijn uiterlijk: de SRU9600 is namelijk niet echt klein.

Universele afstandsbedieningen met een aanraakgevoelig scherm zijn niet echt nieuw meer. One For All is één van de eerste merken die deze techniek met hun Chameleon-serie naar de massa wist te brengen. Het voordeel van een aanraakgevoelig lcd-scherm is dat het mogelijk is voor elk apparaat een aparte set knoppen weer te geven, die toegespitst is op dat apparaat. Philips doet iets vergelijkbaars met de SRU9600, een universele afstandsbediening voor maar liefst acht apparaten.

Halen we de SRU9600 uit de doos, dan valt meteen de grootte en het gewicht op. De afstandsbediening is één van de grootste die we ooit hebben mogen aanschouwen. Helaas is dat geen pluspunt. We merken al bij de setup dat het geen pretje is de afstandsbediening met één hand te bedienen. De 'harde' knoppen en het aanraakgevoelige scherm zitten simpelweg te ver uit elkaar. U heeft dan ook beide handen nodig om deze afstandsbediening te bedienen.

Het installeren van de apparaten gaat redelijk intuïtief. U selecteert het soort apparaat, zoals TV, DVD, VCR, Satelliet of Amplifier. Vervolgens scrollt u door de merkenlijst naar het betreffende merk en houdt de aan/uit-knop ingedrukt tot uw apparaat zich uitschakelt. In de praktijk werkt dit prima en snel, al was het nog mooier geweest als het meteen mogelijk was geweest om bekende modellen op de afstandsbediening te selecteren. Vreemd genoeg kunnen we géén aparte selectie voor dvd-harddisk-recorders vinden. We worden gedwongen te kiezen tussen de categorie dvd of pvr; beide categorieën missen knoppen om onze dvd-recorder in de praktijk te bedienen. Onhandig en onvergeeflijk, vooral omdat onze dvd-harddisk-recorder van het merk 'Philips' is.

Elk apparaat kan naast de 'harde' toetsen (volume +/-, kanaal +/-, mute, menu) ook met de 'zachte' toetsen bediend worden. Het lcd-scherm toont per apparaat twee pagina's met toetsen, waar de meest voorkomende functies getoond worden. Er zijn altijd extra toetsen aanwezig waarmee functies aangeleerd kunnen worden; hier heeft u de originele afstandsbediening van het apparaat voor nodig. De aanraakgevoelige toetsen werken redelijk; niet altijd wordt een toetsaanslag herkend, vooral niet als u vaak na elkaar op een bepaalde knop drukt. Ook over de draairing op het apparaat zijn we niet helemaal tevreden: de ring voelt wel érg goedkoop aan in vergelijking met de rest van de afstandsbediening.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Acht apparaten te bedienen
  • Herkent apparaten van meer dan 1200 merken
  • Aanraakgevoelig scherm
  • Aanraakgevoelig scherm niet altijd even responsief
  • Groot!
De Philips SRU9600 doet wat hij belooft: u kunt tot acht apparaten in uw huis bedienen. Het aanraakscherm is daarbij praktisch, ook al werkt het niet altijd even vlot op uw invoer. Ons grootste nadeel is eigenlijk het formaat van de afstandsbediening: met één hand uw apparatuur bedienen is er eigenlijk niet bij. Waarom Philips ervoor gekozen heeft de SRU9600 niet een maatje kleiner te maken blijft ons een raadsel.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Afstandsbedieningen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie