abonneren

Prestigo SRU8015

Een half jaar geleden namen wij de Philips Prestigo SRU9600 onder handen -- een unieke afstandsbediening met touchscreen die helaas de meeste beloften niet waarmaakte. Nu komt Philips met een nieuwe Prestigo waarbij het touchscreen verdwenen is. Erg? Welnee.

De Prestigo SRU8015 is de nieuwe toevoeging aan de luxe lijn van universele afstandsbedieningen van Philips. Wie ooit een blik op de SRU9600 geworpen heeft zal onmiddelijk opvallen dat de SRU8015 een stukje smaller en kleiner is. Dat is een zeer groot pluspunt, want hierdoor is de SRU8015 prima met één hand te gebruiken, iets wat ons met zijn voorganger niet lukte. Ook de plaatsing van de toetsen is een stuk logischer dan voorheen en alle veelgebruikte knoppen zijn makkelijk te vinden.

Hoewel het touchscreen plaats heeft moeten maken voor een normaal lcd-scherm, betekent dit niet dat de SRU8015 inferieur is aan de SRU9600. Integendeel: in plaats van acht kunnen er nu 15(!) apparaten aangestuurd worden in alle mogelijke productcategorieën. Het ziet er naar uit dat Philips zijn database flink uitgebreid heeft, want zelfs de meest exotische apparaten (zoals dvr-hdd en tv-dvd) worden ondersteund. Ook maakt Philips voor de SRU8015 nu gebruik van activiteiten, iets dat we al kennen van de Harmony-serie van Logitech. Activiteiten bestaan uit een serie opdrachten; zo kunt u instellen dat de activiteit 'dvd afspelen' uw dvd-speler inschakelt, tv op het juiste kanaal zet en de receiver naar de juiste bron schakelt. Dit voorkomt een hoop extra toetsaanslagen.

Het toevoegen van nieuwe apparaten is een fluitje van een cent dankzij het duidelijke menu. U kiest een apparaattype, houdt vervolgens de ok-toets indrukt tot het apparaat uitgaat en meer hoeft u niet te doen. Op deze manier herkent de SRU8015 alle apparaten waar we hem op loslaten, inclusief onze oude Xbox. Philips heeft gekozen voor een beperkt aantal vaste toetsen, die overigens van stevig rubber (en niet van plastic) gemaakt zijn. Ze voelen fijn en duurzaam aan. De extra functies, denk aan de tv-gids van uw digitale receiver of ondertiteling van uw dvd-speler, zijn allemaal te benaderen via de 'more'-knop. Hoewel dit in de praktijk wat minder snel werkt dan met een touchscreen waarop u de functies rechtstreeks kunt aanklikken, werkt het snel genoeg. Leuk is dat Philips het scherm nu wel gebruikt om grafische informatie op weer te geven, zoals zenderlogo's.

Toch moeten we een punt van kritiek aansnijden. De nieuwe Prestigo deelt één functionaliteit met zijn voorganger en juist dit irriteert ons: het draaiwiel. Hoewel het idee van een draaiwiel om snel functies te selecteren an sich prima is, stoten we er in de praktijk erg vaak tegenaan. Met als resultaat dat we ineens een compleet ander apparaat bedienen dan waar we mee bezig waren. Erg onhandig en door Philips eenvoudig op te lossen door het wieltje stugger te maken of een vergrendelingsmogelijkheid mee te geven. Het is juist dit wieltje dat de SRU8015 een perfecte score in de weg staat en dat is uiterst jammer.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Ligt fijn in de hand
  • Uitgebreide apparaatdatabase
  • Activiteiten
  • Overgevoelig draaiwiel
€ 150 voor een afstandsbediening is wat aan de dure kant, maar wie slim shopt kan de Prestigo SRU8015 voor ongeveer € 100 mee naar huis nemen. Dat is deze afstandsbediening dubbel en dwars waard: hij ligt lekker in de hand, de toetsen voelen prettig aan, er worden veel meer apparaten ondersteund dan bij voorganger SRU9600 en we missen het touchscreen eigenlijk niet. Had Philips het draaiwiel wat stugger gemaakt, dan hadden we de SRU8015 een perfecte score gegeven. Nu blijft de score op een 8 hangen, in de hoop dat het designteam spoedig met een tweede versie komt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Afstandsbedieningen

Tags: