abonneren

Logitech Harmony Ultimate

Hoeveel afstandsbedieningen er op je salontafel? Als het antwoord meer dan twee is, maakt een universele afstandsbediening je leven een stuk makkelijker. Is deze Harmony Ultimate een goede oplossing?

None

7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Link voor extra functionaliteit
  • infrarood, rf en bluetooth
  • ondersteunt 15 apparaten én acties
  • Minpunten
  • prijs is wel érg hoog
  • buggy software

De Harmony Ultimate is de opvolger van de Harmony Touch, die op zijn beurt weer een opvolger van de Harmony One was. De One is wat ons betreft de allerbeste universele afstandsbediening ooit: hij ligt goed in de hand, ondersteunt 15 apparaten, kan acties uitvoeren en heeft een handig klein touchscreen voor extra toetsen. De Touch verloor een groot aantal knoppen en maakte het touchscreen groter, maar dit schermpje werkte niet prettig en de Touch lag ook niet zo lekker in de hand.

Met de Ultimate wil Logitech deze problemen oplossen. Hij ligt fijn in de hand en het touchscreen reageert vlotter, al moet je geen smartphoneprestaties verwachten. Belangrijker is dat de Ultimate geschikt moet zijn voor alle apparaten in je huis (infrarood, rf én bluetooth), zelfs als ze verborgen zijn in een tv-meubel.

Het installeren vergt wat moeite. Naast de afstandsbediening, die je in een cradle bij het stopcontact moet neerzetten, zit er een Harmony Link in de doos. Deze platte kiezel dient als infraroodblaster en wordt via bluetooth gekoppeld aan de Ultimate. Je kunt ’m dus prima in een gesloten tv-meubel plaatsen om alle apparatuur daar aan te sturen. Ook de Link moet in een stopcontact.

De meegeleverde MyHarmony-wizard (een Silverlight-app voor Windows en OS X) is nogal eigenwijs én traag. We zitten meteen vast in een loop: MyHarmony vraagt om een draadloos netwerk en poogt vervolgens zonder succes de Link te updaten. Pas wanneer we deze stappen expliciet overslaan en de Link via micro-usb aan onze laptop koppelen, komt de update door.

Na die koppeling is het instellen van alle apparaten en acties relatief eenvoudig. De enorme database van Logitech ondersteunt vrijwel alle mogelijke apparatuur; mocht je toch een exoot hebben, dan kan je commando’s aanleren met de oorspronkelijke afstandsbediening. Ook de acties (TV Kijken, Spel spelen) wijzen zich vanzelf. Alle toetsen en acties zijn via de geavanceerde menu’s desgewenst tot in detail te wijzigen. Per apparaat kan je aangeven of het aangestuurd moet worden door de Ultimate of de Link. Alles wat je met de Link aanstuurt, kan je ook bedienen met een smartphone-app – een test met onze iPhone werkt voortreffelijk.

Wie de moeite wil nemen om de Ultimate goed in te stellen en het geduld heeft om alle bugs te trotseren, heeft een geweldige universele afstandsbediening in huis. Minder gevorderde gebruikers kunnen vooralsnog beter naar een (tweedehands) Harmony One zoeken.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Review, Afstandsbedieningen

Tags: afstandsbedieningen, Harmony