Hoewel de universele afstandsbedieningen van Logitech geen verkooptoppers zijn, is de Harmony One voor ons al jarenlang een onmisbaar maatje in huis. Kan de Harmony Touch dit toppen?

Geef eerlijk toe: hoeveel afstandsbedieningen liggen er op je salontafel en hoe vaak heb je al niet gedacht: ‘Kan dit niet anders?’ Universele afstandsbedieningen bestaan al sinds jaar en dag, zelfs de Aldi en Lidl verkopen geregeld modellen, maar ze kampen meestal met twee grote nadelen. De belangrijkste is de ondersteuning van apparatuur. Je zult natuurlijk net zien dat je gloednieuwe (of juist stokoude) televisie niet ondersteund wordt, of dat de helft van de functies niet werkt. Minder belangrijk, maar toch het noemen waard: macro’s. Je kunt wel al je afstandsbedieningen door één model vervangen, maar als je vervolgens als een volleerd dj op tientallen knopjes moet drukken om je tv, receiver en kabel settopbox aan te zetten, dan beleef je er nog weinig lol aan.

Eigenlijk is Logitech de enige fabrikant die beide problemen heeft opgelost. Dankzij een enorme database aan ondersteunde apparaten én de mogelijkheid zelf nieuwe apparaten in te voeren, kun je zelfs de meest exotische apparaten probleemloos aansturen. En dankzij de ondersteuning van macro’s druk je simpelweg op ‘Televisie kijken’, waarna alle noodzakelijke apparatuur ingeschakeld wordt en naar de juiste input switcht. Om die reden is de Harmony One al jarenlang niet uit onze huiskamer weg te slaan. Zou de Touch hier verandering in aanbrengen?

De Harmony Touch zet in op, zoals de naam al zegt, aanraakbesturing. Dat hadden sommige oudere modellen ook al, maar nu is het touchscreen geen eenvoudig extraatje meer. Slechts de belangrijkste bedieningstoetsen (waaronder play/pause, volume, opname, navigatietoetsen, mute) zijn in fysieke vorm gebleven, de andere toetsen (zoals de numerieke toetsen) zijn voortaan virtueel. Je leert de Touch je apparatuur aan via een duidelijke, webgebaseerde wizard die voor de meeste gevallen afdoende is. Mocht je zaken willen finetunen of toetsen een andere functie willen toewijzen, dan kun je de geavanceerde instellingen induiken – eigenlijk is er weinig wat je niet kunt aanpassen aan je eigen smaak. Voor macro’s (activiteiten geheten) als tv-kijken kun je zelfs aangeven welke provider je hebt en komt Logitech met suggesties voor favoriete kanalen, die met het bijbehorende zenderlogo op het touchscreen worden weergegeven. De Touch ondersteunt net als de One maar liefst 15 apparaten en een onbeperkt aantal activiteiten op basis van deze apparaten.

Prettig is dat de afstandsbediening zelf een ingebouwde hulpfunctie heeft. Is er bij het uitvoeren van een activiteit iets niet goed gegaan (bijvoorbeeld de tv is niet naar de juiste input gesprongen), dan tik je op het vraagtekentje en doorloopt een kleine vraag/antwoord-sessie. Deze lost het probleem dan voor je op.

In theorie is de Touch de perfecte universele afstandsbediening. Hij oogt ook een stuk hipper dan de One. Toch hebben we onze kanttekeningen. Het ontwerp is niet zo ergonomisch als we hopen. Je zult het al vermoeden aan de foto op deze pagina, maar het verplaatsen van bedieningstoetsen naar de bovenkant van de afstandsbediening is in de praktijk niet erg fijn. Daar komt nog eens bij dat de onderkant van de afstandsbediening vanwege de accu een stuk zwaarder is. Het kost echt enige gewenning, waar de One vanaf dag één als gegoten aanvoelt. Toch rekenen we Logitech dit niet al te zwaar aan; er valt uitstekend met de Touch te werken, zeker als je iemand bent die zelden de obscure functies van zijn apparatuur gebruikt. De ingebouwde accu houdt het langer dan een week vol en Logitech levert standaard een handig laadstation mee.

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

enorme database apparaten

activiteiten

flexibiliteit bij instellen

prettig touchscreen

Minpunten

ergonomie kan beter

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten