Logitech zegt het al met de productnaam: als er één universele afstandsbediening is, die u voor de rest van uw leven zal moeten gebruiken, laat het dan deze zijn. Want zo veelzijdig als de Harmony One komen we ze maar zelden tegen.

We moeten bekennen: we zijn gek op universele afstandsbedieningen. Met het groeiend aantal huishoudelijke apparaten (tv, dvd-speler, satellietontvanger, media adapter, beamer) neemt ook het aantal afstandsbedieningen schrikbarend toe. En ze zijn op het vitale moment altijd zoek, of de batterijen zijn leeg. Met een universele afstandsbediening hoeft u nog maar één apparaat in het oog te houden, en omdat u hem zo vaak gebruikt ligt hij zelden ver weg.

De Harmony One is zeker niet de eerste in de Harmony-reeks van Logitech, maar het is wel de eerste afstandsbediening die wat ons betreft echt bruikbaar is. De voorgaande Harmony-afstandsbedieningen waren lastig in te stellen en gingen ten onder aan een veelvoud van knoppen, de stijlvolle Harmony 1000 heeft als manco dat zijn aankoopbedrag wat hoger ligt dan wat we aan een afstandsbediening willen uitgeven. De One is een perfecte mix: hij biedt vrijwel alle functionaliteit van de Harmony 1000 gecombineerd met het design en gebruiksgemak van een normale afstandsbediening.

Een interessante vernieuwing is dat er niet vreselijk veel knoppen aanwezig zijn op de Harmony One: Logitech heeft alleen gekozen voor de meestgebruikte knoppen en heeft de rest van de functionaliteit achter een touchscreen geplaatst. Met de Harmony One kunt u flink wat apparaten bedienen: de One vervangt 15 afstandsbedieningen, zolang ze maar van het type 'infrarood' zijn. RF-afstandsbedieningen ondersteunt de Harmony One niet, waarmee we eigenlijk meteen de grootste zwakte van de One hebben opgesomd.

Logitech maatk nog steeds gebruik van de speciale Harmony-software om de afstandsbediening in te stellen. U plugt de afstandsbediening in uw usb-poort, geeft in de software aan welke apparatuur (merk & type) u wilt bedienen en welke activiteiten u wilt instellen (zoals 'dvd bekijken', die de tv op het juiste kanaal zet, de dvd-speler inschakelt en de receiver op het juiste signaal afstemt). De software downloadt vervolgens de juiste instellingen van de Harmony-servers en klaar is kees. Althans, in een ideale situatie.

Wij maken het de Harmony One niet té gemakkelijk. We kiezen voor een mix tussen bekende apparaten (JVC lcd-tv, Philips satellietontvanger, Philips dvd-speler, JVC receiver) en wat 'vreemdere' apparaten (Logitech Squeezebox, Nintendo Wii, Microsoft Xbox, Vogel's MoodVision). De software herkent alle apparaten behalve de MoodVision-set en vraagt vervolgens netjes om de categorie (Lichtcontrollers) en of we een paar handelingen met de originele afstandsbediening willen uitvoeren. Deze vergelijkt Logitech vervolgens met andere apparaten in de database om te kijken of er een match is. Wat betreft de Nintendo Wii: de Harmony-software geeft correct weer dat de Wii niet bediend kan worden met de One.

Een praktijktest leert ons dat niet alles correct werkt. De receiver reageert niet op de meeste commando's en de MoodVision kan aan en uit, maar daar houdt het mee op. Nadere inspectie van de Harmony-software leert ons echter dat de afstandsbediening werkelijk álles aan te leren is. We vertellen welke toetsen zich er precies of de originele afstandsbediening bevinden en geven ze één voor één met het origineel in, en voila, het probleem is opgelost. Met deze functionaliteit heeft Logitech iets heel krachtigs in huis, omdat het impliceert dat de Harmony One ook echt voor alle toekomstige (ir-)apparaten geschikt blijft.

We moeten wel aanmerken dat, hoewel de Harmony-software in vergelijking met een jaar geleden al enorm verbeterd is, de software nog steeds niet geschikt is voor beginners als u besluit dieper in de instellingen te duiken. We hopen dat Logitech hier nog extra aandacht aan wil besteden. Ook absurd: wie de software installeert móet een nieuw account aanmaken, we kunnen nergens de optie vinden in een bestaand account in te loggen. Huh?

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Bedient alle ir-apparaten op de markt

  • Enorm krachtige Harmony-software

  • Mooi design, ligt goed in de hand

  • Harmony-software niet altijd even gebruikersvriendelijk

  • Niet alle apparaten worden goed herkend

  • Ondersteunt geen rf-signalen

Wie tweehonderd euro aan een universele afstandsbediening uitgeeft, zal het niet zo erg vinden om zich in de Harmony-software te verdiepen om alles naar wens af te stellen. Wat dat betreft kunnen we er geen halszaak van maken dat de software nog steeds niet enorm gebruikersvriendelijk is. Eigenlijk is ons enige negatieve punt van kritiek het gebrek aan rf-ondersteuning; hiermee zou de One pas écht compleet zijn. Dat gezegd hebbende: de Logitech Harmony One is op dit moment de beste universele afstandsbediening die wij ons kunnen wensen.

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten