Hoe kies je de juiste Chromebook

© CIDimport

Hoe kies je de juiste Chromebook

Geplaatst: 6 september 2018 - 06:59

Aangepast: 26 augustus 2022 - 15:22

Partnerredactie

Het is een fantastische ontwikkeling dat we, dankzij Chromebooks, een notebook kunnen kopen voor prijzen waarvoor je geen tweede hypotheek hoeft te nemen. De keuze is echter gigantisch en elke Chromebook heeft zo z’n eigen voor- en nadelen. Hoe kies je nu de Chromebook die het beste bij je past?

We stellen vast even voorop: hoewel er grote verschillen zijn in kwaliteit en mogelijkheden van Chromebooks, zijn we tot nu toe eigenlijk nog nooit een exemplaar tegengekomen waarvan we dachten: ‘wat een rommel’. Voor een echte miskoop hoef je dus niet bang te zijn, wél is het belangrijk dat je goed nadenkt over wat je nodig hebt, zodat je de notebook koopt die écht aansluit bij je behoeften.

Groot of niet?
Het is natuurlijk verleidelijk: een Chromebook kopen met een groot display voor weinig geld. Het blijft onvoorstelbaar dat je voor een paar honderd euro een display van formaat kunt hebben, maar de vraag is of je zo’n groot display ook echt nodig hebt. Ten eerste maakt het je Chromebook zwaarder, ten tweede heb je ook een groter apparaat dat je in je tas moet meeslepen. Daarnaast is het goed om te weten dat een groter display ook betekent dat het stroomverbruik toeneemt, wat effectief betekent dat je notebook sneller leeg zal zijn en dat kan natuurlijk heel onhandig zijn wanneer je hem onderweg, op school etc, nodig hebt.

Hoe kies je de juiste Chromebook-15768216

© CIDimport

Aanraakscherm
We zien steeds meer Chromebooks met een aanraakscherm. Dat is superhandig, omdat het betekent dat je het apparaat zowel als notebook kunt gebruiken als tablet en dat biedt mogelijkheden. De vraag is of je die mogelijkheden ook echt gaat benutten. Wanneer je je Chromebook vooral zult gebruiken om te typen, surfen en mailen, dan is de tabletmodus waarschijnlijk niet zo heel relevant. Belangrijk om over na te denken, want je betaalt er natuurlijk wel voor. Zeker nu er ook steeds meer Chromebooks verschijnen met een display dat je los kunt halen van het toetsenbord, zodat je écht een tablet hebt. Daarbij is het wel belangrijk om te weten dat alle apps die je gebruikt op je Android-tablet of smartphone, inmiddels ook op je Chromebook kunt gebruiken dankzij de Google Play Store, die inmiddels ook binnen Chrome OS draait. Dat is handig, omdat de tablet toch niet altijd de ideale vervanger blijkt voor een notebook. Heb je een convertible Chromebook (oftewel, een exemplaar waarvan je het display de andere kant op kunt klappen zodat je in feite een tablet hebt), dan heb je dankzij de Google Play Store het beste van twee werelden.

Hoe kies je de juiste Chromebook-15768212

© CIDimport

Aansluitingen
Dit is wat ons betreft één van de belangrijkste zaken om op te letten: welke aansluitingen zitten er op de Chromebook die je wilt gaan kopen. Als je iemand bent die veel gebruik maakt van SD-kaartjes, dan is het handig om een Chromebook te kopen met ingebouwde kaartlezer, dat scheelt immers weer een extra apparaat(je) in je laptoptas. Het is daarnaast ook belangrijk om na te denken over je usb-behoeften. We zien Chromebooks met drie usb-poorten en vier usb-poorten. Meer dan genoeg poorten, maar ook belangrijk is wélke usb-poorten dit betreft. Je kunt modellen kopen met twee usb

2.0 en twee usb 3.0 poorten, en Chromebooks die optioneel ook nog een usb type-c-aansluiting bieden. Denk daarnaast ook aan aansluitingen voor een extra HDMI-scherm, de mogelijkheid om een laptopslot aan te sluiten, enzovoort. Het is belangrijk om van te voren te bedenken welke aansluitingen je precies nodig hebt, daarmee kun je jezelf een hoop ergernis besparen.

Hoe kies je de juiste Chromebook-15768219

© CIDimport

Opslagcapaciteit
Je kunt de usb-poorten uiteraard gebruiken om de opslagcapaciteit van je Chromebook uit te breiden. Dat is echter lang niet altijd nodig. Een Chromebook wordt standaard geleverd met een interne opslagcapaciteit van 32 tot 64 GB (al hebben we ook uitschieters gezien van 256 GB). Combineer je een Chromebook echter met Google Drive, dan krijg je naast de standaard opslagcapaciteit van Google ook nog eens 100 GB gratis voor een periode van twee jaar (daarna betaal je €1,99 per maand of €19,99 per jaar). Staar je dus niet helemaal blind op de interne opslagcapaciteit, dat is immers ook niet waarvoor een Chromebook ontworpen is. Stel jezelf daarbij wel oprecht de vraag of je bereid bent om in de cloud te werken, immers, als je iemand bent die daar niets van wil weten, raden we een externe harde schijfwel aan.

Hoe kies je de juiste Chromebook-15768222

© CIDimport

De rest
Tot slot is het belangrijk om na te denken voor welk doel je de Chromebook precies gaat gebruiken. Ga je hem vaak buiten gebruiken, let dan goed op het display. Kies voor een IPS-display met ontspiegeling, zodat je ook in vol zonlicht nog goed kunt zien wat je kunt doen. Let daarbij ook goed op de batterij. Acht uur is toch wel het minste dat deze moet kunnen volhouden zonder op te laden, maar er zijn ook modellen die het dertien uur redden. Tot slot, als je je Chromebook vaak meeneemt, is het fijn als deze tegen een stootje kan, kijk dus ook goed naar de behuizing!


Wil je weten welk Chromebook voor jou geschikt is? Vul dan snel de Chromebook Selector in en kom erachter welke Chromebook er perfect bij jou past.


Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten