}
abonneren

Snel software installeren met Ninite

Als je net een nieuwe computer gekocht hebt, of een nieuwe versie van Windows hebt geïnstalleerd, moet je tal van programma's opnieuw installeren. Gelukkig kan dat sneller met Ninite.

Ninite downloadt en installeert automatisch software voor je. Je bezoekt simpelweg de website, vinkt de software aan die je wilt hebben en klikt op Download. Korte tijd later is de gewenste software aanwezig op je computer. Ninite selecteert automatisch 64-bitsoftware als Windows 64-bit is geïnstalleerd en probeert ook automatisch de taal te matchen met die van je besturingssysteem, indien beschikbaar. Bovendien zal het adware die eventueel wordt meegeleverd, zoals werkbalken en andere ongewenste programma’s, niet mee-installeren.

 

Programma's downloaden

Om te starten, gaan we naar de website van Ninite en onderaan die pagina zie je alle programma’s die je in één keer kunt installeren. Je hebt de keuze uit een brede selectie. Wij nemen de nuttigste software even met je door. Bij Browsers wil je natuurlijk of Chrome of Opera of Firefox. Bij Messaging is Skype en Thunderbird misschien handig, bij Media is VLC natuurlijk een must-have, evenals eventueel iTunes, als je enige iDevices in huis hebt, en misschien ook wel Spotify. Bij Runtimes wil je toch al gauw .NET 4.5.2, maar die krijg je ook binnen via Windows Update. Eventueel ook Java 8, maar we raden die alleen te selecteren als je echt een reden hebt.

Grafische programma's kun je ook eenvoudig selecteren bij Imaging. Paint.NET bijvoorbeeld is een programma dat altijd van pas kan komen, net als GIMP. Greenshot is een handig programma om even snel screenshots mee te maken. Het is gratis, open source en heeft net iets meer opties dan het Knipprogramma van Windows. Bij Documents wil je misschien LibreOffice overwegen, als aanvulling op Microsoft Office. Bij Security kun je je favoriete, gratis virusscanner selecteren. avast! is een goede keuze. Dropbox kan nog handig zijn, evenals Google Drive. Als je Windows 8 of nieuwer gebruikt, is OneDrive standaard al aanwezig, dus die kun je in dat geval overslaan. Als gamer ontkom je niet aan Steam. Wat betreft compressie, dit gratis compressieprogramma kan overweg met heel veel formaten.

Zodra je alles hebt geselecteerd, klik je op de grote, groene knop onderaan genaamd Get installer. Je wordt doorverwezen naar een aparte pagina, waarna een exe-bestand kunt downloaden. Zoals eerder vermeld zal Ninite de programma’s in de taal van het besturingssysteem installeren. Heb je liever een afwijkende taal? Ga naar de map waar je Ninite hebt gedownload. Klik in die map met shift-toets ingedrukt met de rechtermuisknop en kies voor Opdrachtvenster hier openen. Type Ninite en druk op TAB. Opdrachtprompt maakt de bestandsnaam af en zet er aanhalingstekens omheen. Voeg nu “\locale en-US”, zonder aanhalingstekens toe, om de taal zelf in te stellen, waarbij in dit geval dus de programma’s in Amerikaans Engels worden geïnstalleerd. De complete lijst van talen die je kunt gebruiken, is hier te vinden.

Vul dit commando in om eventueel een afwijkende taal in te stellen

Na het dubbelklikken op de exe start de installatie meteen en is de voortgang in het venster te volgen. Je hoeft verder niets te doen.

 

Apps updaten

Als je een tientje overhebt voor een goed programma, dan is de update-tool van Ninite zeker een optie om te overwegen. De tool vergelijkt bij het opstarten van je pc (en na elke zes uur dat hij aanstaat) de programma's op je computer met de database van Ninite. Zijn er verschillen? Dan krijg je een melding op je bureaublad met de mededeling dat er updates gevonden zijn. 

Het updaten gaat een stuk makkelijker dan het handmatig installeren van de apps. Je hoeft niet meer eindeloos door menu's en wizards te klikken, je hoeft slechts eenmaal aan te geven dat je de update wil hebben en Ninite doet de rest. Een must die gelukkig aanwezig is, is dat je programma's simpel toe kunt voegen aan een zwarte lijst, zodat je er geen updates meer van krijgt. 

 

Veiligheid

Het is niet meer dan logisch dat je een beetje huiverig bent voor een programma dat zomaar van alles op je pc kan installeren en updaten. De makers van Ninite doen er echter alles aan om dat vertrouwen te verdienen. Updates worden duidelijk aangekondigd en uitgelicht, mogelijke lekken worden snel gedicht en bij verschillende online geloofwaardigheidstools is er bij Ninite geen vuiltje aan de lucht. Hoewel je altijd beducht moet blijven op zaken die niet kloppen, is Ninite zonder twijfel een stuk veiliger dan louche websites die hun downloads volproppen met programma's en tooltjes die je niet nodig hebt. 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Workshop, Tools

Tags: Software, Installeren, Ninite

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Senior Automation Consultant - PQR