Free Opener krijgt vrijwel alles open

Je hebt een bestand gedownload, maar geen van je programma’s weet er raad mee. Erg vervelend. Je kunt natuurlijk googelen naar die nukkige extensie en hopen dat je een oplossing vindt, maar het kan waarschijnlijk eenvoudiger: met Free Opener.

Free Opener is een gratis tool die je kunt downloaden op www.freeopener.com. Helaas vonden de makers het nodig om de software in een downloadmanager (InstallIQ) te verpakken. Kijk dus even uit en selecteer bij installatie de optie Skip all free offers!

Free Opener start met een leeg programmavenster. Probeer nu het onbekende bestand in te laden. We nemen als voorbeeld even een doodgewoon jpg-bestand. Free Opener toont dan de afbeelding met onderaan enkele opties: Rotate (counter)clockwise, Resize, Crop, Grayscale, Blur, Sepia en Brightness/Contrast. Via de Undo-knop kan je een aanpassing ongedaan maken. Verder staan er bovenaan nog knoppen voor zoomen, kopiëren naar klembord en afdrukken. Vreemd genoeg lijkt de Save-knop niet te werken. Save as… werkt gelukkig wel.

Het spreekt voor zich dat je bij een audiobestand of een document aangepaste functies te zien krijgt. Open je bijvoorbeeld een doc(x)-document, dan krijg je van Free Opener een afgeslankte en mooi geïntegreerde tekstverwerker.


Free Opener werkt ook rechtstreeks vanuit de Verkenner.

Elke keer Free Opener opstarten als je er een bestand mee wilt openen is natuurlijk onhandig. Het kan ook eleganter: klik met de rechtermuisknop op de Free Opener-snelkoppeling en kies Als administrator uitvoeren. In het File-menu selecteer je vervolgens File associations en daarna plaats je een vinkje bij de extensies die je vanuit de Verkenner (ook) met Free Opener wilt kunnen openen. Vanaf dat moment kan je dit soort bestanden openen door erop te rechtsklikken en in het Openen met-menu voor Free Opener te kiezen.

Soms loop je tegen een bestandsextensie aan die je helemaal niets zegt, laat staan dat je weet met welk programma je het bestand kunt openen. Free Opener kent er veel, maar niet alle. Als het programma je bij een bepaald bestand in de steek laat, dan kan je je licht opsteken bij sites als filext.com, www.fileinfo.com en www.file-extensions.org. Die hebben vele honderden extensies verzameld en vertellen je – tussen de advertenties door – wat zo’n extensie precies betekent en met welke toepassing je het bestand kunt openen. Hier kom je oude bekenden tegen als doc, jpg, mp3 en avi (zie ook het kader), maar ook exoten als big, harx, pax en wdx.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten