EVACopy: veilig ‘terug naar vroeger’

EVACopy is meer dan een gewone backuptool: het houdt automatisch ook eerdere bestandsversies bij, zodat je altijd nog ‘terug naar vroeger’ kan. We tonen je hoe het werkt.

EVACopy kan je gratis downloaden op evacopy.sourceforge.net. Zorg wel dat je versie 6.05.28 of hoger downloadt. In een eerdere versie botsten wij namelijk op een hardnekkige bug die de Israëlische ontwikkelaar op ons aanwijzen heeft weggewerkt. Bovendien heeft hij onlangs een Nederlands taalbestand ontwikkeld, dat je eveneens van de site kunt ophalen. Pak het zip-bestand uit naar een lege map en kopieer ook het taalbestand naar die map. Met een dubbelklik start je EVACopy op; een installatie is niet nodig.

EVACopy: sinds kort ook in het Nederlands.

Tijd nu voor het grote experiment. Je hebt een bestand inmiddels een paar keer met een nieuwere versie overschreven en een ander bestand – in een submap bijvoorbeeld – verwijderd. Nu had je die bestanden graag terug gewild. In eerste instantie rechtsklik je hiervoor opnieuw op het icoontje en kies je Folder bekijken, Bestemming. Wat je hier ziet is echter weinig meer dan een ‘spiegel’ van je bronmap: geen spoor dus van de vorige of verwijderde bestanden. Gelukkig kan het ook anders. In plaats van Bestemming kies je Versies. Je belandt nu in een verborgen submap van de doelmap (met de naam _EVAC) en jawel, hier tref je – netjes volgens datum/tijdstip – de vorige en verwijderde versies aan. Gewoon een kwestie van de map met de gewenste datum openen en het bestand terughalen. Mooi, je bent Murphy weer een stap vóór geweest

Versiebeheer: wat verborgen, maar het is er wél!

Kies bij voorkeur ‘active’ bij Backup at idle, zodat EVACopy op ‘stille’ momenten automatisch een backup van nieuwe en gewijzigde bestanden maakt. Open vervolgens het tabblad Upon Completion en verwijder het vinkje bij Prompt for User Note. Op die manier vermijd je dat je bij elke backup een venstertje te zien krijgt met de vraag welke prefix je aan de backupbestanden wilt meegeven. Ten slotte ga je naar het tabblad Resident en kies je Nederlands bij Language. Bevestig met Save en laat het vinkje staan bij And launch EVACopy.

Je kunt behoorlijk wat opties instellen.

Heb je ‘active’ gekozen bij Backup at idle, dan lijkt er nu niets te gebeuren. Dat verandert echter als je minstens één minuut niets op je systeem doet: EVACopy schiet dan in actie en maakt een backup van je bronmap. De eerste keer is dat een complete backup; alle daaropvolgende keren is dat alleen een backup van alle nieuwe of gewijzigde bestanden. Een backup kan je echter ook op elk moment forceren door te rechtsklikken op het icoontje van EVACopy in het Windows-systeemvak en Nu een backup nemen te selecteren. Experimenteer gerust door in je bronmap op verschillende momenten een of meer (test)bestanden aan te passen of zelfs te verwijderen, en het programma telkens een backup te laten maken.

De belangrijkste handelingen stuur je vanuit het snelmenu.

De allereerste keer krijg je de melding dat het programma nog geen configuratiebestand heeft gevonden. Logisch, want je hebt nog geen opties ingesteld. Daarvoor krijg je na het wegklikken van de melding eerst een setupvenster te zien. Meer mogelijkheden krijg je als je hier Switch to Full Setup aanklikt. In dit ‘geavanceerde’ venster verschijnt een aantal tabbladen.
Open hier eerst het tabblad Paths and exclusions en druk op de knop Add New Pair. Met ‘paar’ wordt bedoeld: een bronmap (waarvan je de inhoud wil backuppen, inclusief eventuele submappen) en een doelmap (waarin de backups terechtkomen). Via de Browse-knoppen verwijs je naar de beoogde mappen, waarna je eventueel een aangepaste beschrijving voor dit mappenpaar invult (bij Descriptive Name). Op dezelfde manier kan je nog andere mappenparen toevoegen.

Eerst je bron- en doelmap vastleggen!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten