}
abonneren

Zo test je de nieuwste Windows 10-versies

Microsoft heeft recentelijk op de build-conferentie de Anniversary Update voor Windows 10 aangekondigd. De komende maanden zullen vele nieuwe builds van Windows uitkomen met nieuwe functies. In deze miniworkshop leggen we je uit hoe jij deze als eerste kunt testen.

Om de nieuwste Windows-functies als een van de eerste te testen, is het nodig om Windows Insider te worden. Daarmee krijg je als eerste de nieuwste versie aangeboden. Let op dat als je Windows Insider wordt, je dan wel bètasoftware draait die erg instabiel kan zijn. Zorg er dus voor dat je een back-up hebt of de Windows-testversie op een aparte schijf of partitie uitvoert. Windows Insider is gratis te gebruiken: je kunt deze versie niet-geactiveerd blijven gebruiken.

Om Windows Insider te worden, klik je in het menu Start onderaan op Instellingen. Vervolgens ga je naar Bijwerken en beveiliging: de laatste optie. Klik op Geavanceerde opties. Onderaan bevindt zich de optie Aan de slag bij Insider Preview-versies ontvangen. Het is nodig om je nu aan te melden met je Microsoft-account om de Preview-versies te kunnen ontvangen. Klik daarvoor op Aanmelden, kies voor Microsofot-account en vul je accountgegevens in. Vul daarna je Windows-accountwachtwoord in om over te schakelen naar een online-Windows-account en klik op Volgende. Klik daarna opnieuw op Aan de slag, klik op Volgende en Bevestigen. Herstart de pc door op Nu opnieuw opstarten te klikken.

Als Windows aangeeft dat je klaar bent om Preview-versies te ontvangen, is alles goed.

Nadat die herstart is voltooid, kun je opnieuw de Instellingen-app openen en naar Bijwerken en beveiliging, Geavanceerde opties gaan. Onderaan bevindt zich nu een schuifbalk. Hier kun je kiezen welke type builds je wilt ontvangen. Je hebt de keuze uit Release Preview en de Slow- en de Fast-niveaus. Met het niveau Fast krijg je het snelst de nieuwste functies en die is daarmee ook het instabielste. Het niveau Slow is langzamer dan Fast, maar dan krijg je wel iets stabielere Windows-versies. Reken op ongeveer 3-4 Fast-builds waarna er meestal wel 1 Slow-build uitkomt. De Release Preview is het minst interessant en geeft je alleen Windows-testupdates, updates die elke tweede dinsdag van de maand uitkomen.

Als je het juiste niveau hebt ingesteld, ga je terug naar Windows Update door linksboven op het pijltje te klikken. Klik op Naar updates zoeken om te zoeken naar een nieuwe Windows-build. Helaas kan het tot 24 uur duren voordat Windows Update jouw pc meeneemt in de Insider-builds. Let op dat een Windows-build elke keer 3-4 GB is die gedownload moet worden en daarna ook geïnstalleerd.

Je kunt Insider-builds tijdelijk stopzetten op dezelfde locatie als waar je ze ingeschakeld hebt. Klik daarvoor op Insider Preview-versies stoppen. Je kunt vervolgens kiezen voor een x aantal dagen geen builds meer te ontvangen. Als je er permanent vanaf wilt, klik je echter op Geen Insider Preview-versies meer ontvangen in het net verschenen venster en volg je de stappen. Het kan zijn dat dat niet mogelijk is. Is dat het geval, dan word je doorverwezen naar Windows 10-installatiemedia, waarna je een schone installatie kunt uitvoeren. 

Geschreven door: Jochem de Goede op

Category: Workshop, Software

Tags: windows insider

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Java Developer - CGI