}
abonneren

Je e-mailadres en naam in Windows 10 verbergen

Op het aanmeldscherm van Windows 10 zijn vaak mooie foto’s te zien, vanuit het zogenaamde Windows Spotlight. Helaas staat er ook minder fijne informatie op het aanmeldscherm, zoals je e-mailadres en volledige naam.

Aanmeldscherm

De verjaardagsupdate van Windows 10 brengt veel verbeteringen met zich mee, zowel kleine als grote. Een van die ietwat kleinere verbeteringen bevindt zich op het aanmeldscherm. Handig is van dat scherm dat je snel kunt zien welke notificaties er zijn binnengekomen. Helaas is het ook zo dat standaard je naam op het aanmeldscherm wordt weergegeven, indien je ingelogd bent met een Microsoft-account. Dat betekent dat eenieder die toevallig op het juiste moment een blik werpt op je tablet of laptop die persoonlijke informatie direct in handen heeft. Soms staat er ook je e-mailadres op het scherm, maar in de Windows 10-verjaardagsupdate wordt je e-mailadres nu standaard verborgen.

Het aanmeldscherm met de volledige naam en e-mailadres.

 

Instellingen

Om te controleren of dat ook bij jou het geval is, ga je naar de app Instellingen via het menu Start of door middel van de sneltoets Windows-toets + I. Vervolgens ga je naar het tabblad Accounts en kies je voor Aanmeldingsopties. Daar bevindt zich onderaan, onder het kopje Privacy, de optie Accountdetails (zoals e-mailadres) weergeven op aanmeldingsscherm. Door die schakelaar om te zetten, kun je wel of niet je e-mailadres weergeven op het aanmeldscherm. Je controleert eenvoudig het verschil met de instelling door de pc te vergrendelen met Windows-toets + L.

Om te controleren of jouw e-mailadres verborgen is op het aanmeldscherm, zorg je dat de optie bij Privacy op Uit staat.

 

Naam verbergen

Als je ook je echte naam wilt verbergen, is het nodig om regedit erbij te pakken. Je opent regedit door daarop te zoeken in het menu Start. Blader nu naar de sleutel: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System en zoek naar de optie DontDisplayLockedUserId. Zet die waarde op 3 om je volledige naam, avatar en e-mailadres te verbergen als de computer vergrendeld is. Doe hetzelfde bij de waarde dontdisplaylastusername, om ervoor te zorgen dat na het opstarten eveneens je volledige naam en e-mailadres niet zomaar in beeld komen. Bij het aanmelden moet je dan zelf je e-mailadres intypen.

In Windows 10 blader je naar deze sleutel en zet je de waarde op 3 om je echte naam te verbergen.

 

Microsoft-account

Al deze problemen zou je niet hebben als je een lokale account gebruikt om je op Windows 10 aan te melden in plaats van een Microsoft-account. Wil je liever een lokale account gebruiken, dan is het nodig om daarvoor in Accounts in plaats van naar Aanmeldingsopties dan naar Uw info te gaan en te klikken op de knop In plaats daarvan aanmelden met een lokaal account. Volg de stappen om je account om te zetten. Let op dat als je Windows Insider bent, er altijd één Microsoft-account aanwezig moet zijn om nieuwe builds te kunnen ontvangen.

Het is eenvoudig om over te stappen naar een lokaal account, om je privacy te verbeteren. 

Geschreven door: Jochem de Goede op

Category: Workshop, Software

Tags: Privacy, Naam, E-mailadres

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Java Developer - CGI