Handigste extensies voor Gnome Shell

Toen Gnome Shell in 2011 uitkwam, vond iedereen het verschrikkelijk. Een aantal jaren later is het een stuk beter en volwassener geworden. Zelfs Linus gebruikt het weer. Het kan nog beter: met extensies wordt het gebruik van Gnome Shell een stuk fijner.

Extensies installeren

Gnome Shell is de desktopomgeving van Gnome, de software die het dock, de vensters en de applicatielijst beheert. De shell van Gnome is erg minimalistisch: standaard bestaan de vensterknoppen alleen uit een sluitknop en ontbreken er een minimaliseer- en maximaliseerknop. Ook is er geen dock in beeld, dus het is niet eenvoudig om de actieve applicaties in te zien of van applicatie te wisselen. Bovendien is het systeemvak en de lijst met applicaties verborgen. Er is enkel een knop linksboven en wat iconen rechtsboven, waar je het dan mee moet doen. Met extensies kun je de functionaliteit van de shell sterk uitbreiden. Je vindt alle beschikbare Gnome Shell-extensies op de website. Om die extensies met een druk op de knop te installeren, heb je in je browser een extensie nodig. Voor Mozilla Firefox krijg je een melding met de vraag of de extensie GNOME Shell Integration uitgevoerd mag worden. Klik dan op Allow / Allow and remember. Krijg je die melding niet, dan kun je de extensie handmatig downloaden vanaf de add-onswebsite van Mozilla. Bij veel distributies zal die extensie al standaard meegeleverd en ingeschakeld zijn. Voor Google Chrome heb je deze extensie nodig. 

© PXimport

Als deze foutmelding na het toestaan nog in beeld verschijnt, vernieuw dan even de pagina. 

Handige extensies

De eerste, handige extensie voor Gnome Shell is Dash to Dock. Daarmee houd je het dock altijd in beeld of kun je het automatisch, slim verbergen als er ruimte nodig is voor een venster. Daardoor hoef je niets steeds met de muis naar de linkerbovenhoek te gaan. Je installeert een extensie door op de extensiepagina links de schakelaar om te zetten en daarna op Install te klikken. Een andere handige extensie is Drop Down Terminal. Daarmee heb je altijd snel toegang tot de opdrachtregel. Met een druk op de knop opent er zich dan van boven een terminal, zodat je eenvoudig een commando uit kunt voeren. Nog een handige extensie is TopIcons Plus. Standaard verbergt Gnome Shell linksonder alle pictogrammen van legacy software, die je vervolgens alleen kunt zien als je met de muis naar die hoek gaat. Met Topicons Plus zet je de pictogrammen weer terug waar ze vroeger waren: gewoon rechtsboven. Met de Places Status Indicator-extensie is het mogelijk om naast de knop Activiteiten een knop toe te voegen, zodat je snel toegang krijgt tot alle plekken op het systeem, zoals de map Documenten, Downloads en Muziek. Je kunt alle extensies overigens configureren met het programma GNOME Tweak Tool, dat bij ons op zowel Ubuntu als openSUSE standaard aanwezig is, waarna je naar het tabblad Extensions gaat.

© PXimport

Met de GNOME Tweak Tool kun je de geïnstalleerde extensies configureren.


© PXimport


Een extensie installeer je met een druk op de knop. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten