Advertenties blokkeren met je Raspberry Pi

De Raspberry Pi is een klein, handig apparaat. We kunnen het nog handiger maken met het blokkeren van advertenties op je hele netwerk, dus ook op tablets en smartphones. Bovendien zullen we gebruikmaken van caching, om sneller DNS-records op te kunnen halen.

Voor de volgende stappen gaan we gebruikmaken van een script van Jacobs Alemala. Voordat we zover zijn, moeten we eerst even wat voorwerk doen. We gaan ervan uit dat je op je Pi Raspbian gebruikt. Dit script werkt op de Pi B, B+ en Pi 2.

Even een snelle opfrisser: een DNS-server, in het kort, maakt de vertaalslag van een domeinnaam naar een IP-adres. Domeinnamen zijn voor mensen makkelijk te begrijpen, IP-adressen voor computers. De enige taak van DNS-servers is dat ze domeinnamen opgestuurd krijgen, zoals pcmweb.nl, en het IP-adres van de server die bij dat domein hoort, teruggeven. Vervolgens gaat je browser een verzoek doen naar dat IP-adres op poort 80 voor HTTP of poort 443 voor SSL, waarna de webserver antwoordt met de website.

Wat wij gaan doen is zelf een DNS-server opzetten. Deze stellen we echter zo in dat als er een domeinnaam van een advertentie binnenkomt, de server zijn eigen IP-adres teruggeeft, zodat de advertentie dus niet wordt weergegeven. Bij alle andere domeinnamen raadplegen we een echte DNS-server voor het juiste antwoord.

Als eerste is het belangrijk dat je Pi een statisch IP-adres heeft in je netwerk. Dit kan je instellen via de router, door middel van een DHCP-reservering, of door het op de Raspberry zelf in te stellen. We raden aan om een DHCP-reservatie in je router toe te voegen. Hiervoor log je in op je router, vaak kan je dat doen door in de browser naar http://192.168.1.1 te gaan. Vervolgens moet je even zoeken naar de optie DHCP-reservatie. Hier kun je een IP-adres koppelen aan een apparaat. Vaak gaat dit op MAC-adres. Het MAC-adres van je Pi kun je vinden door in de terminal ifconfig eth0 in te typen. Vervolgens zie je bij eth0 bij HWaddr het MAC-adres in de vorm van 00:0c:29:40:df:84 staan. Onthoud bij inet addr ook even het IP-adres van je Pi.

Om de daadwerkelijke DNS-server op onze Pi op te zetten, hebben we maar een commando nodig, want we gebruiken een handig script:

curl -s "https://raw.githubusercontent.com/jacobsalmela/pi-hole/master/automated%20install/basic-install.sh" | bash.

Er wordt nu een programma geïnstalleerd genaamd dnsmasq. Dat is een DNS-server. Vervolgens wordt er een script binnengehaald dat op zijn beurt een lijst met meer dan 900.000 advertentiedomeinnamen binnentrekt.

Nu hebben we dus een werkende DNS-server. Het enige wat we nu nog moeten doen, is onze computers de DNS-server laten gebruiken. Het echte voordeel komt nu omdat we dan ad-filters kunnen hebben op iOS en Android. Voor iOS kun je de DNS-server instellen door te gaan naar Instellingen, Wi-Fi en door vervolgens te tikken op de i naast de netwerknaam. Tik bij DHCP op DNS en typ hier het IP-adres van je Pi. Op Android is het wat ingewikkelder en zal het ook per apparaat verschillen. Ga hier naar de app Instellingen¸ Wifi en houd je huidige netwerknaam lang ingedrukt totdat Netwerk aanpassen verschijnt. Tik hierop. Vink Geavanceerde opties aan en kies bij IP-instellingen de optie Passief. Vul nu een geldig IP-adres in dat nog niet in gebruik is en Android vulde bij ons in ieder geval vanzelf de rest in. Nu kun je onderaan bij DNS 1 je IP van je Pi invullen.

 

De DNS-instellingen van Android

© PXimport

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten