Aan de slag met TeamViewer

Het op afstand bedienen van je computer is met TeamViewer een fluitje van een cent. TeamViewer is gratis software werkt op veel Windows-versies, evenals op Linux en macOS.

TeamViewer installeren

Je downloadt TeamViewer vanaf de website door te klikken op TeamViewer downloaden. Voer het gedownloade bestand uit en kies bij Hoe wordt TeamViewer gebruikt? voor privé / niet-commercieel. Klik daarna op Accepteren – Voltooien. Na de installatie start TeamViewer automatisch. Klik op Sluiten bij de rondleiding om het hoofdvenster te openen. Daarna installeer je TeamViewer ook op de pc of laptop waarmee je verbinding wilt maken. Heb je dat gedaan, dan is het nodig om van de betreffende pc de gegevens bij Uw ID en bij Wachtwoord over te nemen. Vervolgens vul je op de basis-pc de ID bij Partner-ID in en klik je op Verbinden met partner. Vul nu het wachtwoord in zodra daarom gevraagd wordt. Eenmaal verbonden kun je de pc in zijn geheel bedienen. Dat is bijvoorbeeld handig als familieleden op afstand een pc-probleem hebben of als je je eigen server wilt onderhouden.

Als je TeamViewer niet commercieel gebruikt, is het gratis.

 

Tijdens een sessie

Terwijl je een pc op afstand bedient, heb je bovenin allerlei opties en extra mogelijkheden. Zo is het met Bestandsoverdracht mogelijk om bestanden tussen de verbonden pc’s te verzenden en te ontvangen. Met Beeld kun je de schermresolutie, beeldkwaliteit en de schaalfactor instellen en met Audio/Video is het mogelijk om verbinding te maken met degene die zich achter de pc bevindt, waarmee je zelfs kunt chatten. Via Extra’s / Opnemen is het mogelijk om de huidige sessie op te nemen om die later nog eens terug te kijken.

Tijdens een sessie kun je met de balk bovenin bestanden verzenden, gesprekken voeren en meer.

 

TeamViewer-account

Als je een TeamViewer-account aanmaakt, kun je pc’s koppelen aan je account en er met een druk op de knop mee verbinden. Je klikt hiervoor in het rechtervenster op Registreren. Er opent een browser en je krijgt de optie om een e-mailadres, naam en wachtwoord in te vullen. Klik daarna op Registreren. Het is aanbevolen om authenticatie in twee stappen in te stellen. Hiervoor ga je naar deze pagina en meld je je aan. Klik nu bovenaan op je naam en kies voor Profiel bewerken. Klik dan op Activeren bij Tweeledige authenticatiemethode en volg de stappen. Eenmaal ingesteld, ga je terug naar TeamViewer en log je in. Vervolgens klik je links bij Toegang zonder toezicht op de gewenste opties. Je kunt TeamViewer tegelijk met de pc starten door te kiezen voor TeamViewer samen met systeem starten. Vink ook Apparaat aan een account toewijzen aan. Je pc verschijnt dan rechts bij Mijn computers, zodat je niet steeds je ID hoeft in te vullen. Kies ten slotte voor Eenvoudige toegang verlenen zodat je het wachtwoord niet meer hoeft in te vullen.

Als alle opties bij Toegang zonder toezicht zijn aangevinkt, kun je zonder moeite verbinden met die pc. 

Geschreven door: Jochem de Goede op

Category: Workshop, Software

Tags: Linux, Scherm Delen, Teamviewer, Macos, Windows