20 toptips voor Drupal 7

Onze vierdelige Drupal-cursus in PCM mei tot en met augustus blijkt een groot succes. Heel veel lezers gingen ermee aan de slag, met als gevolg dat we vele e-mails met vragen en verzoeken ontvingen. Daarom ter aanvulling: 20 toptips voor Drupal 7!

Tip 1: Nederlands taalpakket

Tijdens de installatie van Drupal heb je de keuze om het Nederlandse taalpakket te installeren. Soms lukt het echter niet om het taalbestand bij de installatie volledig te importeren: sommige hosts stellen beperkingen aan de omvang en tijd van zo'n importprocedure. Heb je Drupal in het Engels geïnstalleerd en wil je de taal achteraf aanpassen? Ga in de beheeromgeving naar Modules en schakel de module Locale in. Die maakt het mogelijk om andere interfacetalen dan Engels te installeren. Nu vind je via Configuration, Regional and language een nieuw onderdeel: Translate interface. Klik op de tab Import. Om het Nederlandse taalbestand te importeren, moet je dat eerst downloaden. Open in een andere browsertab localize.drupal.org/translate/languages/nl en download het Nederlandse taalbestand voor Drupal 7 naar je computer. Het heet iets als drupal-7.x.nl.po. In Drupals Import-scherm kies je voor Dutch. Klik op Import. Heb geduld: Drupal neemt er wat tijd voor om het bestand te installeren. Na installatie activeer je de Nederlandse taal via Configuration, Regional and language: kies als default taal Dutch. Klaar: Drupal spreekt vanaf nu Nederlands.

Tip 2: wysiwyg-editor

Veel gebruikers verbazen zich erover dat Drupal 7 wordt geleverd zónder wysiwyg-teksteditor. Tenslotte zijn er maar weinig gebruikers die uitsluitend html-code willen inkloppen als ze een artikel opstellen. Gelukkig zijn er inmiddels enkele editors voor Drupal 7 beschikbaar. Heb je nog geen editor of heb je problemen om een editor aan de praat te krijgen? Volg dan het volgende stappenplan voor CKEditor, dat werkt prima in de actuele versie van Drupal. Ga naar drupal.org/project/ckeditor en download de module CKEditor voor Drupal 7. Ga in de beheeromgeving naar Modules en installeer de module. Maar pas op, de module bevat niet de feitelijke editorfunctionaliteit! Om die toe te voegen, ga je naar ckeditor.com/download en download je het zip-bestand van CKEditor. Pak dat uit op je computer. Kopieer alle bestanden in de uitgepakte map ckeditor (dus niet de map zelf!) naar de map sites/all/modules/ckeditor/ckeditor. Die map bestaat al, maar bevat alleen een bestand COPY_HERE.txt. Ga tot slot naar Modules en schakel CKEditor in. Als je nu een artikel maakt, zie je een interface met alle gewenste tekstverwerkerfuncties.

Tip 3: sneller met favorietenbalk

In de beheeromgeving van Drupal 7 vind je een grijze balk met twee snelkoppelingen, Inhoud toevoegen en Inhoud vinden. Het is eenvoudig om daaraan je eigen favoriete snelkoppelingen toe te voegen. Stel dat je de site aan het opbouwen bent en regelmatig nieuwe modules toevoegt. Dan voeg je het scherm Installeer een nieuwe module als volgt toe aan de favorieten. Ga naar Modules, Installeer een nieuwe module. Bovenaan dat scherm zie je een rondje met een kruisje erin, naast de titel Modules. Klik daarop om dit scherm toe te voegen aan de favorietenbalk. De nieuwe link verschijnt direct bij de favorieten. Desgewenst kun je de link aanpassen (bijvoorbeeld de naam inkorten) of weer verwijderen via Snelkoppelingen bewerken helemaal rechts in de favorietenbalk. Gebruik je de favorietenbalk niet? Klik dan op het zwarte pijltje boven Snelkoppelingen bewerken. Zo verberg je de balk.

Tip 4: nóg sneller met administratiemenu

De indeling van de beheeromgeving in Drupal 7 is stukken eenvoudiger dan die van vorige versies. Toch kan het sneller: als je wat langer met Drupal werkt, merk je dat je vaak diep moet doorklikken om de gewenste functie te vinden. Een slimme vervanger voor het gewone beheermenumenu is de module Administration Menu. Ga naar drupal.org/project/admin_menu en download, installeer en activeer de module. Activeer de twee benodigde moduleonderdelen: Administration Menu en Administration Menu Toolbar Style. Zet tegelijkertijd de ‘oude’ module Toolbar uit, anders krijg je een dubbele (nieuwe en oude) toolbar te zien. Nu beschik je als beheerder over een uitgebreid dropdownmenu waarin je alle functies veel sneller bereikt. In plaats van drie of vier keer door te moeten klikken (bijvoorbeeld: Structuur, Menu’s, Hoofdmenu, Links weergeven), kun je nu in één klik dezelfde pagina bereiken.

Tip 5: auteur en datum verwijderen

Bij elk artikel dat je maakt, verschijnt de naam van de auteur en de datum van publicatie. Je zult vergeefs zoeken naar een manier om die informatie per artikel te verwijderen. Dus wat doe je als die informatie op jouw site helemaal niet gewenst is? Dan kun je die uitzetten voor álle artikelen: het tonen van die informatie is een instelling van het inhoudstype artikel. Ga naar Structuur, Inhoudstypen en klik op de link bewerken bij het type dat je wilt aanpassen. Bij Weergave-instellingen haal je het vinkje weg bij Auteur en datum tonen. Vanaf nu is die extra informatie verdwenen bij alle artikelen, ook artikelen die al gepubliceerd zijn.

Tip 6: Auteur en datum wél tonen bij nieuwsberichten

Als je in de vorige tip het tonen van auteur en datum hebt uitgezet, kun je voor problemen komen te staan bij artikelen waarbij je je auteur en datum wél wilt tonen: denk aan nieuwsberichten waarbij de datum juist wel belangrijk is. De oplossing: maak een nieuw inhoudstype Nieuwsbericht aan. Ga naar Structuur, Inhoudstypen en voeg een inhoudstype toe. Geef het de naam Nieuwsbericht en zorg ervoor dat bij Weergave-instellingen staat aangevinkt dat auteur en publicatiedatum wél getoond worden. Als je het nieuwe inhoudstype opslaat, moet je Drupal laten weten uit welke velden het inhoudstype bestaat, naast titel en bodytekst. Voeg een afbeeldingsveld toe, zodat net als bij gewone artikelen een foto kan worden getoond. Kies als Label en als Naam afbeelding en selecteer ook bij Veldtype en Widget afbeelding. Sla het nieuwe veld op zonder de standaardopties te veranderen. Je beschikt nu over een nieuw inhoudstype Nieuwsbericht dat je terugvindt via de link Inhoud toevoegen. Vanaf nu kun je gewone artikelen maken zónder auteur en datum en maak je nieuwsberichten mét die gegevens.

Tip 7: Langdradige teasers inkorten

Drupal toont op de homepage zogeheten teasers, korte weergaven van artikelen die geselecteerd zijn met de optie Aangeraden op de homepage. Maar die teasers bevatten behoorlijk wat regels tekst. Het is maar de vraag of de bezoekers van jouw site op de homepage zulke langdradige teasers gaan lezen. Wil je liever een korte teaser van één of twee regels? Dan kun je per artikel handmatig bepalen hoeveel tekst er in de teaser komt te staan. Open het artikel dat je wilt aanpassen. Klik in de editor op Code om over te schakelen naar html-weergave. Typ nu op de plaats waar je de teaser wilt laten ophouden de code: <!--break-->. Daarmee maak je de ingekorte weergave zo kort als je zelf wilt.

Tip 8: Samenvatting als teaser

Teasers zijn belangrijk, want ze zijn vaak het eerste wat je bezoekers te zien krijgen van de content op de site. Wat nu als je in de teaser iets anders wilt tonen dan de eerste regels van het artikel? Ook dat kan. Open het artikel. Daarin vind je een link die je gemakkelijk over het hoofd ziet: Samenvatting bewerken (boven aan de editor, naast het kopje Body). Als je op die link klikt, toont Drupal twee teksteditorschermen: één voor de gewone tekst, één voor de teaser of ‘samenvatting’. Vul daar wat woorden in en sla het artikel op. Als je nu op de homepage de teaser bekijkt, zie je dat Drupal de teasertekst niet langer ontleent aan de hoofdtekst. Jouw nieuwe ‘samenvatting’ is de teasertekst.

Tip 9: Weg met lelijke witruimte

Standaard zet Drupal de afbeelding die je bij het artikel toevoegt bóven het artikel. Dat heeft een nadeel: als de afbeelding minder breed is dan de kolom, is ernaast een gapende leegte te zien. Bovendien begint de tekst laag op de pagina, na het artikel. Niet ideaal als je de lezer de site in wilt trekken met boeiende content. Het is veel logischer dat de tekst naast de afbeelding geplaatst wordt en niet eronder. Hoe bereik je dat effect? Daarvoor moet je in de css-code duiken, het is namelijk geen instelling van Drupal of het thema. Het css-bestand dat je moet aanpassen, vind je op de webserver op de locatie themes\bartik\css\style.css. Voeg de eigenschap float: right toe aan de stijl van de afbeelding:

.field-type-image img

{float: right;

}

Dat betekent dat de browser elke afbeelding (img) met de stijl .field-type-image moet ‘floaten’ naar rechts. Daardoor schuift de artikeltekst omhoog in de lege ruimte naast de afbeelding.

Tip 10: Veilig sleutelen aan je thema

In het voorbeeld hierboven hebben we één aanpassing gemaakt aan de css-bestanden van het originele thema, Bartik. Als je meer wilt veranderen, is aan te raden om een kopie te maken van het thema. Je aanpassingen blijven dan bewaard als je later het thema gaat updaten. Hoe maak je zo’n kopie van het standaardthema Bartik? Ga eerst naar de map themes/bartik. Kopieer die map bartik naar sites/all/themes. De locatie van de nieuwe map wordt dus: sites/all/themes/bartik. Hernoem bartik naar bartik2. In de map bartik2 vind je een tekstbestand bartik.info. Open dat met een teksteditor en verander name = Bartik in name = Bartik2. Sla het bestand op. Tot slot hernoem je het bestand bartik.info. naar bartik2.info. Nu is het subthema met de naam Bartik2 klaar voor gebruik. Ga in de beheeromgeving naar Uiterlijk en schakel Bartik2 in als standaardthema.

Tip 11: De homepage opruimenDrupal vult de homepage { XE “homepage”} met maximaal tien items: tien teasers van artikelen, blogbijdragen, enzovoort. Teveel, te rommelig? Pas dan het maximumaantal items aan via de menulink Instellingen in het beheermenu. Onder het kopje Systeem vind je Websitegegevens. Klik daarop en kies in de sectie Voorpagina hoeveel items je maximaal op de voorpagina wil tonen, bijvoorbeeld drie. Drupal toont dan drie items op de homepage; eventuele volgende homepage-items zijn bereikbaar via pagineringslinks onder aan de pagina

Tip 12: Blogberichten niet op homepage

Standaard verschijnen alle blogberichten die je met Drupal maakt op de homepage. Dat komt doordat bij de publicatieopties van blogitems een vinkje staat bij Aangeraden op de voorpagina. Maar als je site geen blog is, dan wil je die berichten waarschijnlijk niet op de homepage hebben; de bezoeker kan blogberichten toch wel vinden via de link Blogs. Hoe verwijder je blogberichten van de homepage? Ga naar Structuur, Inhoudstypen en klik op de link bewerken naast het inhoudstype Blog-item. Scroll naar Publicatie-opties en haal het vinkje weg bij Aangeraden op de voorpagina. Sla het inhoudstype op. Klaar: vanaf nu verschijnen blogberichten niet langer standaard op de homepage. Blogberichten die je al eerder hebt aangemaakt komen nog wél op de homepage, want die zijn met de oude instellingen gemaakt. Maar ook dat is te veranderen. Klik in het beheermenu op Inhoud om alle content te zien. Selecteer alle blogbijdragen, klik in het vak Opties bijwerken op de keuzelijst en selecteer Verwijder geselecteerde inhoud van de voorpagina. Bevestig je keuze met Bijwerken en sluit het beheerscherm. Nu zijn alle blogbijdragen van de voorpagina verwijderd.

Tip 13: Uitsluitend nieuwsberichten op de homepage

Bij tip 6 las je hoe je een inhoudstype Nieuwsbericht maakt, in de vorige tip las je hoe je bepaalt welke inhoudstypen op de homepage verschijnen. Combineer die twee tips als je op je homepage alleen nieuwsberichten wilt tonen. Zorg ervoor dat alleen bij het inhoudstype Nieuwsbericht standaard staat aangevinkt: Aangeraden op de homepage. Zo verschijnt alle actuele, gedateerde informatie op de homepage.

Tip 14: Een andere pagina als homepage gebruiken

Lang niet elke website heeft zoveel verse content dat er steeds een selectie op de homepage getoond kan worden. Misschien wil je op jouw site een overzichtelijke startpagina met weinig tekst en één afbeelding. Hoe bereik je dit? Maak eerst de pagina (een artikel) die je als voorpaginacontent wilt tonen. Ga dan naar Instellingen, Websitegegevens, Standaardvoorpagina en vul het adres in van die pagina. Om erachter te komen wat dat adres is, navigeer je in een andere webbrowser naar de pagina. Kopieer het laatste deel uit het webadres, bijvoorbeeld node/4. Als je node/4 invult bij Standaardvoorpagina{ XE “Standaardvoorpagina”}, dan toont Drupal die ene pagina als homepage.

Tip 15: De tekst Gebouwd met Drupal verwijderen

Na de installatie van Drupal staat onderaan elke pagina de tekst Gebouwd met Drupal (Powered by Drupal). Hoe tevreden je ook bent over Drupal, toch wil je die tekst misschien verwijderen. Om dat te doen moet je een blok uitschakelen. Ga in de beheeromgeving naar Structuur, Blokken. Bij het kopje Voettekst staat welke blokken zijn toegewezen aan de footer van de pagina. Om de huidige voettekst uit te schakelen, kies je in de keuzelijst Voettekst voor - Geen - . Klik op Blokken opslaan. Vanaf nu is de tekst verdwenen.

Tip 16: Mooie url’s aanzetten

Standaard maakt Drupal url’s die niets zeggen over de inhoud van de pagina, bijvoorbeeld www.domeinnaam.nl/node/4. Voor zoekmachines en bezoekers is het veel beter als een pagina te vinden is op een webadres dat iets betekent. Om leesbare url’s te maken, vul je het veld URL-alias in dat je vindt bij de URL-pad-instellingen van onder andere artikelen. Als je een voorbeeldnaam in zou vullen, dan wordt het webadres www.domeinnaam.nl/voorbeeldnaam. Maar om mooie url’s mogelijk te maken, moeten de instellingen van Drupal én de webserver wel goed staan. Ga naar Instellingen,> Schone URL’s en zorg ervoor dat deze optie geactiveerd is. Als de webserver schone url’s niet ondersteunt, dan krijg je url’s waar nog steeds wat overbodige tekens in zitten www/domeinnaam.nl/?q=voorbeeldnaam). Controleer of je webhost de Apache-rewritemodule ondersteunt; zo niet, dan kan de webhost die module voor je aanzetten. Heb je Drupal met WampServer geïnstalleerd op je eigen computer? Dan zet je de rewritemodule als volgt aan: klik op de Wampserver-icoon in het traymenu, klik op Apache, Apache Modules en vink Rewrite Module aan. Wacht even totdat WampServer de wijziging heeft doorgevoerd (het icoon gaat van rood naar groen). Nu is de rewritemodule actief en gebruikt je lokaal geïnstalleerde Drupalsite de gewenste, leesbare url’s .

Tip 17: Automatisch mooie url’s

Wil je leesbare url’s, maar heb je geen zin om ze voor alle nieuwe content handmatig in te voeren? Gebruik dan de module Pathauto. Die genereert automatisch een alias voor alle content, gebaseerd op de titel. Download Pathauto van de Drupal-modulesite (drupal.org/project/pathauto) en installeer het via Modules, Installeer een nieuwe module. Download de module Token, want daarmee werkt Pathauto samen. Installeer ook Token en schakel nu beide modules in. Als je nu content maakt, zie je de optie Automatic alias, die standaard aangevinkt staat.

Tip 18: backup maken

Een backup maken van de bestanden van je Drupal-installatie is niet moeilijk: met het ftp-programma (waarmee je Drupal ooit op de webserver hebt gezet) kopieer je alle bestanden van de webserver naar een veilige plaats op je computer. Maar je Drupal-site bestaat uit meer dan die bestanden: Drupal slaat zijn gegevens op in een MySQL-database. Om ook die te kunnen backuppen, is er een populaire module: Backup and Migrate. Je vindt die op drupal.org/project/backup_migrate. Download de module, installeer en activeer deze. Nu vind je op de beheerpagina Instellingen onder Systeem een nieuwe link, Backup and migrate. Hoewel de module zeer veel mogelijkheden heeft, werkt hij ook al prima met alle standaardopties. Ga naar Backup and Migrate en klik op Backup now om een kopie van de database te downloaden. Zo krijg je pijlsnel een bestand dat je weer in dezelfde of een andere Drupal-installatie kunt importeren (via de tab Restore van de module Backup and Restore). Maar het gedownloade bestand is niet specifiek voor deze module, het is een sql-bestand dat je eventueel ook handmatig kunt importeren in phpMyAdmin.

Tip 19: Modules up-to-date

Om erachter te komen of Drupal en alle modules nog wel up-to-date zijn, klik je op Rapportages, Beschikbare updates. Je ziet een overzicht van alle geïnstalleerde onderdelen, zoals modules en thema’s. Alles wat rozerood is in de lijst, is aan vervanging toe. Modules en thema’s updaten gaat vrijwel automatisch. Vink de module of het thema aan en klik op Deze modules updaten. Drupal geeft je de mogelijkheid om de site in onderhoudsmodus te zetten tijdens de update en vervolgens automatisch de updates te installeren. De bezoekers krijgen dan een mededeling te zien dat de site even offline is. Nadat de update is afgerond, haal je de site uit de ‘onderhoudsmodus’.

Tip 20: Drupal-versie upgraden

Via Beschikbare updates (zie de vorige tip) krijg je wel een melding als de ‘kern’ van Drupal verouderd is, maar daar blijft het bij. Het upgraden van Drupal zelf is grotendeels handwerk. Volg op de pagina Beschikbare updates de link naar de downloadlocatie van de nieuwste versie en download dat bestand naar je computer. In het gecomprimeerde bestand Drupal zit, naast alle benodigde softwarebestanden, ook het tekstbestand upgrade.txt met instructies voor het upgraden. De eerste instructie daarbij is een waarschuwing: maak eerst een backup van alle bestanden en de database, voor het geval er bij het upgraden iets misgaat (zie tip 18). Upgraden gaat als volgt: zet de website in onderhoudsmodus via Instellingen, Ontwikkeling, Onderhoudsmodus. Verwijder nu alle oude Drupal-bestanden en mappen op de webserver, maar niet de mapsites en alle inhoud daarvan. Alleen als je andere bestanden buiten de mapsites (zoals .htaccess) zelf hebt aangepast, moet je ook die even kopiëren, zodat je ze later terug kunt zetten. Pak het gedownloade gecomprimeerde bestand met de nieuwste Drupal-versie uit en verplaats de bestanden via ftp naar de webserver. Zodra alles geüpload is, ga je naar het adres www.domeinnaam.nl/update.php. Zo start het script waarmee de database wordt geüpdatet. Klik op Continue en op Apply pending updates. Nu verloopt de update automatisch en zie je een voortgangsbalk. Klik tot slot op de link naar de Administration pages. Je komt in de beheeromgeving en kunt de site weer online zetten. Er lijkt niets veranderd, maar als je kijkt op Rapportages, Beschikbare updates zie je een geruststellende pagina met groene vlakken en vinkjes: alle versies zijn actueel.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten