VPN op Android - Zo stel je het in

De kans is groot dat je al een VPN gebruikt op je pc, maar deze manier van een veilige verbinding tot stand brengen werkt net zo goed mobiel. Hier vertellen we je hoe je een VPN op Android installeert.

Lees ook: De 8 beste VPN-diensten

Voordat we een VPN kunnen instellen op Android, moet je eerst aanmeldgegevens hebben om verbinding te kunnen leggen met een VPN-server. Het eenvoudigst is een abonnement af te sluiten bij een VPN-dienst. Er zijn veel aanbieders, waarvan de meeste de configuratie op je Android-toestel eenvoudig maken omdat ze een app aanbieden.

Je kunt er ook voor kiezen om zelf een VPN-server te maken. Je kunt hiervoor je router gebruiken, maar ook je NAS of zelfs een Raspberry Pi zijn geschikt. Om te lezen hoe je je router als VPN-server inricht met DD-WRT. Houd er bij een eigen VPN-server wel rekening mee dat het dataverkeer vanuit je Android-toestel via deze server nu wel versleuteld is, maar vanaf je server naar buiten niet. Gebruikt iemand de VPN-verbinding voor illegale of verdachte zaken, dan springt het IP-adres van je server omhoog als bron.

Om vervolgens VPN op je Android-apparaat in te stellen ga je naar Instellingen en kies je je onder Draadloos en netwerken voor Meer / VPN. Hier verschijnt een overzicht van alle beschikbare VPN-verbindingen. Hoogstwaarschijnlijk is het overzicht leeg, via het plusje rechtsboven kun je handmatig een VPN-profiel toevoegen. Je vult hierbij de gegevens van je VPN-dienst of eigen server in.

Beste VPN's voor Android

Wanneer je kiest voor een abonnement bij een VPN-dienst, is er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden: allereerst de fysieke locatie van de server. Als deze zich in een ander land bevindt, kan het zo zijn dat sommige streaming-diensten niet werken of dat het aanbod van dat land getoond wordt.

Ook heb je te maken met eventuele internetfilters die bij wet van kracht zijn in dat land, bijvoorbeeld de blokkade voor torrentsites in het Verenigd Koninkrijk. De meeste aanbieders bieden overigens meerdere VPN-servers in verschillende landen aan, zodat je kunt kiezen waarvandaan je verkeer veilig wordt omgeleid.

Bij de keuze is het ook goed om na te gaan wat de snelheden zijn. Een VPN-verbinding is een omleiding, dus de internetsnelheid zal altijd lager zijn. Ga voor jezelf na wat acceptabel is. Sommige VPN-aanbieders hanteren een beperkte bandbreedte per maand of blokkeren bittorrent-verkeer.

Een laatste punt waar je naar kunt kijken is of de aanbieder logs bijhoudt van je dataverkeer. Dat kan volgens wetgeving in een land verplicht zijn. Om anonimiteit helemaal te kunnen garanderen gaan sommige aanbieders zo ver om betalingen in bitcoins te accepteren, alhoewel je als gebruiker dan nog wel een wegwerp-mailadres moet aanmaken.

Er zijn talloze VPN-aanbieders. Een kleine greep uit het enorme aanbod.

Private Internet Access

PIA is één van de bekendere diensten die onder andere geen logs bijhoudt, servers in heel veel landen heeft, veilig én snel is en die bovendien kinderlijk eenvoudig te gebruiken is. Er is gewoon een Android-app voor, die onlangs ook nog eens werd uitgebreid met een ad-blocker. Er zijn servers in 24 landen, waartussen je snel wisselt. Voor een jaarabonnement waarbij je vijf apparaten mag gebruiken, betaal je 40 dollar, dat is omgerekend 36 euro (dus 3 euro per maand). Het is mogelijk om via iDeal te betalen.

VyprVPN

Deze VPN van het Zwitserse Golden Frog is vooral erg veilig en staat voor anonimiteit. Geen logs, 100% eigen servers en infrastructuur … je moet wel heel veel moeite doen om met Vypr gevonden te worden. Bovendien heeft de dienst een simpele app die je moeiteloos laat wisselen tussen de servers in meer dan vijftig landen. De dienst is wel een stuk prijziger: je betaalt 6 euro per maand voor maximaal één verbinding. Wil je meer verbindingen of een betere versleuteling, dan betaal je nog meer.

NordVPN

Het Britse NordVPN is een goedkope en simpele dienst die makkelijk te gebruiken is, maar waar je slechts twee apparaten tegelijk mee kunt verbinden. De dienst is redelijk snel, en je betaalt er slechts 4 euro per maand voor.

Freedome VPN

De Finse antivirusfabrikant F-Secure biedt ook een VPN-dienst aan, verpakt in een overzichtelijke app met prima snelheden. Bovendien kun je de app kosteloos en zonder registratie vijftien dagen proberen. Handig om snel te installeren voor je vakantie dus. Groot nadeel is echter dat F-Secure de VPN-app misbruikt om je ook overbodige Android-antivirus aan te bieden. Ook is onlangs de prijs verhoogd. Je betaalt 50 euro per jaar (4,17 euro per maand) voor drie apparaten.

Norton WiFi Privacy

Ook Norton heeft onlangs begrepen dat het aanbieden van VPN een serieuze beveiligingsoplossing is voor Android-gebruikers. Je kunt deze VPN-dienst een week gratis uitproberen. Helaas moet je hier wel eerst je betaalgegevens voor opgeven en dus op tijd opzeggen als je er niet langer dan dat gebruik van wilt maken. Verder is de dienst snel en zeer gebruiksvriendelijk. Natuurlijk zijn er linkjes naar de andere Norton-apps, maar daar valt mee te leven. Je betaalt 30 dollar per jaar (27 euro per jaar, 2,42 euro per maand) voor één apparaat.

Tunnelbear

Geen zin in extra kosten? Dan kun je Tunnelbear inzetten om sporadisch je internetverkeer te maskeren met een VPN. Bij deze dienst kun je namelijk tot 500 MB per maand gratis gebruiken, met een beperkte bandbreedte. Mits je een bedrijf dat gratis VPN aanbiedt vertrouwt natuurlijk. De betaalde variant kost vijftig dollar per jaar (45 euro per jaar, 3,75 euro per maand) voor vijf apparaten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten