}
abonneren

Somfy One review: Alarmsysteem met camera en sirene

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Lees verder op pagina 2
Somfy One is een bewakingszuiltje met ip-camera (full hd), nachtzicht, sirene en bewegingsdetector. Het werkt samen met de alarmsystemen van (overgenomen) fabrikant MyFox en met andere systemen via IFTTT, Amazon Echo en Works with Nest. Wij testten het systeem enkele maanden lang. Hoe dat beviel, lees je in deze Somfy One review.

Somfy One alarmsysteem

Prijs: € 199,– / € 399,– (One+)
Website: somfy.nl
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Gebruiksvriendelijk
  • Privacy-sluiter
  • Compatibel met accessoires van derde partijen
  • Minpunten
  • Alleen wifi b/g
  • Alarmen via sms/e-mail alleen bij abonnement
  • Prijzig

Somfy One is van het Franse bedrijf Somfy Protect. Het is een erg compact alles-in-één-alarmsysteem met full-hd-camera, sirene en bewegingssensor. Het werkt samen met andere apparatuur uit het Somfy Protect-gamma, zoals de IntelliTag (deur- en raamsensor) en de Key Fob (badge voor handsfree besturing). Het werkt ook met Amazon Echo, Nest en IFTTT.

Het design is dat van een discreet zwart zuiltje waarin alle functies verenigd zijn. In die zin lijkt dit bewakingssysteem sterk op de vergelijkbare bewakingszuiltjes van Canary (All-In-One Security Camera) en Netatmo (Welcome).

De Somfy One communiceert uitsluitend via wifi, waarbij alleen 802.11b/g in de 2,4GHz-frequentieband ondersteund wordt. Het ontbreken van ondersteuning voor Wireless-N is een misser, want het kan tot problemen leiden met recente wifi-routers of mesh-netwerken die de Wireless-b/g-ondersteuning omwille van prestatieredenen uitgeschakeld hebben.

Privacy

Net zoals de Canary All-In-One en de Netatmo Welcome is de Somfy One een web- en ip-bewakingscamera in zuilvorm, die in full hd 1080p met 30 fps opneemt. Hij slaat zijn data in de cloud op. Speaker en microfoon zijn ingebouwd. Op die manier is tweewegcommunicatie mogelijk met iedereen die zich in de buurt van het zuiltje bevindt. De lens heeft een gezichtsveld van 130 graden.

In het zuiltje zijn extra functies geïntegreerd: een sirene met een geluidssterkte van iets meer dan 90 dB en een bewegingsmelder. Bijzonder is dat de camera van de Somfy One afgedekt wordt met een gemotoriseerde ‘privacy shutter’. Die privacy-klep zet het beeld op donker. Dat klepje sluit via een app-opdracht, maar het gaat ook vanzelf dicht wanneer de bewakingsfunctie van het zuiltje gedeactiveerd is.

Je regelt alles met de mobiele app Somfy Protect voor iOS 9 en hoger en voor Android 4.4 en hoger. Bij problemen verschijnen waarschuwingen op je smartphone.

Poppetje gezien, privacy-schuifje dicht.

Abonnement en (extra) sensoren

Wanneer de Somfy One beweging detecteert, wordt een videoclip van tien seconden bewaard in de met aes-256 en ssl/tls/rsa beveiligde Somfy Protect-cloud. Die videoclip wordt een dag lang bewaard. Deze Basic-dienst is gratis, maar om opnames tot zeven dagen terug te kunnen bekijken, moet je bijbetalen.

Het dure Gold-abonnement met als extra een 24-uurs bemande bewakingsdienst lijkt ons overigens alleen nuttig wanneer je ook investeert in een Somfy Protect-alarmsysteem voor de hele woning, waarbij bijvoorbeeld ook ramen en deuren met sensoren bewaakt worden. Met slechts één camera en verder geen andere bewakingsapparaten lijkt ons de kans op valse alarmen en dus foutieve interventies anders te groot.

De infrarood-bewegingssensor en ingebouwde warmtesensor zijn slim genoeg om huisdieren te herkennen, zodat er geen valse alarmen worden gegeven wanneer bijvoorbeeld een kat of hond door het beeld loopt. De ir-sensor heeft een nachtzicht van zes meter, de warmtesensor een detectiezone van vijf meter.

De Somfy One werkt samen met sensoren uit de Somfy Protect-familie (intellitags, bewegingsdetectoren, badges, sirenes, camera’s). Je kunt maximaal vijftig van dergelijke draadloze sensoren toevoegen. Ze communiceren grotendeels in de 868MHz-frequentie via het bedrijfseigen Somfy Protect-protocol.

Somfy One werkt ook samen met de Tahoma-app van MyFox/Somfy Protect zelf, waarmee je tal van thuisautomatiseringsproducten van deze fabrikant bedient.

Alexa, Nest en IFTTT

Het zuiltje is o.a. compatibel met Amazon Alexa. Je kunt hem dus bedienen met je stem, maar voorlopig alleen in het Engels. Je kunt bijvoorbeeld het alarm activeren met een stemopdracht wanneer je je woning verlaat, dan hoef je de app en/of badge niet meer te gebruiken. Op dezelfde manier activeer je het alarm, schakel je de nachtvisie in of bedien je de privacy-klep.

We probeerden dit uit met een Sonos One-speaker waarop Alexa geactiveerd was en het werkte perfect. Alexa vraagt je overigens uit veiligheidsoverwegingen eerst om een pincode in te spreken.

De camera is ook compatible met ‘works with Nest’. Je bekijkt informatie van de Nest-thermostaat en/of Nest Protect-rookmelder met de Somfy Protect-app, activeert ‘thuis’ en ‘afwezig’ automatisch volgens de configuratie van de Nest-thermostaat én activeert het Somfy-alarm wanneer het alarm van de Protect afgaat.

Om dit te gebruiken, vul je in de Somfy Protect-app je Nest-login in bij Instellingen / Works with Nest. Selecteer de Nest-installatie en bevestig dat Somfy de producten mag benaderen.

Ten slotte kun je allerlei IFTTT-triggers programmeren, met eindeloze mogelijkheden. Zo sluit je de privacy-klep bijvoorbeeld automatisch zodra je Android-smartphone een verbinding maakt met de thuis-wifi. Of je schakelt alle Philips Hue-lichten in wanneer het alarm geactiveerd wordt.

Via een IFTTT-trigger is het verder mogelijk om Somfy in te schakelen met behulp van Google Assistant.

Somfy One installeren

Somfy One is plug-and-play en zou volgens de Franse fabrikant in tien minuten gebruiksklaar zijn. Dat blijkt te kloppen. De installatie gebeurt via de app, waarbij je de camera een qr-code laat scannen zodat jouw wifi-gegevens geactiveerd worden.

Voordat je de app kunt gebruiken, dien je jezelf wel te registreren. Maar meer dan e-mailadres, naam en telefoonnummer hoef je daarbij niet achter te laten.

De app geeft enkele tips voor een goede plaatsing: bij voorkeur centraal zodat de detectiehoek zo groot mogelijk is, binnen het bereik van de router en vlakbij de hoofdingang om het automatisch deactiveren via de badge als je binnenkomt te vereenvoudigen.

Geschreven door: jozef-schildermans op

Category: Review, Security

Tags:

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Technisch Applicatiebeheerder - CGI