}
abonneren

Nest Cam IQ Outdoor review - Bekende gezichten

Nest Cam IQ Outdoor review
De Nest Cam IQ Buitencamera is de weerbestendige variant van de eerder gelanceerde IQ Binnencamera. Deze bewakingscamera herkent personen, maar dat werkt alleen met een abonnement. Wij testten deze ‘intelligente’ ip-camera gedurende drie maanden. Ons oordeel lees je in deze Nest Cam IQ Outdoor review.

Nest Cam IQ Outdoor

7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Zeer gebruisvriendelijk
  • Bouwkwaliteit
  • Beeldkwaliteit
  • Minpunten
  • Duur in aanschaf
  • Duur abonnement
  • Montage vergt handigheid

De naam Nest is vooral bekend van z’n verbonden, zelflerende thermostaten. Het is een zelfstandig Alphabet-bedrijf (Google), dat intussen ook al vier beveiligingscamera’s in z’n assortiment heeft. De Nest Cam Binnencamera was de eerste in 2015. Een jaar later volgde de weersbestendige Buitencamera. In 2017 verscheen dan de IQ Binnencamera met bekend-gezichtmeldingen.

De IQ Buitencamera uit 2018 is de recentste telg. Het belangrijkste verschil met de ‘gewone’ buitencamera’ is de mogelijkheid om bekende gezichten te herkennen. Dat werkt echter alleen met een betaald Nest Aware-abonnement, waarover straks meer.

De verpakking is (zoals steeds bij Nest) uiterst verzorgd. Behalve de camera bevat de kubusvormige, mooi vormgegeven doos een montagesteun, een witte, ronde usb-voeding voor binnen, een lange weersbestendige usb-stroomkabel van 7,5 meter en bevestigingsmateriaal (schroeven, pluggen, kabelklemmen, inbussleutel en kabelbinder).

De helderwitte polycarbonaat Nest Cam IQ Buitencamera is dankzij zijn IP66-classificatie bestand tegen regen, sneeuw, stof en extreme temperaturen. Nest raadt echter af om de camera lang bloot te stellen aan direct zonlicht. Gesuggereerd wordt om de camera bijvoorbeeld onder een dakgoot of terrasafdekking te monteren.

De bewakingscamera is voorzien van een 8megapixel-beeldsensor die beelden opneemt in 4K-videoresolutie. Beelden worden verbeterd met behulp van hdr (high dynamic range). De Cam IQ heeft een diagonale kijkhoek van 130 graden. Dankzij het draaibare scharnier richt je de camera eenvoudig op elk denkbare gebied terwijl hij vastzit op de montagevoet. Je zoomt tot twaalf keer digitaal in. De bewaarde videobeelden zelf worden opgeslagen in 1080p met 30 beelden per seconde.

Het nachtzicht wordt verzorgd door twee krachtige 850nm-infrarood-leds. Een microfoon-array met drie microfoons, echo- en ruisonderdrukking en een luidspreker zorgen ervoor dat je via de app met bezoekers kunt communiceren.

Verbinding en beveiliging

De draadloze verbinding gebruikt 2x2 mimo 802.11b/g/n bij 2,4 GHz. Tijdens de installatie is bluetooth 4.0 of hoger nodig. Idealiter is er 2 Mbit/s bandbreedte aanwezig in je wifi-signaal; dan kun je beelden bekijken in de hoogst ondersteunde resolutie. Als je de videoresolutie instelt op het maximum van 1080p met 30 fps, verbruikt de camera maandelijks tussen de 150 GB en 300 GB bandbreedte. Je configureert de maximale bandbreedte in de Nest-app.

Beelden worden op het apparaat zelf versleuteld voordat ze worden gestreamed en opgeslagen in de Nest-cloud. De verbinding met de Nest-cloud is bovendien extra beveiligd. Verder is het mogelijk om je Nest-account nog te beveiligen met verificatie in twee stappen.

Nest Cam IQ Outdoor review

De initiële ingebruikname gebeurt binnenshuis met behulp van de Nest-app, beschikbaar voor Android en iOS. Een gratis Nest-account is noodzakelijk. Het installatieproces verloopt heel gebruiksvriendelijk: steek de stekker in het stopcontact, open de Nest-app, kies Toevoegen, scan de QR-code op de onderkant van de camera en wacht tot de camera wordt toegevoegd. De app zal je vragen de camera uit het stopcontact te trekken en opnieuw te activeren op de beoogde locatie. Op die manier kun je controleren of je wifi-signaal op die locatie voldoende bandbreedte biedt.

Heb je een bestaand Nest-apparaat, zoals een Protect-rookmelder, dan kun je dat apparaat gebruiken om de camera te helpen snel een verbinding te maken met je Nest-account. Je drukt dan op de ronde knop van de Protect, waarna de app automatisch een verbinding maakt en het wifi-netwerk kopieert. Dit duurt enkele seconden en je hoeft verder zelf niets te doen. Heb je geen Nest Protect, dan moet je in de app zelf het wifi-netwerk en account configureren.

Na ongeveer één minuut was de Nest Cam IQ Buitencamera bij ons gebruiksklaar en toegevoegd aan ons Nest-account met een minimum aan handelingen: gebruiksvriendelijker kan bijna niet.

Nest-camera installeren

Na installatie schakel je de camera uit en start je de definitieve montage. Nest raadt aan om de camera twee tot drie meter boven de grond te installeren. De montagevoet gebruikt vier schroeven van 2 mm. Monteer indien nodig eerst de meegeleverde pluggen van 6 mm. De stroomkabel loopt door het midden van montagevoet en bevestig je daarna in de onderkant van de camera. Nest Cam IQ Buitencamera klikt veilig vast in de montagevoet. Wil je de camera achteraf ontkoppelen, dan gebruik je de meegeleverde inbussleutel om hem weer los te maken.

De stroomkabel dien je naar binnen te leiden, want de stroomaansluiting is niet weerbestendig. Hiervoor is een opening van minimaal 13 mm. Desgewenst maak je de stroomkabel vast aan de muur met de meegeleverde kabelklemmen. Kabel en klemmen mogen worden geschilderd, maar de camera zelf niet.

Alle Nest-bewakingscamera’s hebben dezelfde interface en worden bediend met dezelfde mobiele app en/of web-app, maar de mogelijkheden verschillen hier en daar. Zo weten zowel de IQ Binnen- als Buitencamera wat een persoon is en wat niet, waarna je een melding ontvangt. Persoonsherkenning functioneert altijd: je hebt er geen betaald Nest Aware-abonnement voor nodig. De gewone Nest Cam-modellen kunnen ook personen melden, maar enkel vanuit de cloud en dus alleen met een betaald abonnement.

De bekende-gezichtenmeldingen zijn alleen beschikbaar bij de IQ-varianten en hiervoorb heb je altijd een betaald abonnement nodig.

Ten slotte is er het resolutieverschil, zowel voor wat betreft audio als video: standaard voor de gewone Cams en hd voor de IQ Cams. Die hebben ook als enige ‘Supersight’: een automatische volgfunctie van personen met close-upweergave.

Nest Aware

Een proefabonnement van dertig dagen op Nest Aware, de clouddienst van de Nest-camera’s, is inbegrepen in de aankoop van de camera. Alleen met Aware kun je tot dertig dagen video terugkijken en doorzoeken, intelligente meldingen over personen verkrijgen, ‘activiteitszones’ (detectiezones) definiëren, clips en ‘time-lapses’ maken en via e-mail of sociale netwerken delen. Zonder abonnement kun je maar drie uur terugkijken naar gedetecteerde gebeurtenissen.

Nest Aware is duur, vooral omdat je per Nest-camera betaalt. Er zijn drie formules: voor 5 dagen, 10 dagen en 30 dagen videogeschiedenis. Ze kosten respectievelijk 50, 100 en 300 euro per jaar, of bij maandelijkse betaling 5, 10, en 30 euro per maand. De maandelijkse abonnementen worden automatisch verlengd. Wil je dus bijvoorbeeld alleen in de vakantieperiode een Aware-abonnement nemen, dan moet je hem direct na aankoop weer opzeggen, anders zit je er langer aan vast.

Nest Cam IQ Outdoor review

Je betaalt het Aware-abonnement per camera, maar krijgt wel tot vijftig procent korting voor elke extra camera. Een volledig Nest-bewakingscamerapark met camera’s binnen en buiten is op deze manier een dure aangelegenheid!

De Nest Cam IQ Outdoor functioneert net zoals de andere producten van Nest met verschillende andere cloudproducten, die overigens nog niet allemaal bij ons officieel verkrijgbaar zijn. Denk aan Google Home, Amazon Alexa of Philips Hue. Je kunt hiermee de camera bijvoorbeeld inschakelen door ertegen te praten, of hem programmeren om bepaalde lichten aan te zetten wanneer beweging wordt gedetecteerd.

Eerste indruk

Wanneer de Cam IQ Buitencamera een persoon ziet, zoomt hij er automatisch op in en blijft die persoon volgen. De actie kun je tot drie uur terug volgen in de Nest app. Langer terugkijken kan alleen met een Aware-abonnement. Lastig is dat Nest nieuwe abonnementen automatisch toewijst aan de volgende camera. Dat leidt soms tot ongewenste situaties, bijvoorbeeld als je een bepaald abonnement met een zekere looptijd wilt toewijzen aan een specifieke camera.

Heb je verschillende typen abonnementen aangeschaft (bijvoorbeeld drie abonnementen met dertig dagen en twee abonnementen met tien dagen videogeschiedenis), dan worden eerst alle abonnementen met dertig dagen en daarna de abonnementen met tien dagen toegewezen. Dit zou de gebruiker zélf moeten kunnen regelen!

Het detecteren van personen functioneert goed tot op ongeveer vijftien meter afstand. Als je dit instelt, stuurt de camera je een melding met een gezichtsfoto. Het aanleren van bekende gezichten (familieleden, buren) werkt goed, maar is alleen de eerste dertig dagen gratis. Deze functie is erg handig als je de camerabewaking zoveel mogelijk wilt automatiseren.

De microfoon schakel je via de app in of uit. Er is momenteel geen mogelijkheid om die volgens schema in en uit te schakelen. Via de functie genaamd ‘Praten’ communiceer je luid en duidelijk met een bezoeker. Wanneer je via de app praat, zal de led-lichtring rond de lens pulseren om zo de aandacht van de bezoeker te trekken.

Digitaal inzoomen gebeurt volgens Nest zonder kwaliteitsverlies, maar dat is alleen maar het geval op de lagere zoomniveaus: tot ongeveer maal twee. Daarboven wordt het beeld duidelijk minder scherp. Het hoogste zoomniveau is vrijwel onbruikbaar. Het nachtzicht werkt wel erg goed.

Enkele maanden later

De Nest Cam IQ Buitencamera werkte tijdens de volledige testperiode probleemloos. Het is een buitengewoon gebruiksvriendelijk product, met een zekere mate van intelligentie, zoals de herkenning van bekende personen. Heel af en toe detecteert de camera onterecht een beweging, bijvoorbeeld veroorzaakt door wind die bladeren van een struik of boom doet bewegen. Als dit te vaak voorkomt, los je het op door de camera anders te richten.

Nest Cam IQ Outdoor review

De interessantste mogelijkheden werken helaas alleen met het Aware-abonnement. Dat is ons belangrijkste punt van kritiek: Nest Aware is zeer duur, vooral omdat je per camera betaalt. In de maandenlange testperiode werd de camera niet geüpdatet en kwamen er geen functies bij. Wel maakte Nest de goedkoopste abonnementsformule (die van 50 euro per jaar) interessanter door de in de cloud bewaarde videogeschiedenis te verhogen van vijf uur naar vijf dagen. Met vijf uur bood die formule weinig meer dan de standaard bewaarde drie uur videogeschiedenis. Met vijf dagen wordt het volgens ons de interessantste abonnementsformule voor doorsneegebruikers, aangezien je hierbij ook direct de andere mogelijkheden hebt, zoals bekende-gezichtenherkenning, clips en detectiezones.

Heb je meer dan één Nest-camera, dan krijg je tot vijftig procent korting op de bijkomende camera(’s). Een volledig camerapark blijft hoe dan ook prijzig.

Nest introduceerde tijdens de testperiode een weerbestendige stroomadapter, zodat je de Nest Cam IQ Buitencamera voortaan met een buitenstopcontact kunt verbinden. Dan hoef je geen gat meer te boren in de buitenmuur van je huis. Die weerbestendige stroomadapter kost een stevige 59 euro.

Conclusie

De Nest Cam IQ Buitencamera is een veel betere bewakingscamera voor buiten dan zijn nog altijd verkrijgbaar ‘gewone’ voorganger uit 2017. Bouwkwaliteit, gebruiksgemak, integratie met andere clouddiensten en beeldkwaliteit zijn goed. Wel is dit een erg dure bewakingscamera, vooral als je rekening houdt met de kosten voor Nest Aware. Zonder die cloudsoftware is deze camera functioneel redelijk beperkt. Dat je voor elke Nest-camera een extra Aware-abonnement moet afsluiten, is wat ons betreft absurd.

Geschreven door: jozef-schildermans op

Category: Review, Security

Tags: camera, Privacy

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Technisch Applicatiebeheerder - CGI