Wie zijn pc en randapparatuur professioneel gebruikt, moet voor de volle 100 % op deze spullen kunnen bouwen. De professionele gebruiker ziet dan ook niet graag een storing in het lichtnet. Dat kan zorgen voor een beschadigde pc of erger nog: dataverlies. Een Uninterruptible Power Supply (ups) kan uitkomst bieden.

We testen een gloednieuw model van FSP. FSP levert ons het 2000VA-model. Hoewel in veel gevallen VA en Watt gelijk zijn, gaat dat niet op bij een ups. Dit komt door de omzetting van het vermogen en de conversie van gelijkstroom naar wisselspanning. Een ups is daardoor niet zo efficiënt en dat uit zich in een discrepantie tussen VA en Watt. FSP geeft een vermogen van 1200 watt aan.

Interface


Als we de interface van de ups’en induiken, zien we dat er een aantal zaken instelbaar is. Zo is – indien de ups op de accu werkt – het aangesloten systeem uitschakelbaar na een zelf in te stellen tijd, of automatisch bij een laag accuniveau. Tevens kunnen we er voor kiezen dat een externe pc de aangesloten apparaten kan uitschakelen. Ook is de noodvoeding via een schema in- en uit te schakelen en kunnen we een batterijtest uitvoeren en inprogrammeren. Uiteraard is er ook een logbestand in te zien dat aangeeft of er nog afwijkende gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Op het hoofdscherm toont de software een statusscherm die inzicht geeft hoe vol te accu nog zit en of de pc direct gevoed is, of via de accu.
Opvallend is dat sommige velden niet te gebruiken zijn – het complete menu ‘parameters setting’ – en dat sommige waarden niet worden uitgelezen. Bijvoorbeeld de lichtnetfrequentie geeft de FSP-software niet weer. Ook de temperatuur van de ups staat niet vermeld. Waarom FSP de software niet heeft aangepast aan het model, ons een raadsel.

Half uurtje extra


De FSP EP2000 biedt zes aansluitingen. Echter, we treffen maar één netkabel in de doos waarmee randapparatuur is aan te sluiten. Let daar dus op als u meer apparaten wilt koppelen aan de ups.
Op de ups sluiten we een Dell Dimension E520 aan. Dit systeem bestaat uit een (inefficiënte) Pentium D 2,8 GHz, 2GB geheugen, een Geforce 7300LE en een harde schijf van 320GB. Het systeem verbruikt in rust tussen de 100 en 105 watt.
De FSP weet het systeem ongeveer 50 tot 55 minuten in leven te houden. Opvallend is dat er nog ongeveer 25% energie in de accu zit als Windows zichzelf uit bescherming afsluit. Uiteraard is het mogelijk het energieprofiel aan te passen, zodat het systeem langer blijft draaien.PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Duidelijke interface

  • Ruim voldoende capaciteit

  • Secties in interface niet bruikbaar

  • Actieve koeling hoorbaar

FSP zet een betaalbare, krachtige ups in de markt met de EP2000. Of iedereen de 1200 watt nodig heeft, is natuurlijk de vraag. Echter, een serieuze gebruiker zou met gemak twee systemen en een nas kunnen aansluiten op de EP2000. Dan moet hij wel tegen een hoorbare ventilator kunnen.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten