De beste beveiligingscamera's vergeleken

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Lees verder op de volgende pagina

Foscam C1 Lite (54,95 euro)

De C1 Lite is weliswaar al een tijdje op de markt, maar deze binnencamera is vanwege zijn lage aanschafprijs zeer populair onder consumenten. Er zijn om die reden nog voldoende verkooppunten. Als je goed zoekt, vind je dit product ver onder de adviesprijs van ruim vijftig euro. Uiteraard heeft deze lage prijs wel wat consequenties. Zo gaat de resolutie niet verder dan 1280 x 720 pixels en heeft het micro-sd-kaartslot een capaciteit van slechts 32 GB. Daarnaast ontbreekt er nachtzicht, wat de C1 Lite minder geschikt maakt als waakhond.

Vanwege de aanwezigheid van een microfoon en speaker is er wel tweewegaudio mogelijk. Voor communicatie met het netwerk bevat dit apparaatje een 802.11n-adapter die overweg kan met de 2,4GHz-band. Aansluiten via ethernet is niet mogelijk. De diagonale kijkhoek van 115 graden is voldoende om een bescheiden kamer in beeld te brengen. Voor het weergeven en opslaan van video’s gebruikt de C1 Lite de h.264-codec.

Zoals we van Foscam gewend zijn, hoeven gebruikers voor de installatie alleen maar een qr-code met hun smartphone-camera te scannen. Bij bewegingsdetectie waarschuwt de ip-camera zijn gebruikers via pushmeldingen, e-mail en/of ftp. Deze binnencamera is verkrijgbaar in een witte en een zwarte uitvoering.

Alecto DVC-255IP (193,99 euro)

De DVC-255IP van het Nederlandse merk Alecto is op brede schaal verkrijgbaar en dit product is zelfs bij veel bouwmarkten te vinden. Het betreft een beweegbare buitencamera waarop je een zichtbare wifi-antenne kunt bevestigen. Hiermee communiceert het apparaat met draadloze netwerken op de 2,4GHz-band. Wie liever niet afhankelijk is van een storingsgevoelige wifi-verbinding, kan de camera ook met een netwerkkabel op de 10/100Mbit-ethernetpoort aansluiten.

Voor de montage is een positie hoog aan de muur het beste, waarna je via de bedieningsfuncties van een mobiele app de gewenste hoek bepaalt. De lens kan 355 graden horizontaal en 120 graden verticaal bewegen. De vaste horizontale kijkhoek bedraagt negentig graden. Aan de hand van 36 infraroodleds is ‘s nachts filmen geen enkel probleem, waarbij er een afstand geldt van maximaal achttien meter. In tegenstelling tot de meeste ip-camera’s is er geen kaartlezer ingebouwd, maar de DVC-255IP heeft wel intern 8 GB ruimte voor het opslaan van video’s.

Filmen doet dit Alecto-product in een resolutie van 1280 x 960 pixels op een framesnelheid van 30 fps. Wil je opslagruimte besparen, dan kun je eventueel ook een lagere resolutie selecteren. De behuizing van de DVC-255IP is weerbestendig en beschikt over een ip44-certificering.

Honeywell Lyric C2 (149,99 euro)

Nagenoeg alle ip-camera’s hebben bewegingsdetectie aan boord, maar hoe zit het eigenlijk met geluid? De Honeywell Lyric C2 is in dat opzicht een stuk slimmer dan de meeste concurrenten. Zo verstuurt dit model pushnotificaties bij huilende baby’s, rookalarmen en koolmonoxidemelders. Het is wel belangrijk om te weten dat deze ip-camera lang niet op alle melders aanslaat. Op de website staat een lijst met compatibele apparaten. Verder bedraagt de gehoordrempel 20 decibel.

Honeywell heeft een groothoeklens met een kijkhoek van 145 graden ingebouwd. In combinatie met de full-hd-lens en nachtzicht van tien meter voldoet de Lyric C2 prima voor bewakingsdoeleinden in een binnenruimte. De wifi-mogelijkheden zijn goed voor elkaar, want de ingebouwde 802.11n-adapter ondersteunt zowel de 2,4GHz- als de 5GHz-band. Maar helaas is aansluiten via ethernet dan weer niet mogelijk. Naast geluidsdetectie heeft deze ip-camera meer slimme functies in huis. Zo kun je bijvoorbeeld bepaalde waarschuwingszones instellen, waarbinnen je wilt controleren op bewegingsdetectie.

Daarnaast (de)activeert de ip-camera via de geofencing-functie zichzelf automatisch wanneer je de woning betreedt of juist verlaat. Er is een micro-sd-kaartslot aanwezig met een maximale capaciteit van 64 GB. Opvallend is dat de fabrikant standaard al een geheugenkaart van 8 GB meelevert. Als alternatief kun je de beelden zonder extra kosten voor 24 uur in de cloud opslaan.

Hikvision DS-2CD2785FWD-IZS (549 euro)

Ip-camera’s met 4k-ondersteuning winnen langzaam maar zeker terrein. Met name Hikvision heeft verschillende geschikte modellen in zijn assortiment, waarbij het Chinese merk zich vooral richt op de zakelijke markt. Daar zijn de prijzen dan ook naar, want deze DS-2CD2785FWD-IZS is met zijn 549 euro behoorlijk duur. De behuizing is weer- en vandalismebestendig (certificeringen ip67 en ik10), zodat deze ip-camera zich goed leent voor bewaking van openbare plekken.

Het betreft een zogeheten domecamera die je aan de muur of het plafond kunt ophangen. De camera beweegt 355 horizontaal en 75 graden verticaal, zodat je de hoek naar eigen wens kunt aanpassen. Een wifi-module ontbreekt, dus in dit geval is aansluiten via de 10/100Mbit-ethernetpoort noodzakelijk. Dankzij ondersteuning voor power over ethernet werkt deze ip-camera zonder netvoeding. De cmos-lens ondersteunt verschillende resoluties, met 3840 × 2160 pixels als hoogste waarde. Houd in dat geval wel rekening met een maximale framerate van 20 fps.

Om ‘lichtfouten’ te corrigeren, ondersteunt dit model 120db-wdr. Uiteraard ontbreken functies voor bewegingsdetectie en een nachtmodus niet. Zelfs gezichtsherkenning en diefstaldetectie zijn mogelijk. Als videocodec voor de weergave van beelden kun je kiezen tussen h.264 en h.265. Videobestanden bewaar je rechtstreeks op een micro-sd-kaart van maximaal 128 GB, of breng je ergens in je netwerk onder.

Geschreven door: Maikel Dijkhuizen op

Category: Review, Security

Tags: camera, security, dlink, netgear, foscam