Beste webcam voor thuiswerken: Zes camera's voor elk budget

Ben je op zoek naar de beste webcam voor thuiswerken? Daarmee blijf je toch in contact met collega's zonder dat je fysiek op de werkvloer aanwezig bent. We behandelen zes uiteenlopende webcams in verschillende prijsklassen.

Tot voor kort was de vraag naar losse webcams niet bijster groot. Via de geïntegreerde camera van een smartphone, tablet of laptop kun je tenslotte prima videogesprekken voeren. Sinds de coronapandemie hebben videovergaderingen een enorme vlucht genomen. Werknemers willen vanaf hun thuiswerkplek comfortabel kunnen vergaderen en daardoor komen de verplaatsbare webcams weer in beeld.

Nagenoeg alle webcams bezitten een flexibele standaard die je via een klem op een monitor kunt bevestigen. De goedkoopste modellen filmen in 720p, maar voor beter beeld zijn er volop 1080p- en 4K-webcams met een hoge framerate verkrijgbaar. 

Uiteraard is het belangrijk dat je goed verstaanbaar bent. De duurdere modellen bevatten om die reden twee of meer microfoons met ruisonderdrukking. Wie voor een thuiskantoor ook een nieuwe monitor nodig heeft, kan eventueel een exemplaar met geïntegreerde webcam overwegen. Kortom, er valt genoeg te kiezen!

Logitech StreamCam - Vloeiende Full-HD-beelden

Wie hoge eisen aan een webcam stelt, haalt met de Logitech StreamCam een prima exemplaar in huis. De compacte behuizing meet, inclusief monitorklem, 8,5 x 5,8 x 4,8 cm en kent een stijlvolle afwerking. De webcam is er in donkergrijs of gebroken wit. Met een maximale resolutie van 1920 × 1080 pixels en een framerate van 60 fps zit het met de beeldkwaliteit wel goed. 

Aansluiten op een pc of laptop gebeurt aan de hand van een usb-c-kabel van 1,5 meter. Het objectief heeft een diafragma van F 2,0 en een brandpuntsafstand van 3,7 millimeter. Met een diagonale kijkhoek van 78 graden geniet je tijdens videovergaderingen van enige bewegingsruimte, want je verdwijnt niet zomaar uit beeld. De autofocus-functie werkt al op een afstand van tien centimeter en concentreert zich met name op gezichten. Voor het vastleggen van geluid bevat de StreamCam aan de voorzijde twee omnidirectionele microfoons met ruisonderdrukking. Hiermee kun je audio in stereo opnemen.

De fabrikant levert in de vorm van Logitech Capture uitgebreide software mee. Daarmee kun je onder meer naar eigen smaak de belichting aanpassen en (achtergrond)effecten toepassen. Je gebruikt de software ook als doorgeefluik om de beelden live op bekende platformen als YouTube, Facebook en Twitch uit te zenden. Het witte statuslampje op de behuizing geeft aan dat je momenteel live bent.

Xiaomi Imilab Webcam - Goedkope full-hd-webcam

Waarom veel geld betalen als er ook spotgoedkope webcams in omloop zijn? Als je online even rondspeurt, is de Xiaomi Imilab Webcam voor minder dan drie tientjes te vinden. Plaats de behuizing op de rand van een scherm of monteer hem op het meegeleverde ministatief. Voor laatstgenoemde optie bevat de onderzijde schroefdraad. Dankzij de flexibele pootjes van het statief heb je alle vrijheid om de webcam te positioneren. Bovendien pas je de filmhoek volledig naar wens aan. Je kunt de webcam namelijk 360 graden horizontaal draaien en 30 graden kantelen.

Ondanks de lage aanschafprijs heeft de lens een resolutie van 1920 × 1080 pixels en een framerate van 30 fps. De kijkhoek bedraagt 85 graden. Voor het verwerken van beelden is de Sonix W88 S-chip verantwoordelijk. Functies als autofocus en lichtcorrectie zijn ingebakken, zodat je voor de configuratie weinig moeite hoeft te doen. De webcam is verder voorzien van een enkele microfoon met ruisonderdrukking. Aansluiten gebeurt via usb. 

Volgens Xiaomi werkt de Imilab Webcam vlekkeloos met Windows, macOS, Android en Chrome OS samen. Het apparaatje meet 7,15 x 3,5 x 12 centimeter en weegt 138 gram.

Hikvision DS-U18 - Filmen in 4K

De Hikvision DS-U18 is vers van de pers en onderscheidt zich door een hoge resolutie. Deze webcam neemt namelijk videobeelden op in maximaal 3840 × 2160 pixels met een framerate van 30 fps. Voor de opnames doet het apparaatje een beroep op het mjpeg-videoformaat. Vergeleken met andere producten is de behuizing van 13 x 5,32 x 5,66 cm wat aan de forse kant. Aan de hand van een klem bevestig je de behuizing op de bovenste rand van een laptopscherm of pc-monitor.

Het objectief heeft een diafragma van F1,2 en een brandpuntsafstand van 3,6 millimeter. De diagonale kijkhoek bedraagt 92 graden en dat is voor webcambegrippen behoorlijk ruim. Net zoals de meeste modellen bevat ook dit exemplaar een ingebouwde microfoon. 

Tijdens videogesprekken past de webcam de helderheid automatisch aan, zodat je ook ’s ochtends, ’s avonds of in een donkere kamer nog goed zichtbaar bent. Om de webcam met de pc of laptop te verbinden, is er een usb-c-kabel van twee meter inbegrepen. Volgens Hikvision is dit product compatibel met Windows, Android en Linux. Het is hierbij niet nodig om een stuurprogramma te installeren.

Op het moment van schrijven is de DS-U18 pas net op de markt en om die reden nog bij weinig verkoopadressen verkrijgbaar. Ben je geïnteresseerd in deze 4K-webcam, doe dan een goed vergelijkend onderzoek, want de prijzen lopen nogal uiteen.

Sandberg All-in-1 ConfCam 4K 4Mic - 4K-webcam voor online conferenties

Bestaat jouw werk voornamelijk uit vergaderen, overleggen en samenwerken, dan kun je niet om een hoogwaardige webcam heen. De onlangs verschenen Sandberg All-in-1 ConfCam 4K 4Mic is ideaal gereedschap om teamvergaderingen naar een andere afdeling, organisatie of bedrijf te streamen. Vier microfoons met ruisonderdrukking pikken stemmen van zo’n tien meter op. Daarnaast zijn er twee speakers van twee watt geïntegreerd. 

Hierdoor zijn er aan beide kanten online meetings met meerdere personen mogelijk. Plaats de langwerpige behuizing van ruim achttien centimeter op de bovenzijde van een televisie in de vergaderruimte en koppel vervolgens de webcam via usb aan een computer. Is de vergadering afgelopen? Dek dan via het privacyschuifje de cameralens af.

Bij online teambesprekingen is het natuurlijk belangrijk dat alle deelnemers duidelijk in beeld verschijnen. Gelukkig is dat met deze webcam geen probleem, want het bereik van de lens bedraagt negentig graden. In combinatie met de maximale resolutie van 3840 x 2160 pixels en een framerate van 30 fps weet je zeker dat iedereen scherp wordt vastgelegd. Hierbij zorgt de webcam automatisch voor de juiste belichting, witbalans en contrastwaarden. Net zoals de meeste webcams doet de All-in-1 ConfCam 4K 4Mic eveneens een beroep op de mjpeg-indeling om de beelden via internet te streamen.

Sandberg hanteert voor dit product weliswaar een stevige adviesprijs van zo'n 330 euro, maar een aantal webwinkeliers vraagt een lager bedrag. Het Deense merk belooft vijf jaar garantie.

Conceptronic AMDIS08B - Scherpe groothoeklens

Als je een webcam met een groot bereik zoekt, is de Conceptronic AMDIS08B het overwegen waard. De groothoeklens heeft namelijk een kijkhoek van 120 graden. Alle ruimte dus om bijvoorbeeld een online presentatie te geven. Wanneer je de resolutie op 3840 x 2160 pixels instelt, is er een maximale framerate van 30 fps haalbaar. Wil je vloeiender beeld? Schroef de resolutie dan terug naar 1080p, dan kun je profiteren van een framerate van 60 fps.

 De dubbele microfoon ondersteunt ruisonderdrukking en neemt geluid in stereo op. Voor de verwerking van livebeelden doet dit rechthoekige apparaatje een beroep op de mjpeg-indeling. Zodra je de webcamsessie beëindigd hebt, scherm je de lens met de geïntegreerde privacycover af.

Met behulp van de aanwezige monitorklem kun je de AMDIS08B eenvoudig op een monitor bevestigen. De onderzijde bevat daarnaast schroefdraad van zes millimeter voor montage op een statief. Het is mogelijk om de cameralens 360 graden te roteren. De usb-kabel om de webcam met de computer te verbinden heeft een lengte van 1,5 meter. Een usb-c-adapter is in de productdoos inbegrepen. 

Volgens Conceptronic kan deze webcam overweg met Windows, macOS, Linux, Android en Chrome OS. Het product is kortgeleden uitgebracht en is op het moment van schrijven nog maar bij enkele verkoopadressen verkrijgbaar voor ongeveer 150 euro.

Trust Doba - Webcam met headset

Voor prijsbewuste thuiswerkers bracht Trust onlangs een aantrekkelijk product uit. De productdoos van de Doba bevat namelijk een webcam én headset. De resolutie van 1280 x 720 pixels is vergeleken met de andere producten in dit overzicht wel wat aan de lage kant. Hoef je niet zo vaak te videobellen, dan voldoet de beeldkwaliteit voor de meeste mensen prima. 

Handig is dat de webcam zowel een monitorklem als statiefje bevat. Je kunt het apparaat dus overal op je bureau kwijt. Tijdens een videogesprek kiest de Doba op eigen houtje de juiste witbalans, waardoor je ook in een donkere omgeving online kunt vergaderen. Verder bevat de behuizing een knop waarmee je foto’s van jezelf kunt maken.

In tegenstelling tot de meeste webcams bevat dit exemplaar geen microfoon. Maar door de toevoeging van de on-ear-headset met zachte oorkussens is dat ook niet nodig. Dankzij de verstelbare hoofdband kies je de gewenste pasvorm. Door de microfoonarm dichter naar je mond te bewegen, ben je voor je online gesprekspartners duidelijk verstaanbaar. 

In de usb-kabel is een compacte afstandsbediening verwerkt waarmee je het volume aan kunt passen en de microfoon kunt dempen. De Doba is geschikt voor Windows, macOS en Chrome OS. Een voorwaarde is wel dat het beoogde systeem twee vrije usb-poorten bevat.

Geschreven door: Maikel Dijkhuizen op

Category: Review, Webcams

Tags: logitech, webcam, xiaomi, trust, thuiswerken