Preview: Hoe werken de slimme thermostaat en rookmelder van Nest?

De slimme thermostaat Nest is sinds vandaag in Nederland verkrijgbaar. Wij mochten even spelen met de domotica om te kijken of dit ons energieverbruik nou echt radicaal gaat veranderen.

Wat is Nest?

Nest is een bedrijf dat twee specifieke apparaten heeft gebouwd. In 2011 introduceerde het al de Nest Thermostaat, een slimme warmteregelaar die je gewone huis-thermostaat overneemt en zelf bedenkt hoe jij je temperatuur geregeld wil hebben. De thermostaat maakt onder andere een profiel van wanneer je thuis bent, wanneer je naar je werk gaat en hoe dat met je gezin gaat. Ook is de apparatuur te regelen via een app, zodat je vast de verwarming aan kunt zetten als je in de auto naar huis stapt.

Naast de slimme thermostaat heeft Nest ook een slimme rook- en koolmonoxidemelder, genaamd 'Protect'. Die heeft een aantal handige snufjes, zoals een bewegings- en lichtsensor zodat de rookmelder weet wanneer je slaapt, en hij vertelt je in een vriendelijke vrouwenstem of je keuken in brand staat.

Hoe sluit je het aan?

De thermostaat en de rookmelder nemen de plek over van je huidige apparatuur. De rookmelder is simpel te installeren met een paar schroefjes, maar de thermostaat kun je alleen aansluiten als je handig bent ingesteld. Om het ding aangesloten te krijgen op je CV of je gasketel of boiler wordt aangeraden een monteur in te huren.

Wat kunnen de apparaten?

De slimme thermostaat 'leert' van jouw gedrag. De eerste paar keer zet je 'em nog handmatig aan en uit, maar na een week begint de thermostaat zelf te begrijpen wat je dagelijkse routine is en speelt daarop in.

De thermostaat heeft ook een bewegingssensor, zodat hij kan zien of er iemand thuis is. Is er een bepaalde tijd geen beweging waargenomen? Dan koelt Nest je huis vanzelf af, tot je weer naar binnen loopt.

De rookmelder heeft wat andere handige snufjes. Het belangrijkste verschil met een 'gewone' rookmelder is de echte melding die je krijgt bij brand. Het apparaat geeft namelijk niet zo'n bloedirritante pieptoon weer, maar praat tegen je in een kalme vrouwenstem - van een vrouwenstem worden kinderen namelijk het makkelijkst wakker. De stem vertelt je niet alleen dát er iets aan de hand is, maar ook wat en waar. "Er is rook op de gang", of "er is vuur in de woonkamer".

Ook heeft de rookmelder een ingebouwd licht. Dat geeft voor je gaat slapen weer of de batterij nog vol genoeg is, maar springt ook automatisch aan wanneer er iets aan de hand is en je op onderzoek wil uitgaan.

Klinkt geinig, maar is dat echt handig?

Als je het zo leest, klinken de Nest-apparaten meer als opgevoerde normale thuis-apparaten met wat extra functies, maar is het revolutionair? Om dat te beantwoorden, moet je eigenlijk kijken naar het platform dat Nest met de thermostaat en Protect heeft opgezet.

'Work With Nest' is de naam van het programma waarmee Nest andere ontwikkelaars uitnodigt om applicaties te ontwikkelen voor Nest, of om hun eigen slimme apparatuur te laten samenwerken met de thermostaat. Pas dan ontstaan er dingen die we écht handig vinden.
Mercedes heeft bijvoorbeeld een samenwerking met Nest, waarbij het zijn auto's laat praten met de thermostaat. Rij je weg van je werk, dan berekent de navigatie van je auto meteen hoe laat je thuis bent, zodat je thermostaat precies op het juist moment zorgt dat je in een lekker warm huis komt.

Ook werkt Nest met de slimme bewegingsarmband van Jawbone, die kan meten wanneer je slaapt. Via de Jawbone kan je thermostaat dan precies je huis verwarmen als jij wakker wordt, en weer afkoelen als je de deur uit gaat.

Dat zijn nog maar twee voorbeelden van hoe Nest nu al werkt, maar in de toekomst is in theorie ieder slim apparaat aan te sluiten op Nest, en andersom. In een wereld waarin straks ieder apparaat in je huis met internet verbonden is, van je koelkast tot je eettafel, biedt dat oneindige mogelijkheden.

Hoe zit het met je privacy?

Dat is een heet hangijzer, zeker sinds het bedrijf onlangs door Google werd gekocht. Dat heeft nou niet bepaald een goede naam op privacygebied. Toch zweren de makers dat ze je persoonlijke data niet aan Google doorspelen - sterker nog, Google kan er helemaal niet bij. Ook wordt alle data anoniem en versleuteld verzameld. "We verdienen ons geld met producten, niet met data", zegt het bedrijf. Wij houden voor de zekerheid toch even de gebruikersvoorwaarden in de gaten.

Wat kost dat?

Nest is per vandaag te koop. Voor de thermostaat betaal je 219 euro, maar denk eraan dat je het wil laten installeren door een professional. Nest heeft daarvoor speciale monteurs opgeleid die voor 80 tot 100 euro in een uurtje aansluiten in je huis.

De slimme rookmelder is goedkoper; die kost slechts 109 euro. Je kunt daarbij kiezen tussen een bedrade versie of een met een batterij. De prijs daarvoor is hetzelfde, maar bedenk wel dat je er waarschijnlijk meerdere nodig hebt in je huis.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten