© CIDimport

Thuiswerken: pas op jezelf!

Geplaatst: 23 oktober 2019 - 09:44

Aangepast: 29 augustus 2022 - 16:57

Redactie ID.nl

Thuiswerken wordt steeds populairder. De afgelopen weken onderzocht Kieskeurig aan de hand van een poll hoe het met thuiswerken in Nederland gesteld is. Maar liefst vijftig procent van de ondervraagden gaf aan thuis te werken. Zij die dat niet deden, gaven vooral als reden op dat dit simpelweg niet bij hun functie past. Maar hoe prettig thuiswerken ook is, er schuilen ook gevaren.

Thuiswerken: pas op jezelf!-15747845

© CIDimport

  Lees hier wat dit betekent.

Wie op kantoor werkt heeft daar doorgaans een werkplek die ergonomisch is ingericht. Wie thuiswerkt kiest uiteraard zelf zijn of haar bureau of tafel als werkplek, en daarbij worden lang niet altijd de juiste ergonomische keuzes gemaakt. Er wordt nogal eens te luchtig over gedacht, want de consequenties kunnen ernstig zijn. Wat begint met last van een stijve nek of lichte pijn in de polsen, kan eindigen met chronische hoofdpijn en vermoeidheid. En zelfs tot ernstiger aandoeningen als carpaaltunnelsyndroom, waarbij krachtverlies in de handen en polsen optreedt door langdurig beknelde zenuwen.

Ergonomisch onverantwoord

Vraag je aan een gemiddeld persoon hoe belangrijk een ergonomische werkplek is, dan antwoordt hij/zij waarschijnlijk braaf: “heel belangrijk!” Toch toont het onderzoek van Kieskeurig aan dat maar liefst 73 procent van alle thuiswerkende mensen een werkplek heeft die niet of nauwelijks ergonomisch ingerichte is. Slechts 27 procent heeft een volledig of deels goed ingerichte werkplek. Daarnaast gebruikt 53 procent van de respondenten alleen een laptop bij het thuiswerken. Een laptop is handig, maar ergonomisch allerminst verstandig. Laptops zijn door de beperking van hun ontwerp doorgaans ergonomisch niet verstelbaar, wat met zich meebrengt dat je in een onnatuurlijke houding naar het scherm zit te kijken. En dat kan al vrij snel leiden tot nekklachten en hoofdpijn. Het is in dat soort gevallen verstandig om te werken met een goed verstelbaar extern beeldscherm, zoals de EIZO EV2450 met 23,8 inch display. Aan de monitor is een in hoogte verstelbare, draaibare en kantelbare standaard bevestigd waarmee je het scherm kunt instellen voor een perfecte werkhouding. Het hoogwaardige  PS-paneel zorgt daarnaast voor een grote kijkhoek.

De juiste stoel

Ergonomie gaat natuurlijk verder dan alleen het beeldscherm. Het is belangrijk dat je op een stoel zit die je rug goed ondersteunt, maar die daarnaast ook in hoogte verstelbaar is, zodat je benen in de juiste hoek staan. Dit is het geval wanneer je je voeten plat op de grond kunt zetten en je knieën zich ter hoogte van je heupen bevinden. Een goede stoel die is afgesteld op de juiste hoogte helpt rugproblemen voorkomen. Toch gaf slechts 44 procent van de ondervraagden aan een ergonomische stoel te gebruiken tijdens het thuiswerken. Daarnaast gaf 43 procent aan de beschikking te hebben over een verstelbaar bureau, en slechts 8 procent over een verstelbare monitor.

Denk aan je ogen

Bij ergonomie denken we vaak al snel aan de lichaamshouding, maar er wordt vaak vergeten dat het hele dag staren naar een monitor ook en behoorlijke impact heeft op je ogen. Voortdurend kijken naar een te fel scherm is enorm vermoeiend voor je ogen en kan wederom leiden tot vervelende hoofdpijn. De meeste beeldschermen tonen hun beelden de hele dag met dezelfde felheid. Dat is eigenlijk best gek, want je omgevingslicht verandert voortdurend. Het is dan juist belangrijk dat je een beeldscherm hebt dat zich aanpast aan die veranderingen.

Thuiswerken: pas op jezelf!-15766413

© CIDimport

Thuiswerken: pas op jezelf!-15766417

© CIDimport

EIZO-beeldschermen als de EV2450EV2456EV2750 en de EV2785 beschikken over Auto EcoView. Deze functie zorgt ervoor dat de helderheid van de monitor perfect wordt afgestemd op het omgevingslicht, en dat is een stuk rustiger voor je ogen. Daarnaast zorgt deze functie voor een energiebesparing tot wel 50 procent, in vergelijking met beeldschermen zonder een gelijksoortige functie. En dat is niet zozeer goed voor de ergonomie, maar wel voor het milieu en je portemonnee. Een prettig aspect van thuiswerken is dat je grotendeels zelf je dag kunt indelen en dat je in principe op elke plek kunt werken in huis, al is het dus wel belangrijk dat je dat op ergonomische wijze doet. Helaas zijn de meeste werkgevers niet bereid om mee te betalen aan apparatuur en voorzieningen voor thuiswerken. Van de deelnemers aan de poll van Kieskeurig gaf maar liefst 69 procent aan dat de werkgever niet bereid is om bij te dragen aan apparatuur om te kunnen thuiswerken. Het gevolg hiervan is dat ditzelfde percentage daarom geen andere optie heeft dan gebruik te maken van hun eigen privé-apparatuur.

Thuiswerken: pas op jezelf!-15766432

© CIDimport

Geen fortuin

Of de baas het nu wel voor je betaalt of niet, het is van groot belang voor je eigen gezondheid dat je meubilair en apparatuur koopt waarmee je op ergonomische wijze kunt (thuis)werken. Het woord ergonomisch is voor veel mensen synoniem aan duur, maar dat hoeft absoluut niet zo te zijn. Op sites als Marktplaats vind je voor een paar tientjes al een in hoogte verstelbaar bureau. Verstelbare beeldschermen zijn natuurlijk wel een stukje duurder, maar ook daarbij hoef je niet direct aan duizend euro te denken. De bovengenoemde EIZO EV2450 heeft bijvoorbeeld een prijskaartje van 319 euro. Dat is natuurlijk nog steeds best veel geld, maar je bent dan wel zeker van een beeldscherm dat je in alle opzichten in staat stelt om ergonomisch te werken. Thuiswerken is fantastisch en het is een goede ontwikkeling dat steeds meer mensen, ook in Nederland, de mogelijkheid krijgen om dit te doen. Maar willen we die ontwikkeling ondersteunen, dan zullen we echt beter moeten omgaan met onze werkplek in huis. Thuiswerken mag natuurlijk niet uitmonden in langdurig ziek thuis zijn doordat je schade hebt berokkend aan je rug, nek of armen. Er komt waarschijnlijk geen Arbo-inspecteur aan huis om je werkplek te beoordelen, dus het is je eigen verantwoordelijkheid. Eentje die je, wat ons betreft, maar beter kunt nemen.

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten