Zo kun je ergonomisch en gezond werken

Wat je nodig hebt om te werken is simpel: een computer. Verkeerd gebruik van je computer kan leiden tot lichamelijk ongemak als nek- of oogklachten. Waar moet je op je werkplek op letten om gezond en comfortabel te werken?

Een goede werkplek begint bij de basis. Zo moet het bureau en je stoel passen bij je lichaamslengte. Een in hoogte verstelbaar bureau is het beste, omdat je het bureau dan optimaal aan jouw eisen kunt aanpassen. Heb je een vast bureau, controleer dan of het bureau ongeveer 75 centimeter hoog is. Je bureaustoel moet uiteraard in hoogte verstelbaar zijn zodat je goed kunt zitten. Vergeet de armleuningen niet: die heb je echt nodig om comfortabel te zitten. Je stelt ze op dezelfde hoogte als je werkblad in.

Zorg dat je je bureau, bureaustoel en beeldscherm naar wens kunt instellen.

Verstelbaar scherm

Tot de basisuitrusting van een goede (thuis)werkplek hoort ook een monitor. Ook wanneer je een laptop hebt, is een losse monitor eigenlijk onmisbaar. Beeldschermen op laptops zijn doorgaans te klein om heel de dag intensief op te werken. Zet het scherm zo neer dat het beeld zich op ongeveer 50 tot 70 cm van je ogen bevindt. Je scherm moet op de juiste hoogte staan. Dan kan natuurlijk door wat boeken onder het scherm te leggen, maar handiger is een verstelbare voet. Eizo-schermen als de FlexScan EV2785 zijn voorzien van een verstelbare voet die je niet alleen kunt kantelen, maar ook draaien, roteren en in hoogte verstellen. Zo zorg je ervoor dat het scherm altijd op de juiste hoogte staat en voorkom je rug- en nekklachten.

Let er op dat je een scherm met verstelbare voet hebt om geen nekklachten te krijgen.

De juiste helderheid

Iets waar je misschien minder snel bij stil staat, is de invloed van je beeldscherm op je ogen. Een goed scherm helpt je om bijvoorbeeld hoofdpijn en oogklachten te voorkomen. Belangrijk is dat je het scherm niet te fel instelt. Hoewel een fel beeld er misschien lekker leesbaar oogt, is een te felle instellingen de hoofdoorzaak van vermoeide ogen. De Eizo FlexScan EV2785 is voorzien van Auto EcoView. Hierdoor leert het scherm van jouw aanpassingen en onthoudt het of je de helderheid juist bij meer of minder omgevingslicht aanpast. Zo sluit de helderheid altijd optimaal aan bij de omstandigheden en jouw wensen.

Stel je scherm niet te helder of te donker in, Eizo-schermen regelen dankzij Auto EcoView de helderheid zelfstandig.

Invallend licht

Bij het werken met je scherm dien je geen last te hebben van (invallend) licht. Plaats je bureau daarom zo dat de kijkrichting van het scherm evenwijdig is met de lichtinval door het raam. Uiteraard houd je bij het plaatje van je bureau en scherm ook rekening met lampen, maar je kunt hinderlijke lichtbronnen vaak niet helemaal voorkomen. Een ontspiegeld scherm zorgt ervoor dat je geen last hebt van reflecties van externe lichtbronnen als een lamp of raam. Hierdoor hoef je je ogen minder in te spannen en voorkom je bovendien dat je in een rare positie gaat zitten om de reflectie toch niet te zien.

Een beeldscherm voorzien van ontspiegeling zorgt ervoor dat je geen last hebt van invallend licht.

Voorkom vermoeide ogen

Let er op dat het ene scherm voor je ogen het andere scherm niet is. Zo dimmen veel schermen de leds voor de achtergrondverlichting via PWM (Pulse Width Modulation). Hierbij wordt de helderheid geregeld door de leds heel snel te laten knipperen. Als je heel gevoelige ogen hebt, kun je dat knipperen soms zien. Maar ook als je het scherm niet bewust zien knipperen, kun je last krijgen van vermoeide ogen. De betere schermen maken gebruik van dimmen met behulp van gelijkstroom. Hierbij wordt de helderheid gereguleerd door het aanpassen van de stroomsterkte.

Een speciale beeldmodus zoals Eizo’s papier-modus verlaagt blauw licht.

Een ander verschijnsel dat ongemerkt voor vermoeide ogen zorgt is blauw licht. Net als smartphones en tablets zijn de betere schermen voorzien van een speciale modus om de hoeveelheid blauw licht te verlagen. Eizo’s FlexScan EV2785 zijn voorzien van een zogenoemde paper-modus. Wanneer je het scherm instelt in de paper-modus wordt de helderheid, het contract en kleurtemperatuur geoptimaliseerd voor lezen. Hierdoor biedt het scherm dezelfde leeservaring als een gedrukt document. De paper-modus verlaagt ook de hoeveelheid blauw licht.

Geschreven door: partner op

Category: Partner

Tags: eizo, computer, scherm, werken, gezond, ergnonomisch